Velvære
SPONSORERET indhold

Und dig selv det bedste

Livet er simpelthen for kort til, at vi skal lade os nøje. Og nej, det er ikke bare noget vi siger, fordi vi har forelsket os i et par dyre sko. Men vi bliver bare sjovere og gladere og får mere overskud, når under os selv det bedste, vi kan.

Af: Anette Kjærgaard Foto: Bulls Press
17. aug. 2012 | Sundhed | ALT for damerne

Når du går ind i en tøjbutik, er det så prisen, der afgør, hvilke jeans du køber? Når du skal lave mad, tager du dig så tid til at planlægge og købe ind til sund og lækker aftensmad til dig og din familie, eller laver du lige en hurtig scanning af dagens tilbud på oksekød i køledisken og lader det bestemme menuen? Hvis din krop siger „pause, tak“, giver du den så lov til at slappe af, eller tvinger du dig selv til at storme videre under to do listens tyranni?

Prøv at forestille dig – bare et kort øjeblik, hvordan dit liv ville se ud om en måned, hvis du besluttede dig for lige nu midt i denne artikel, at det er slut med at lade dig nøje. Slut med knaldtilbud, den lidt dårligere mad, den lidt kedeligere ferie, kærestens evindelige brok, ungernes dovenskab og det halvtrælse job. At du i stedet insisterede på kun at få det bedste...

Kan du mærke, hvordan alene tanken provokerer dit system? Det er forklaringen på, hvorfor du lader dig nøje.

Mere end tasker og lingeri
Kirsten Stendevad er en af de kvinder, der har truffet en beslutning om ikke længere at lade sig nøje. Faktisk har hun gjort det til sin levevej at undervise andre kvinder i, hvordan de får et liv, hvor de ikke affinder sig med utilfredsstillende middelmådighed, men i stedet går efter at opfylde deres drømme. Hun er stifter af Gudindeskolen og medstifter af Millionøsemetoden.

– Jeg kan ikke se, hvorfor vi som kvinder ikke skulle unde os selv alt det bedste, livet har at byde på. Vi får et skønnere, sjovere liv og kan være en meget større ressource for andre, fordi vi har et energimæssigt overskud at give af, når vi har det godt, siger hun.

Men det kan hun jo sagtens sige. Hvem drømmer ikke om ferier på første klasse, Givenchy-sko til alle månedens dage og en tag alt hvad du kan bære-shoppingtur i Chanel? Men lige meget hvor gerne man vil forkæle sig selv, er det jo ikke realistisk.

Sko, tasker og luksus for alle pengene er dog heller ikke hovedbudskabet, hvis du spørger Kirsten Stendevad.

– Dybest set, så handler det om at tage sig selv alvorligt. For når vi lever med fokus på altid at give os selv det bedste, bliver vi tvunget til at udnytte vores ressourcer og muligheder. Hvis vi omvendt er nærige over for os selv og ikke vil unde os selv det bedste, så vil vi uundgåeligt begrænse os selv og punktere vores talenter og drømme. Set i det lys koster det kassen, ikke mindst på lykkefronten, at være nærig over for sig selv, siger hun.

Læs også: 9 veje til vitalitet

Udskift din dvd
Det allerførste, du skal gøre, er at lære ikke at lade dig stoppe af de indre begrænsninger, som du med sikkerhed vil møde undervejs.

Et godt sted at starte er at tage et kærligt kig på dit selvværd. Og hvorfor så det? Jo, for du kan kun give dig selv alt det bedste, hvis du har et solidt selvværd med tilhørende positive overbevisninger.

Kirsten Stendevads råd er derfor at få fundet hullerne i sit selvværd og så få hjælp til at lappe dem.

– Det er en utrolig god investering, fordi et dårligt selvværd bremser os, så vi ikke kan vokse personligt, spirituelt og økonomisk, siger hun.

Til et godt selvværd hører positive overbevisninger, som støtter dig frem for at modarbejde dig.

