Tjek dig selv: Hvilken kropstype er du?

Tjek dig selv: Hvilken kropstype er du?

Er du slank eller har lidt ekstra kilo på siden, høj på energi eller lav på overskud, så find ud af her, hvordan du ud fra din kropstype kan få den bedste balance i din krop.

Der er mange, som jagter de allerbedste tips til flad mave, og hvordan du får endnu mere energi og overskud i hverdagen. Men i junglen af gode råd, er det nemt at fare vild i, om du skal spise let og grønt? Få masser af søvn og droppe løbeturene og i stedet begynde til yoga?
Men det kan det indiske sundhedssytem ayurveda faktisk give dig svar på.

Ayurveda betyder „livets videnskab” og er et 5.000 år gammelt indisk sundhedssystem, der bygger på holistisk sundhedspleje for krop og sjæl. Ifølge ayurveda har alle mennesker fra fødslen en bestemt type – en dosha, som de bør leve efter, hvis de vil leve sundt.

Der findes tre forskellige typer – vata, pitta & kapha. Se her, hvilken der er mest dominerende hos dig.

VATA-TYPEN
- Intelligent / kreativ af sind
- Oftest glad og rolig
- Sensitiv over for stress dvs. lettere nervøs anlagt ved store forandringer
- Fysisk tynd/ lille fra naturens side
- Ofte tendens til tør hud
- Magelig - trives bedst i ro og orden
- Beklager sig ofte meget ved sygdom og skavanker

Uforudsigeligheder stresser vata, så sørg først og fremmest for rutine i din hverdag. Du er sensitiv overfor ændringer i dine omgivelser, hvilket gør dig nervøs. Vatas vigtigste funktion er at kontrollere nervesystemet, så sørg for ro og orden omkring dig. Når vata er i ubalance ses ofte angst, nervøsitet, søvnbesvær eller depression. Ubalancer kan også medføre små skavanker som hovedpine, rygsmerter, ømme led og menstruationsproblemer.

Vata-energien bliver mere dominerende hos os alle med alderen, og en for tidlig eller hård ældningsproces kan fremkalde en slem ubalance i vata og medføre flere problematikker. Derfor pas på dig selv, og sørg for at holde et højt energiniveau med en god søvnrutine og sund kost.

Det er primært stress, følelsesmæssige kriser og bekymringer, der fremkalder ubalance i vata. Vata-energi i ubalance medfører oftest dobbelt så mange beklagelser overfor skavanker eller sygdom end hos andre typer.

Vata-typen er lille, men har en magisk stor energi, især om morgenen. Når vata er i balance, er du som type glad, begejstret og energisk, og sindet er klart og opmærksomt.

BEDSTE SUNDHEDSTIP TIL VATA:
Bring meditation ind i din hverdag og spis gerne varm og letfordøjelig mad.

PITTA-TYPEN
- Målrettet, ambitiøs, inspirerende og konkurrence minded
- Højt energi-niveau og arbejder effektivt under press
- Bliver ofte irritabel eller vred i pressede situationer
- Holder let en sund normal vægt dvs. god fordøjelse/stofskifte
- Ofte sensitiv for tilsætningsstoffer
- Stiller store krav til sig selv og trives godt med forandringer
- Skal passe på med ikke at blive for ambitiøse og målrettede

Fysisk set er pita-typen lidt skrøbelig med sensitiv hud, og tendens til udslet/overfølsomhed. Mavesår, feber, inflammationer og hud-irritationstilstande ses udpræget hos pita-dominerede personer.

For høj pita-energi vil kunne medføre for meget mavesyre og brændende fornemmelser ved spiserøret samt fordøjelsesproblemer. Hårtab og tidlige grå hår er også tegn på stærk eller overdreven pitta energi.

Symtomer for en person med en dominerende pitta-energi dvs. i ubalance kan være uren hud eller akne, infektion, betændelse, eksem, psoriasis, feber, næseblødning og tendens til blå mærker.

Mentalt bliver pitta-typen let vred og aggressiv ved ubalance. Du kommer også i ubalance ved at køre dig selv for hårdt, og ved at stille for store krav til dig selv, hvilket medfører søvnløshed og rastløshed. Giv periodevis slip på pligter samt arbejdsrutiner og find tid til motion, sjov og fritid.

BEDSTE SUDNHEDSTIP TIL PITTA:
Undgå alle former for stærke krydderier samt usunde kemikalier og dårlige tilsætningsstoffer, der kan føre til pitta i ubalance. Og prøv yoga, det giver dig et redskab til at blive bevidst og mærke din krops signaler.

KAPHA-TYPEN
- Medfølende, omsorgsfuld af sind med god jordforbindelse
- Stærk, rolig og fysisk udholdende
- Stor tilpasningsevne blandt andre mennesker
- Yderst tålmodig men også langsom i situationer
- Har ofte problemer med at holde vægten, ofte nedsat stofskifte
- Tendens til influenza, forkølelse, allergi

Kapha har stor fysisk styrke og udholdenhed, sover tungt samt længe og har stor modstandskraft mod sygdom. Tingene bevæger sig noget langsommere end ved de andre konstitutioner.

Kapha-typer er stærke, rolige, store, kraftige, har sund hud og hår, men har ofte problemer med at holde vægten. Ved ubalance bliver kapha-typer sløve og grådige. De skal passe på med ikke at køre i samme rille hele tiden.

De har tendens til forkølelse, bihulebetændelse, influenza, astma, allergi, sukkersyge, hovedpine, oppustethed, ødemer, nedsat stofskifte, og har let ved at samle både kilo og væske. Overskydende kapha funktioner vil gå over i sløvhed og kvalme.

BEDSTE SUNDHEDSTIP TIL KAPHA:
Er du Kapha, behøver du kontinuerlig fysisk træning af både kondition og muskulatur for at opretholde en sund krop i balance. Spis også masser af grønt, undgå for meget stivelse og sukker samt vælg fedtfattigt.

SE OGSÅ: Her er de bedste genveje til tårnhøj forbrænding

SE OGSÅ: 5 yoga-øvelser, der booster dit selvværd

SE OGSÅ: Test dig selv: Hvad er din vægtskæbne?

EKSPERTEN

Laura Bonné er indehaver og konceptudvikler af Amazing Space. Hun skriver i øjeblikket på en bog om internationale spa-traditioner og har i den forbindelse besøgt nogen af verdens mest eksklusive Ayurvedaresorts. Se amazing-space.dk
Se, hvad vi ellers skriver om: Sund livsstil og Test dig selv