storbyferie, sund rejse
Foto: Birgitta Wolfgang m.fl.

storbyferie, sund rejse

Tips til en billig og sund ferie i Amsterdam

Der er ikke længe til efterårsferien går i gang, og turen kunne gå til Amsterdam. Her får du tips til en billig sundhedsferie.

Amsterdam strutter af sundhed og højt humør med sine mange bio-butikker, små, lækre øko-cafeer og farvestrålende grannycykler. Det er så inspirerende, at det er svært ikke at få lyst til at leve lidt sundere.

Spis hjemmedyrket i drivhuset

De Kas er Amsterdams bedste restaurant, hvis du interesserer dig for god mad og sundhed på én gang – med hjemmedyrkede grønsager og en fast menu. Du sidder og spiser i et smukt restaureret 150 år gammelt drivhus med udsigt til de urter og grønsager, du har magen til på tallerkenen. Restauranten prøver at være selvforsynende og har til huse i Frankendaal Park. Der kommer omkring 50.000 spisende om året, så husk at bestille bord hjemmefra.

Til frokost (billigst og smukkest, fordi du kan nyde de grønne omgivelser) kan du få en to retters-menu til 38 euro. Hvis du ikke spiser kød, skal du bare sige til, for kokken stiller gerne op med en vegetarisk pendant til dagens faste menu. For ægte madører vil det glæde dem at høre, at begge chefkokke på De Kas har en fortid på Londons mest populære og velrenommerede restaurant The River Cafe.

De Kas
Kamerlingh Onneslaan 3
T +31 (0)20 462 45 62
info@restaurantdekas.nl


Giv din forbrænding baghjul

Uanset, om du sætter bagdelen i Brookssadlen på en almindelig cykel eller hopper om bord i en af pedalbådene og tager kanalrundfart ved egen muskelkraft, er Amsterdam den perfekte cykelby. Cykling er alle tiders måde at få trænet stængerne på, samtidig med, at du oplever byens ret sløvt tikkende puls.

Både kan lejes i Jordaan-kvarteret hos Canal Bike Pedal, og man kan bogstavelig talt få timer til at gå ved at trampe i pedalerne ved egen kraft (ikke grine – du får virkelig ondt i lår og bagdel). Der er kort i båden, for man kan faktisk meget let fare vild til vands i Amsterdam, lettere end til lands.

Ægte hollandske bedstemorcykler udlejes hos Mike Bike Tours, som ud over ture i selve byen også arrangerer offroad-ture ud på landet. Det koster 22 euro, og turene udgår fra Mikes cykelgarage i Kerkstraat 123 kl. 11 om formiddagen.

Canal Bike Pedal
Weteringschans 26-1 hg
T 20 626 5574
Ring eventuelt i forvejen og book en båd.

Mike Bike Tours
Kerkstraat 123
T 20 622 7970
Mikebiketoursamsterdam.com


Ren luksus for yoga-entusiaster

Yoga og spinning er de to sportsgrene, der hitter størst i Amsterdam. De velhavende amsterdammere har (selvfølgelig) deres egen yogainstruktør, som kommer hjem og hundestrækker med dem på tagterrassen eller i et atelier øverst i byhuset, hvor lyset vælter ind.

Almindelige dødelige booker bare en time hos Delight Yoga, hvor man kan få nøjagtig samme luksusfølelse i et af de to træningsrum med vinduer fra gulv til loft, smukke gulve og gamle pejse. Delight Yoga er et yogacenter i flere etager midt inde i city. Du kan godt komme ind fra gaden og melde din ankomst i receptionen, som mest af alt ligner en hyggelig spisestue/arbejdsrum.

Delight Yoga
Weteringschans 53
delightyoga.nl


Giv dig selv tid til en pause

Don’t take away. Stay! Et stort plus ved Amsterdam er, at man slipper for det hektiske, næsten klicheagtige syn af travle kvinder, der stresser af sted med en håndtaske i den ene hånd og et papkrus med kaffe i den anden.

I Amsterdams små gader render ingen rundt med brune papirposer med noget i, de tager hektiske bidder af – eller kaffekopper. De sætter sig pænt ned og får en hurtig snack på de små udendørscaféer langs kanalerne ud fra ideen om, at så lang tid tager det jo heller ikke at tage en pause. Ordentlig mad eller en friskpresset juice, det skal der være tid til!

Der ligger små suppecafeer, isbarer, juicebarer og frokostrestauranter (til enhver pengepung) i hele Jordaan og, det tager vitterlig kun ti minutter.

Jay s Juices
Harleemerstraat 14
T 0206231267
jaysjuices.nl


Cykling, roning og løb − Amsterdam har det hele

Amsterdamse Bos er Amsterdams svar på Dyrehaven – og en af de største byparker i Europa. Set oppefra må parken ligne et stort kulørt netværk af stier til både cykling, løb og vandreture.

De gule stier er til fodgængere, dem er der seks af på forskellig længde. Der findes også 14 km røde stier, som henvender sig til cyklister, og så er der (selvfølgelig) grønne „stier” til dem, der vælger at leje kano i stedet.

De grønne pæle markerer, hvilken vej du skal ro for ikke at miste orienteringen. Klassisk roning er ekstremt populært i Amsterdam med sin skønne aura af forsvundne tider.

