Stylist Tini Owild

Foto: Sara Skytte Tini Owild kan ikke gemme sig i mængden med dette flotte hår.

Krøllet, glat, lyst eller leverpostej: 3 kvinder om deres hår

Krøllet, glat, lyst, rødt eller bare den almindelige leverpostejsfarvede? Der findes lige så mange typer hår, som der findes mennesker, og langt de fleste drømmer om noget andet end det, de har. Vi spurgte tre kvinder om, hvad deres hår betyder for dem.

Pernille Germansen

Pernille blev grå i 20’erne. ”Det er jo lidt af et alderdomstegn”

HVAD ER DIT HÅRS HISTORIE?

– Jeg var et rigtig dansk lyshåret barn, så jeg blev altid klappet på hovedet, når vi var sydpå. Det blev mere mørkt med årene og til sidst en almindelig leverpostejsfarve. I mine teenageår havde jeg bl.a. dreadlocks og alle mulige farver i det, inden jeg vendte tilbage til mit eget hår. Jeg har også været omkring henna, især da der meget tidligt kom grå hår. Jeg var kun midt i 20’erne, da jeg begyndte at farve de grå hår væk. I dag er jeg stoppet med at farve det, primært fordi jeg er gravid og har fundet ud af, at selv Hennafarve er noget værre stads. Så nu er de grå hår piblet frem. Det er ikke over hele hovedet, men store plamager i siden og tindingerne, som er nærmest hvide.

HVAD SYNES DU SELV OM DIT HÅR?

– Det har været en proces, for især om vinteren er det meget tydeligt. Jeg er efterhånden begyndt at acceptere det. Sådan ser jeg ud. Men det er jo ret tabubelagt at blive gråhåret. Vi vil helst sammenlignes med 25-årige fremfor 40-årige. Jeg ser ellers ikke gammel ud, så folk lægger virkelig mærke til det. Før i tiden gik elevatorblikket nedad, nu er det opad. Folk er ikke vant til at se gråhårede 33-årige.

HVAD SIGER ANDRE OM DIT HÅR?

– Blandet. Jeg kan se, at mange lægger mærke til det uden at sige noget. Andre er direkte og giver komplimenter om, at det er flot. Men fælles for dem alle er, at de overraskede. Jeg havde en kollega, der direkte spurgte: ”Nå, hvad vil du gøre ved det?”, som en hentydning til, at jeg nok måtte farve det. Jeg tror faktisk, min kæreste havde det sværere med det, end jeg selv havde. Han accepterer jo, hvem jeg er og kan godt lide mig alligevel. Men han er lidt yngre end mig, og det er jo lidt af et alderdomstegn.

HVAD GØR DU FOR AT PLEJE DIT HÅR?

Helt almindelig vask. I starten prøvede jeg at sætte det på måder, hvor man ikke kunne se det grå. Nu er det bare sådan, jeg ser ud.

HVILKET HÅR VILLE DU HELST HAVE?

– Et stort kraftigt hår! Men jeg har også tænkt over, om jeg kunne blive gråhåret på en anden måde. Min farmors søster havde et stort og blødt gråt hår i stedet for de her stive børster, jeg selv har. Gråt hår kan være flot og give en vis autoritet.

LÆS OGSÅ: 28 fascinerende ting, du skal vide om rødhårede mennesker

Om Pernille Germansen

Navn: Pernille Germansen
Alder: 33 år
Profession: Journalistpraktikant og børnerytmikinstruktør
Civilstand: Kæreste og et barn på vej

Tini Owild

Tinis garn er vildt. ”Jeg kan ikke gemme mig i mængden”

HVAD ER DIT HÅRS HISTORIE?

– Jeg er født uden ret meget hår, men allerede som lille fik jeg mange mørke krøller, som stod rundt omkring i mit hoved. Krøllerne kommer fra min mor, men jeg har bare fået ti gange så kraftigt hår som hende. Som ung blev jeg hårmodel for Stuhr, hvor jeg kom til at ligne Alexis fra Dollars. Senere farvede de mit hår rødt, og jeg syntes, det var lige mig, så det har jeg holdt fast i. Jeg føler mig rødhåret, men jeg er vist egentlig mørkblond indenunder. Måske er jeg også lidt grå, men det er jeg slet ikke klar til.

HVAD SYNES DU SELV OM DIT HÅR?

– Faktisk synes jeg, det er flot. Nu. Men jeg var igennem en periode, hvor jeg gerne ville have glat, lyst hår. Nogle gange har jeg prøvet at sætte et spænde i håret, men det ser altid forkert ud. Jeg kan faktisk bedst lide det helt naturligt. Håret er efterhånden blevet en del af min identitet. Folk husker mig jo som ”hende med håret”. Det er mit image. Jeg kan aldrig rigtig gemme mig i en mængde. Det kunne ellers nogle gange være en fordel.

HVAD SIGER ANDRE OM DIT HÅR?

– De fleste er ret betagede af det, og folk giver mig tit komplimenter, som jeg altid bliver glad for. Jeg tænker ikke selv over hvor stort, det er. Nogle vil også gerne vide, om krøllerne er naturlige.

HVAD GØR DU FOR AT PLEJE DIT HÅR?

