Kvinder der træner
SPONSORERET indhold

6 geniale tips til at fastholde din træningsmotivation

Vil du gerne i gang med at træne, fordi det vil lukke munden på din læge eller dit lige så velmenende barn, kan det være op ad bakke. Finder du derimod din grund til at træne – dit hvorfor – bliver træningen om ikke en leg, så i hvert fald noget, du oftest gør af lyst.

Af:: Stine Troense Foto: Getty Images
22. aug. 2022 | Sundhed | Hendes Verden

Nogle begynder at træne fra den ene dag til den anden og lykkes med at holde fast i træningen, så den bliver en sund vane på linje med tandbørstning. De fleste af os har dog brug for lidt hjælp til at komme i gang med at træne – og gøre det regelmæssigt. Her kommer motivation ind i billedet.

"Træningsmotivation er det samme som træningsglæde. Jeg arbejder for, at endnu flere finder ud af, at træning ikke behøver være en sur pligt, men noget, vi glæder os til. Jeg tror, alle kan nå derhen, hvor de opdager, at træning faktisk er noget, de nødigt vil undvære i deres liv," siger Mette Birk Jensen, der er løbecoach og forfatter til motivationsbogen ”Træn med glæde.”

Mette Birk Jensen vil altså gerne gøre op med opfattelsen af, at træning er noget, der bare skal overstås.

LÆS OGSÅ: 5 tricks til at blive en lettere løber - helt uden at løbe

"Vi har en tendens til at dyrke det bekvemme. Vi vil gerne sidde i sofaen. Men prøv at vende den om: Det er faktisk ikke altid behageligt. Vi får ondt i lænden, når vi har siddet for længe eller hold i nakken, hvis vi ligger forkert. Men det får os jo ikke til at stoppe med at slappe af. Så sætter vi en pude i ryggen eller skifter stilling. Det er det samme med bevægelse: Det behøver ikke være ubehageligt. Det kan faktisk være rigtigt dejligt og vanedannende, hvis vi griber det rigtigt an."

1. Vær nysgerrig 

Du er sikkert nysgerrig på bøger, opskrifter og feriemål. Måske holder du dig heller ikke tilbage med at prøve nyt i haven eller på jobbet. Samme nysgerrighed kan du bruge ved træning: Hvad mon de personer, der allerede træner, får ud af det? Kan jeg også få noget ud af det? Tilgangen kan du også bruge, når du skal finde den rigtige træningsform. Prøv dig frem. Giv træningen en chance, men er den ikke noget for dig, så prøv noget andet. Der er helt sikkert noget, der passer til dig.

2. Find dit hvorfor 

Hvor en nysgerrig tilgang kan få dig i gang med at vælge træningsform, kan din motivation til overhovedet at træne fastholde dig, så du træner mere end et par gange. Din træningsmotivation er det svar, du får, når du stiller dig selv spørgsmålet: Hvorfor vil jeg gerne træne? Det er vigtigt, at du glemme alt om andres meninger og finder et hvorfor, som kommer fra dig selv. DU skal finde ud af, hvorfor det er vigtigt for DIG at træne.

LÆS OGSÅ: Sommerstærk: Træn hele kroppen med Frida Hallqvist

Holdtræning og makkertræning er et hit for mange kvinder, fordi det er socialt og forpligtende. Der er selvfølgelig også nogle, der netop næres af at træne alene, fordi det giver dem et frirum. Er du konkurrencemenneske kan en skridttæller, et pulsur eller en app, der registrerer din udvikling være dét, der får dig ud ad døren. At blive gladere, få mere energi eller tage mindre medicin kan også være motiverende grunde til at træne.

3. Start det rigtige sted

Mange kvinder er optagede af, hvad de bør kunne, men dét udgangspunkt fører sjældent til træningsglæde. Hvor er det rigtige startsted så? Lige dér, hvor du er netop nu. I stedet for at hænge dig i, at du ikke kan tage en armbøjning, kan du huske på, at en lille krusning ved albuen faktisk er en arm, der bøjer. Det er DIN arm, der bøjer og dermed DIN armbøjning.

4. Vær realistisk - og ros dig selv

Realistiske delmål har den åbenlyse fordel, at du har mulighed for at nå dem, og dét giver blod på tanden. Vil du gerne ende med at kunne løbe fem kilometer, kan dit første mål fx være at kunne løbe én kilometer uden pauser. Start gerne i det små, hvis du er i tvivl om, hvad du er i stand til. Skulle du gå hen og overpræstere er det kun ekstra motiverende. Selvros kan virke uvant og kræve øvelse, men det virker enormt motiverende, så hold dig endelig ikke tilbage med komplimenterne, når du kommer i mål. Eller bare kommer afsted.

5. Beløn dig selv

Du kan også arbejde målrettet med belønning for at fastholde din motivation på dage, hvor den dykker. Lov dig selv en kage eller en lækker træningstop, når du har klaret din træning. Sådan fungerer hundetræning også; vi giver hunden en godbid, når den har klaret det, vi forlanger af den.

LÆS OGSÅ: Hvorfor er du mest øm på andendagen, når du har trænet hårdt?

På et tidspunkt kommer hunden logrende, når vi kalder på den – uden at få en godbid. På samme måde kan du med tiden slippe belønningerne og begynde at træne, fordi du kan lide at træne og det, træningen giver dig. Så er det pludselig energi og styrke, der driver dig, ikke et gåsebryst fra bageren eller en ny t-shirt.

6. Slå hjernen fra og få en vane

Hvis alt andet glipper og du stadig er umotiveret, er du nødt til at tage dig sammen, slå hjernen fra og træne alligevel. På sådan en dag, hvor du netop er afhængig af din selvdisciplin, kan du minde dig om, at du er et voksent menneske, der i alle mulige andre sammenhænge tager dig sammen og gør noget, der ikke umiddelbart tiltaler dig.

Mind også dig selv om, at om lidt ser alting anderledes ud – så er du afsted og det er måske ikke direkte rart, men det bliver det før eller siden. Lykkes det dig med disciplin og de andre motivationskneb at træne regelmæssigt i over tre uger, er der gode chancer for, at du får opbygget en sund vane. Og vaner har den fordel, at vi ikke bruger tid på at overveje, om det nu er en god idé eller ej. Vi gør det bare.

Kilde: Løbecoach og forfatter Mette Birk Jensen

Læs mere i Mette Birk Jensens bog "Træn med glæde", Muusmann Forlag.

Anbefalet til dig