Har du løbesko med, kan du løbe både 5, 10 og 21 kilometer ad markerede ruter. Sidstnævnte er et hit, hvis du har planer om at løbe et halvmaraton på et tidspunkt, men bare ikke gider betale startgebyr og alt det menneskelige postyr. Løb dit eget private halvmaraton i den skønne park.

Tjek amsterdamsebos.nl, hvor du også kan se, hvordan vejret bliver.

 


Det der lille ekstra…

Du kommer ikke uden om: S-E-X. Hollænderne går ikke stille med soveværelsesdøren, men det er gudskelov på en ret charmerende, humoristisk måde.

Der er sexshops (i visse kvarterer) overalt, og enhver turistshop har mindst ti forskellige fallosser stående med henholdsvis det hollandske flag på, Amsterdam Ajax-signatur eller blåt og hvidt kakkelmønster. Hvis du er til lidt sjov, så læg turen forbi Condomerie i Warmoesstraat eller The Gay Sex Shop i Kerkstraat.

De har bl.a. The Rabbit, som du ellers skal til NYC for at få fingrene i, og mærket Lelo, som er det ypperligste og mest veldesignede inden for soveværelsesudstyr til kvinder (så siger vi ikke mere).

Condomerie
Warmoesstraat 141

The Gay Sex Shop
Kerkstraat 53


Forkæl dig selv med lækker øko-mad

Biodymanisk. Det er med vilje n og m er byttet om, for miljøbevidsthed og økologisk tankegang er så velintegreret i Amsterdam, at det må være en af de mest grønne byer i E uropa. Der ligger øko-restauranter og biobutikker på hvert eneste gadehjørne i centrum.

Det mærkelige er, at alle og enhver samtidig ved, at hollænderne er de første til at dyrke pap-champignon, der aldrig har rørt ved jord, men som er dyrket i en flamingoæske. Deshima er bare en blandt mange, men den er let at finde på Weterings Chans – og hvis du er til det hippieagtige, vil du finde mange gode spor her til andre restauranter og god massage i nabolaget.

Det kan godt betale sig at købe økologiske produkter med hjem fra Holland, dels er de billigere (fordi de bliver produceret her i stor stil), dels kan du få en masse ingredienser, du ikke kan finde derhjemme.

Prøv en frokost i baren hos Deshima eller i Delicious Food, som har alt inden for raw food, olivenolie, kaffe, nybagt brød, fristende kager og lækre færdigretter (til at tage med på hotelværelset), det hele økologisk og fair trade-mærket.

Deshima
Weteringschans 65
T +31 204230391

Delicious Food
24 Westerstraat
deliciousfood.nl


Køb øko-hudpleje til spotpris

Rituals er en skønhedscocktail af REN, The Body Shop og Marianne Tromborg. Det hollandsk producerede plejemærke består af skønne økologiske produkter i den eksklusive, men ikke vildt dyre ende.

Der findes syv Rituals butikker og spa’er fordelt over Amsterdam, som tryller kedelige rutiner om til ritualer (deraf navnet), så man føler sig selvforkælet.

Hammam er et af grundelementerne i Rituals spa’er, hvor du får givet døde hudceller en skrub-af-kur. Pointen er det rituelle bad, hvor vi vasker det gamle af, får hvile til krop og sjæl og giver plads til det nye.

Rituals største butik ligger på Kalverstraat, men i tidsnød kan du også nå både spa og butik i Schiphol lufthavn.

Rituals
Schiphol Plaza
Aankomsthal 4
Schiphol Luchthaven


Køl af

På varme dage kan en dukkert være tiltrængt. Amsterdammerne tager til Mirandabad, som både er ude- og indepool i et moderne idrætskompleks a la DGI-byen i København. Der er blandt andet diskosvømning med DJ på fredage en gang imellem.

Du kan også gå mere stilfærdigt til værks og tage i Zuiderbad, som ligger i museumskvarteret. Badeanstalten gemmer sig ved Rijksmuseum, og mange fastboende i Amsterdam aner ikke, at stedet eksisterer. En lille perle med jacuzzi og sauna. Entreen koster 3 euro.

Zuiderbad Zwembad
Hobbemastraat 26
T 31 (0) 20 6781390

Mirandabad
De Mirandalaan 9
T +31 (0) 20 5464444


To-hjulet souvenir

Køb en farvestrålende cykel med hjem fra den allerbedste hollandske cykelfabrikant, De Fietsfabriek. Cyklerne er ikke billige, men de er lavet ordentligt og kan tåle regn og sne uden at ruste. Se f.eks. på en Pack Max, der er cyklernes svar på en stationcar, men kun til 895 euro!

De Fietsfabriek
Rijnstraat 131
T 020 6422788 fietsfabriek.nl

FLY & HOTEL Amsterdam − billig helseferie
Der findes flere billige muligheder med fly. Har du bil, kan turen også klares på ca. otte timer fra Aarhus. cimber.dk Amsterdam bugner af hoteller i alle prislejer. Lloyds Hotel er et modernedesign hotel med superstandard (du kan få værelser fra én til fem stjerner). Pris pr. nat ca. 575 kr. for det billigste rum.
loydhotel.com

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide