Træningstrend: Hot yoga, hot pilates, hot mobility og hot barre

Træningstrend: Hot yoga, hot pilates, hot mobility og hot barre

Træningstrend: Ind i varmen

Hot yoga, hot pilates, hot mobility og hot barre. Det er blevet populært som aldrig før at træne i varme. Men hvad går det egentlig ud på? Læs med og blive klogere – og måske varm – på den nye motionstrend.

For at være helt ærlig, er jeg ikke helt oppe på træningsmærkerne, da jeg lørdag formiddag tjekker ind hos Wolfpack Gym på Østerbro for at teste Heat Suspension Training. Det er en blandt flere af de træningstimer, som centret har på skemaet, og som er en del af træningskonceptet Heat, hvor al træning foregår i varme. For selvom jeg er fan af både varme og træning, foretrækker jeg at holde de to adskilt, og tanken om at kombinere dem er ikke umiddelbart noget, der tænder mig.

Af samme grund er jeg også noget skeptisk, da jeg træder ind i træningssalen, hvor jeg bliver mødt af en tør, varm luft. Jeg finder en plads på gulvet. Her folder jeg min træningsmåtte ud og arrangerer mig med et håndklæde og en flaske koldt vand. Med kærkommen hjælp fra en af de andre deltagere lykkes det mig at få hængt mine to stropper, der minder om to smalle rebstiger, over den dertil indrettede stålbjælke oppe under loftet. Jeg snupper også en lille sort og meget hård bold fra kassen, som instruktøren har stillet henne ved spejlet. Så langt så godt.

SE OGSÅ: 7 x hot træning

– Vi skal have det hyggeligt i dag, så timen starter stille og roligt og helt nede i tempo, lyder det opmuntrende fra instruktøren, Lasse. Venligt guider han os ned på ryggen på måtten, hvor vi lægger ud med at strække og bøje først det ene ben og så det andet ned mod brystet, strække armene op over hovedet og i roligt tempo vække hele kroppen ved hjælp af blide, behagelige stræk. Til min store overraskelse føles temperaturen i salen ikke spor generende. Tværtimod mærker jeg hurtigt, hvordan varmen blødgør mine muskler og gør mig ekstra smidig.

– Så er det slut med hyggen, for nu kommer det til at gøre lidt ondt, siger Lasse og snupper en lille sort bold. Mens han går rundt i salen viser han os, hvordan vi placerer den hårde bold under lænden og andre strategiske steder på kroppens ømmeste punkter – som f.eks. bag på skulderen og mellem skulderbladene. Det gør ondt, men føles også godt, og som om det ikke var varmt nok i salen, bringer den lille bold sved frem på panden. Mens jeg ligger og triller langsomt frem og tilbage på bolden, fornemmer jeg, hvordan den på magisk vis løsner og afspænder. Efter lidt ”press and release”-træning med bolden, er det blevet tid ”stroppetræning”.

SE OGSÅ: 5 øvelser: Kom i form med din sofa

Heat Suspension Training er funktionel træning, hvor du hovedsageligt arbejder med stropper, der er særligt udviklet af Frømandskorpset og designet til at styrke og stabilisere særligt musklerne i ben, bryst, mave og ryg. Men, skal det senere vise sig, også alle de muskler, jeg ikke anede, jeg havde. Jeg griber fat i stropperne, og med fødderne på måtten lægger vi ud med fem forskellige øvelser – alle over temaet squats, der seriøst udfordrer mine lår og balder. Det gælder om at spænde godt op i mavemusklerne for ikke at miste balancen, og selvom jeg kun er godt halvvejs gennem timen, begynder mine ben at syre.

Efter træning af den nederste del af kroppen, skal overkroppen også have en tur. Med et fast greb om et af håndtagene på stropperne og med begge fødder solidt i måtten og tillid til, at stropperne holder, lader jeg mig falde bagover med strakt krop, hvorefter jeg trækker mig selv op til stående stilling igen. Frem og tilbage på skiftevis et og to ben, indtil det syrer i mine biceps og skuldre. Efter en kort, men tiltrængt drikkepause – selv vandet i min flaske er nu blevet varmt – følger flere boldøvelser på måtten. Mens jeg ligger på siden, mærker jeg, hvordan sveden langsomt driver ned over mit ansigt og ind i mit øre, og da jeg forsøger at placere den lille bold under min skulder, smutter den på min svedige hud og triller hen ad gulvet.

SE OGSÅ: Hvorfor sveder jeg ikke, når jeg træner?