– Folk tror, jeg bruger alt mulig dyr styling, men jeg bruger faktisk det billigste fra supermarkedet. Pantene eller L’Oreal til tørt hår. Jeg vasker bare håret, og så lader jeg balsammen sidde i, for at det kommer ordentligt ind i krøllerne. Jeg ejer ikke en føntørrer, for jeg lufttørrer det bare, og så rusker jeg lidt i det. Det er jo ret nemt. Jeg har dog en hemmelig hjemmefrisure, hvor jeg sætter det op på hovedet og binder et pandebånd rundt om for at holde på det. Jeg kan jo ikke lave en almindelig hestehale, som ser smart ud. Kun når jeg dyrker atletik, samler jeg det i en hestehale af praktiske grunde.

HVILKET HÅR VILLE DU HELST HAVE?

– Jeg synes, det er så flot med kvinder, der har et langt glat hår og kan lave sådan en flot hestehale, der svinger ned ad ryggen. Der er nogle piger, der både kan have det løst, i en hestehale eller i en knold, og det hele ser fedt ud. Jeg føler mig ikke så fiks med en hestehale.

Om Tini Owild

Navn: Tini Owild
Alder: 53 år
Profession: Stylist
Civilstand: Bor alene i lejlighed i København

Susanne Malchau Dietz

Susanne mistede håret pga. kemo. ”Jeg vil bare gerne se ud som før”

HVAD ER DIT HÅRS HISTORIE?

– Allerede fra fødslen havde jeg et stort kobberfarvet hår, og det var mit kendetegn som barn. Jeg har stadig min egen hårfarve, men den er falmet med årene. Jeg har altid haft et stort og langt hår, og når jeg i mine unge dage rejste sydpå, havde jeg jo en sejlrende af mænd efter mig. I 2013-14 fik jeg kemoterapi seks gange på grund af brystkræft. Inden første behandling gik jeg til min frisør og fik klippet håret kort. 14 dage efter første behandling faldt mit hår af i store totter – mit kæmpe hår! Så klippede min frisør resten af. Jeg sad med ryggen til spejlet, fordi jeg ikke kunne holde ud at kigge på det. Jeg hadede det. Jeg gik sammen med min frisør ud og fandt en paryk, som så fin ud, men jeg kunne ikke fordrage at have den på. Så begyndte jeg at gå med tørklæder og hatte. Det var et dyrt hoved, jeg gik med. Et halvt år senere voksede mit eget hår meget langsomt ud igen – men ikke det hele.

HVAD SYNES DU SELV OM DIT HÅR?

– Jeg har fået tyndt pjasket hår og det, der hedder mandlig skaldethed, hvor jeg har både måne og høje tindinger. Jeg kan næsten ikke holde det ud. Jeg har prøvet at få en korthårsfrisure, farve og permanente det, intet virker. Min søster har stadig sit store røde hår, og en dag så jeg, hvordan hun havde sat det op med spænder. Så fandt jeg på at gøre det samme. Jeg lod håret vokse ud og sætter det nu op, så det dækker baghovedet, og så har jeg et tørklæde om, som dækker tindingerne.

HVAD SIGER ANDRE OM DIT HÅR?

– Folk siger til mig, at jeg ser fin ud, og at vi jo alle bliver tyndhårede med alderen. Mange har haft rigtig svært ved at kende mig, når de har mødt mig efter kemoterapien.

HVAD GØR DU FOR AT PLEJE DIT HÅR?

– Jeg bruger formuer. Så snart der står på et produkt, at det gør håret tykkere, køber jeg det. Jeg er også med i et forsøg, som skal få de ødelagte hårsække tilbage, men jeg ser ingen effekt. Jeg har prøvet alle præparater, og det har kostet mig mange penge, og jeg bruger stadig et helt arsenal hver dag af shampoo, balsam, mousse og serum og så en hårspray til sidst.

HVILKET HÅR VILLE DU HELST HAVE?

– Jeg vil bare gerne se ud, som jeg gjorde før.

Om Susanne Malchau Dietz

Navn: Susanne Malchau Dietz
Alder: 65 år
Profession: Tidligere sygeplejehistoriker, Ph.D.
Civilstand: Gift og bor i lejlighed i København

8 ting du (måske) ikke vidste om hår

  1.  Verdens mest almindelig hårfarve er sort. Til gengæld er kun én procent af verdens befolkning naturligt rødhårede.
  2. Du mister i gennemsnit 50-100 hårstrå om dagen og i perioder mere.
  3. Et vådt hårstrå kan strække sig 30 procent af sin længde. Derfor bliver dit hår også kortere at se på, når du føntørrer det.
  4. Skaldethed hænger ofte sammen med det mandlige kønshormon, og en kastreret mand bliver ikke skaldet.
  5. Håret på et foster dannes allerede i anden måned af graviditeten. I femte måned har fostret hår på hovedet.
  6. Hår vokser i gennemsnit en centimeter om måneden.
  7. Mennesker har mellem 90.000 og 150.000 hårstrå på hovedet. Blonde mennesker har flest.
  8. Hår gror hurtigere om dagen end om natten og hurtigere i varmt klima end i koldt

Kilde: Samvirke, GHD Hair blog.

Se, hvad vi ellers skriver om: Hår og Frisurer