Mærk for eksempel hvor stor forskel, der er på at tænke: „Jeg fortjener alt det bedste, livet har at byde på“ – frem for hvis du tænker: „Jeg er ikke god nok“ eller „Det gør mig til et dårligere menneske, hvis jeg giver mig selv det bedste“.

Og lad os så lige en gang for alle få den hamret i jorden.

– At du er beskeden og nærig over for dig selv, gør dig ikke til et bedre menneske overfor andre. Tværtimod, så har du mindre overskud at dele ud af, når du føler, at du går på kompromis med dig selv, dine behov og ønsker, siger hun.


Heldigvis har vi et valg, når det gælder de gamle og slidte overbevisninger, vi slæber med os fra opvæksten.

– Tænk på dig selv som en dvd-afspiller, hvor du kan vælge at udskifte dvd’en med: „Jeg er ikke god nok“ – og „Det kan jeg da ikke forvente af livet“ – med: „Jeg lever lige nu og under mig selv alt det bedste, fordi jeg er så privilegeret at have fået et turpas til livet!“

Og husk så resten af dagen, at kun det bedste er godt nok til dig.


Læs, hvordan du under dig selv det bedste med tre trin på næste side.

Trin 1-2-3: Sådan får du det bedste

Trin 1
BLIV BEVIDST
Første skridt til forandring er bevidsthed. Derfor skal du begynde at stille dig selv spørgsmålet:

Under jeg mig selv det bedste lige nu?
Hvis svaret er nej, så spørg dig selv, hvad du ville gøre, hvis du undte dig selv det bedste?

Ret hurtigt vil du sikkert opdage, at der er mange områder i dit liv, hvor du går på kompromis.

Trin 2
SE DIN DAG EFTER I SØMMENE
Spørg f.eks. dig selv om følgende:
• Har du den morgen, du dybest set gerne vil have, eller om du skal gøre plads til en hyggestund rundt om morgenbordet sammen med familien – eller måske lidt tid til dig selv, inden du tager dig af børn og mand?
• Smører du den lækre, økologiske og rene dagcreme i ansigtet om morgenen, som du længes efter, eller om du nøjes med den billigste, der er fyldt med kemi?
• Kører du hver morgen hen til et job, som du dybest set ikke er særlig glad for?
• Hvis du undte dig selv det bedste, ville du så spise det mad, du gør? Den næringsforladte pizzaslice til frokost og lidt hurtig halvfabrikata til aftensmad.
• Finder du dig i, at din chef hundser med dig, eller at en af kollegerne taler dårligt om dig?
• Går du efter de billigste varer og supermarkedets slagtilbud, eller vælger du at købe kvalitet frem for kvantitet?
• Vel hjemme efter arbejde går du så i gang med timers opvask, oprydning, madlavning, tøjvask og rengøring, eller under du dig selv hushjælp?
• Finder du dig i, at ungerne ikke gider rydde op efter sig, og at manden smider de sure sokker på gulvet?
• Sørger du for at holde din krop sund ved at dyrke motion – eller vinder sofaen?
• Går du i seng, når din krop signalerer, at den er træt, så du får den søvn, du har brug for?

Trin 3
HVAD SÅ NU?
Gå i detaljen med alle områder af din dag. Når du har fået et overblik over, hvor du ikke under dig selv det bedste, så spørg dig selv, hvad du gerne vil have, og hvad du skal forandre for at få det.
Hvad skal du give slip på? Hvad skal du holde op med? Hvad kunne du sætte i stedet? Hvad har du brug for hjælp til? Hvilken slags hjælp har du brug for? Hvordan kan du støtte dig selv undervejs?
Men husk, at det ikke handler om at revolutionere dit liv i et stort ryk. Det tager tid at lære at
unde sig selv det bedste, fordi det er så uvant. Giv dig selv den tid ved at tage et skridt ad gangen i dit tempo. Når du står overfor et valg, så spørg dig selv, hvad du skal vælge, hvis du under dig selv det bedste. Og vigtigst af alt, så husk at lege med processen, så det bliver sjovt og nydelsesfuldt.


Læs også: Få et tjekket liv med 12 tip