Der er godt og vel ti minutter tilbage af timen, men vi kan lige nå at runde af med lidt øvelser for maven. *– Løft overkroppen langsomt op og ned og sørg for, at hagen er fri af brystet, forklarer Lasse, mens vi med skiftevis bøjede og strakte ben laver crunches og andre udfordrende øvelser for maven. Det er hårdt, og selvom mine mavemuskler er sat på overarbejde, minder jeg mig selv om at tage en dyb indånding og puste luften stille og roligt ud, inden jeg lader mave være mave, lukker øjnene og kører kroppen i hvilestilling – klar til de sidste fem minutters behagelige stræk for hele kroppen.

– Rigtigt godt arbejde. Giv jer selv en stor hånd, opfordrer Lasse smilende, mens vi klapper og svedige forlader salen. På en bænk i receptionen sætter jeg mig og damper af, mens jeg tømmer min vandflaske. Det har været varmt, men også rigtigt sjovt og effektivt, og jeg forstår pludseligt, hvorfor træning i varme er gået hen og blevet så hot.

SE OGSÅ: Hot yoga: Så meget tabte Louise sig på 4 uger

DET SKER I KROPPEN, NÅR DU TRÆNER I VARME

Der er mange fordele ved hot træning. Motion i varmen…

 • … øger leksibilitet, styrke og udholdenhed
 • … forbedrer udskillelsen af afaldsstofer
 • … afgifter og virker udrensende
 • … gør dig mere udholdende
 • … forbedrer din muskelfunktion og dit kredsløb
 • … opvarmer muskler og led hurtigere og bedre
 • … forbedrer din muskelfunktion og muskelrestitution
 • … skaber større smidighed
 • … forbrænder fedt efektivt og øger dit stofskifte
 • … forbedrer blodcirkulationen, kredsløbet og forebygger hjerte-kar-sygdomme … forhindrer og reducerer en række kroniske lidelser
 • … øger energiniveauet
 • … booster immunforsvaret

GODE TIPS, HVIS DU TRÆNER I VARME

 1. Der stilles ingen krav til påklædning, men da du sveder rigtigt meget, og tøjet derfor hurtigt bliver tungt, kan det være en fordel at træne i tætsiddende tøj uden lange ben og ærmer.
 2. Det er vigtigt, at du husker at drikke rigeligt med vand både før og efter timen, så du ikke behøver at drikke så meget undervejs. Det er også vigtigt at medbringe vand til selve træningen, men drik så lidt som muligt og i små slurke.
 3. Hvis du føler dig svimmel under timen, bør du holde en pause og sætte dig ned på måtten med det samme.
 4. Hvis du er gravid, lider af forhøjet blodtryk, dårligt hjerte eller hovedpine, bør du være påpasselig med at træne i varme. Spørg evt. din læge først.
 5. Det kan anbefales, at du medbringer din egen yogamåtte, to håndklæder og masser af vand til efter timen.

HER KAN DU TRÆNE VARMT

Har du fået lyst til at lade sveden få frit løb, findes der flere steder rundt omkring i landet, hvor du kan træne i varme. F.eks. her:

Aarhus
❱ Hot Yoga Aarhus: Bikram yoga, HOT flow vinyasa, Hotyogaaarhus.dk
❱ b:fit by Zenta: TRX-Heat, B:fit-Heat, Yoga-Heat, Bfitbyzenta.dk
❱ Fitness World: Heat Wawe Pilates, Hatha yoga, Flow yoga, BodyControl, Sixpack Attack, Fitnessworld.com

Aalborg
❱ Sofiendal Yoga: Hot yoga, Sofiendalyoga.dk
❱ Pilates Aalborg: Hot yoga, Pilates-aalborg.dk

Odense
❱ Nordisk Yoga: Hot yoga, Nordiskyoga.dk
❱ Fitness World: Heat Wawe Pilates, Hatha yoga, Flow yoga, BodyControl, Sixpack Attack, Fitnessworld.com

København
❱ Bikram Yoga Copenhagen: Bikram Yoga Bikramcph.dk
❱ The Wolfpack Gym: Heat Suspension Training, Bikram mm., Thewolfpackgym.dk
❱ Nalini Yoga: Nalini Hot Yoga, Nalini Hot Flow, Chandra Hot Yoga, Surya Hot Yoga Nalini-yoga.com
❱ Senses: Hot yoga, Hot yoga flow, Hot yoga Senses mm, Senses.dk
❱ HOT Yoga Studio Østerbro: Hot yoga, Hotyogastudio.dk

SE OGSÅ: 14 myter om din forbrænding

Se, hvad vi ellers skriver om: Træning og Bikram yoga