Kampsport

Foto: P.Wessel FIT LIVING har testet kampsporten MMA

Test af kampsporten MMA

Test: 3 x kampsport

USA går ofte forrest, når det kommer til nye former for træning, og lige nu er kampsporten MMA, mixed martial arts, superhot og den hurtigst voksende sport i USA. FIT LIVING har testet 3 forskellige slags kampsport.

 

1. WARRIOR WORKOUT

HVOR: Sporting Health Club, Gyldenløvesgade 19, København V.
PRIS: PBS-medlemskab, 399 kr. pr. måned.
BONUS: Gratis prøvetræning samt fri adgang til alle træningsfaciliteter og hold inklusive deres andet fitnesscenter på Gothersgade i København K.

Warrrior workout er kampsportstræning uden sparring – altså uden, at du slår og sparker på en anden. Timernes opbygning varierer, afhængigt af hvilken instruktør der har holdet. Fælles for underviserne er, at de alle har en kampsportsbaggrund, men hvilken type kampsport varierer, og derfor gør timerne det samme. Vores instruktør hedder Jesper Bregengaard. Han er personlig træner og har mange års erfaring som bokseinstruktør. Selv har han gået til kickboksning i mange år, og denne kampsport er der også fokus på i timen. Det er en actionpacked time, og har du på nogen måde noget, du skal ud med, en dum chef eller en latterlig ekskæreste, er denne time noget for dig.

De 60 minutter flyver afsted, og pulsen er høj fra start til slut. Timen byder på alt fra sjipning, burpees, jump squats og spurter foruden en masse slag og spark på plethandsker og sparkepuder. Kickboksningen er ikke en kontaktsport i samme grad som MMA, så du har ikke nogen direkte fysisk kontakt med de andre på holdet. Til gengæld er du ofte i par, hvor den ene slår eller sparker, imens den anden holder plethandsker eller sparkepude. Der er ingen tvivl om, at det på mange måder er en teknisk krævende sport, men kombinationer af slag og spark er relativt enkle og til at gå til. Så selv om der bestemt er plads til at finpudse teknikken, kommer pulsen op og alle tænkelige aggressioner ud af kroppen. Du behøver ikke at være en warrior, inden du tager til træning i Sporting Health Club, men der er stor sandsynlighed for, at du går ud derfra og føler dig som én.

CARDIO: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥  (ud af 6)
STYRKE: ♥ ♥ ♥ ♥ 
SMIDIGHED: ♥ ♥ ♥ 

LÆS OGSÅ: Test: 4 x alternativ cardio

2. MIXED MARTIAL ARTS

HVOR: Arte Suave, Tranevej 16 st., København NV.
PRIS: 10 klip, 500 kr., PBS-medlemskab, 425 kr. pr. måned.
BONUS: Gratis prøveuge, mulighed for jiu-jitsu, standup fighting og fri styrketræning.

“Du skal ikke have andet med end stramtsiddende træningstøj og en tandbeskytter.” Sådan lød beskeden fra Danmarks ubestridte MMA-kæmper, Mikkel Parlo, forud for træningen.
MMA står for mixed martial arts og er, som navnet antyder, en god blanding af det hele – et regelsæt, hvorunder alle kampformer må anvendes. Det er derfor ikke for sjov, at tandbeskyttere er et must. Det går nemlig vildt for sig, og træningen involverer alt fra clinch (stående brydning) og grappling (liggende brydning) til stående og gulvkamp. Du kan undre dig over, at nogen frivilligt vil stille sig ind i det bur, hvor kampene foregår, alligevel er det den hurtigst voksende sport i USA i øjeblikket!
Og selv om det primært har været en mandsdomineret sport, er der i stigende grad flere og flere kvinder, der kaster sig ud i den voldsomme sportsgren. Adrenalinen pumper, og nervøsiteten stiger, allerede inden selve træningen begynder. Du kan lugte testosteron allerede på trappen til klubben, der består af to etager af store rum med bløde måtter på gulvene, slidte sofaer og et helt oldschool styrketræningsrum, der er som taget ud af filmen Million Dollar Baby.
Mikkel Parlo er lige så bred, som han er høj, men heldigvis viser han sig hurtigt at være lige så pædagogisk og sød, som han er stærk. Timen flyver afsted og involverer alt fra akrobatisk opvarmning med kolbøtter, vejrmøller og rullefald til skyggeboksning, brydning og nedtagninger.
Det er på mange måder enormt grænseoverskridende at skulle så tæt på et andet (svedigt) menneske, som denne sportsgren kræver. Og der går ikke mange minutter, før vi i bogstaveligste forstand skal kravle rundt på hinanden og ligge i mærkværdige stillinger, der normalt kun er forbeholdt privaten. Men det er sjovt, benhårdt og krævende – både fysisk og psykisk. Efter timen suser adrenalinen rundt i kroppen, og dagen derpå er alle kroppens muskler ømme, men på den gode måde, hvor du virkelig kan mærke, at du har trænet. Tænderne er der stadig på trods af manglende tandbeskyttere, og lysten til at prøve kræfter med denne sportsgren igen er der uden tvivl.

CARDIO: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥  (ud af 6)
STYRKE: ♥ ♥ ♥ ♥ 
SMIDIGHED: ♥ ♥ ♥ ♥ 

LÆS OGSÅ: 4 øvelser med håndvægte, der giver sixpack

3. MOTIONSBOKSNING

HVOR: Hvidovre Bokse Klub, Egevolden 106, Hvidovre.
PRIS: 150 kr. pr. måned.
BONUS: Prøvetime 25 kr. (kører også hold i Sporting Health Club).

Det kan se så legende let ud, når bokserne danser rundt om hinanden let på tå med slagkombinationer, der går lynende stærkt, men det er, som så meget andet, meget sværere, end det ser ud. Timmy Kimose er bokseinstruktør og personlig træner. Han har trænet boksere i mange år, og de seneste par år har han blandt andet specialiseret sig i at træne amatørboksere op til kamp. Boksning handler ikke kun om at slå hårdt, men er i lige så høj grad et spørgsmål om teknik. Og selvom slagene sidder i armene, erfarer vi hurtigt, at fodarbejdet er mindst lige så vigtigt som overkroppen.
Timen er en kombination af konditions- og tekniktræning og stiller høje krav til både den fysiske form såvel som den mentale del. Det handler om at være vågen og på dupperne, ellers får du et par på hovedet. Selve motionsboksningen er uden sparring (altså uden, at du slår på en anden), men alle bevægelserne tager udgangspunkt i, hvordan du skal bevæge dig, hvis du står over for en modstander. At blive en dygtig bokser tager tid, og der er meget at være opmærksom på. Derfor har Timmy Kimose valgt kun at fokusere på de lige slag samt bevægelse i ringen. Det er sjovt og samtidig benhårdt – ikke mindst afrundingen af timen med et hardcore mavepas. Kroppen er træt, øm og færdig!

CARDIO: ♥ ♥ ♥ ♥  (ud af 6)
STYRKE: ♥ ♥ ♥ ♥
SMIDIGHED: ♥ ♥ ♥ 

LÆS OGSÅ: Fatburners: 8 madvarer, der fyrer op for din forbrænding

Se, hvad vi ellers skriver om: Træning