Metabolske typer
Foto: Flemming Gernyx Hanna Dalsgard er ekspert i metabolske typer

Metabolske typer

Tab dig ved at kende din metabolske type

Vi er alle sammen forskellige, derfor kan vi heller ikke alle spise det samme. Vores kroppe har alle forskellige behov, alt efter hvor vi kommer fra, vores kropsbygning og det, vi laver.

Sådan lyder tankegangen bag Metabolic Typing, der fokuserer på vores stofskiftetype, som Hanna Dalsgard er ekspert i.

Hvad er de største slankebommerter folk laver?

- Det er helt klart, at de tænker at de ikke skal spise fedt, så de spiser for magert, og at de tager for mange kulhydrater ud af kosten. Det betyder, at de ikke får opfyldt kroppens depoter.

Men mange kostråd handler jo fx om at holde sig fra kulhydrater?

- Ja, men det kommer an på hvilken metabolsk type, man er. Når man ved det, er det den bedste måde at holde sin naturlige vægt på. Det er, når man kæmper mod sin naturlige vægt, at det går galt. Din metabolske type handler om at vide, hvordan din krop fungerer. Jeg er fx fra Færøerne, så jeg ville kæmpe imod min krop ved at være vegetar, fordi der ikke vokser grøntsager der. I Danmark lever vi i kulden, og det betyder, at vi skal have mere fedt end de skal i Sydeuropa, hvor de spiser flere kulhydrater og grønt, siger Hanna Dalsgard og tilføjer:

- Men det vigtigste budskab er, at der ikke er en kostplan, som passer til alle. Min mand og jeg spiser den samme mad med de samme indgredienser, men fordelingen af dem og portionerne er forskellige, fordi jeg fx skal have færre proteiner end ham.

LÆS OGSÅ: Bliv sund med disse 13 vaner

Minder princippet om metabolske typer om blodtypekuren?

- Ja, hvis man både ved, hvilken metabolsk type man er, og hvilken blodtype, man er, så kan man nærmest ikke komme tættere på at vide, hvordan ens krop fungerer i forhold til kosten. At spise efter sin metabolske type, betyder dog ikke, at man altid skal forsage alle de lækre ting på de hylder i supermarkedet, som står tættest på kassen.

- Nej, det er 80-20-princip. Du får lov til at spise både fedt, kulhydrater og proteiner, og når dit blodsukker har det godt, kan du sagtens hygge dig i de sidste 20 procent. Jeg vælger at nyde et glas vin og spise chokolade af god kvalitet, selvom jeg er blevet opmærksom på konsekvenserne af det. Den rette kost handler om livskvalitet i stedet for at tvinge kroppen til noget, den ikke har lyst til.

Hvor meget kan man forvente at tabe sig, hvis man lever, som du foreslår?

- Det vil helst ikke sætte tal på. Når kroppen og hjernen  pludselig får tilstrækkeligt med gode råvarer, der passer til dens metabolske type, og alle depoter kan opfyldes, så tager den rigeligt til sig i starten, da den ikke ved, hvornår den vil blive staffet, sultet og ikke have tilstrækkeligt til at opfylde alle depoter igen. Men når hjernen og kroppen indser, at dette ikke blot er en kur men en ny livsstil, så falder det hele til ro og kroppen finder sin naturlige balance og ens vægt bliver den der er naturlig for en og sundest for en.

Læs mere om Hanna Dalsgard og metabolske typer i denne uges ALT for damerne nr. 6/2013

Om Hanna Dalsgard og Metabolic Typing

CHEK practitioner 4, HLC 3 ( Health & life style Coach).
Læs mere på Intelligenthealth.dk og email: hanna@intelligenthealth.dk

Der er hovedsagligt 3 metabolske typer:
Protein type: 45 % proteiner, 35% kulhydrater, 20% fedt.
Kulhydrat type: 70% kulhydrater, 20% proteiner, 10% fedt.
Mixed type: 50% kulhydrater, 40% proteiner, 10% fedt.
Hvad er de største slankebommerter folk laver?

Få et fingerpeg om din metabolske type her:
Tjek din stofskiftetype