Vil du løbe bedre? Prøv pilates
Foto: Sif Meincke

Vil du løbe bedre? Prøv pilates

Læs her, hvordan Alt for damernes chefredaktør fik forbedret sin løbetid og tonet kroppen med pilates.

“Jeg begyndte at løbe for sådan cirka tre år siden”

. Sidste år løb jeg min bedste 10 km-tid på 48 minutter og 20 sekunder. For en måned siden forbedrede jeg – efter et helt år med nøjagtigt den samme tid – min tid på 5 km med 11 sekunder. Sekunderne kan virke som en detalje. Det er det ikke, når man bliver bidt af at blive bedre. Jeg er ikke bidt, jeg er besat. Besat af at løbe lige det lille bitte sekund hurtigere end sidste løbetur. Bare forbi det føles godt at forbedre sig (på et eller andet plan).

“Lyder jeg en anelse for selvtilfreds?”

Det er jeg også – og det er faktisk blevet lige en tand værre efter jeg, fire måneder efter min første pilates time, kan se, at jeg faktisk er også er blevet en lidt bedre løber.

Allerede til min første time hos Pilatescph i det indre København investerer jeg i de originale pilatessokker. De har kun to tæer og har et underligt, men – viser det sig – yderst praktisk design med skridsikker sål og åndbart materiale. Smart. Smarte er også trækasserne viklet ind i læderstropper, jernkæder og håndtag som står i midten af pilatesstudiet. Umiddelbart umuligt at gennemskue, hvordan de skal gøre mig bedre til at løbe, men her kommer pilates-instruktøren ind i billedet. Jeg har aldrig før modtaget en eneundervisningstime, og det virker yderst ekstravagant at begynde med pilates. Men efter meget kort tid på maskinen, under kyndig lærervejledning, føles det som de bedst anvendte 500 kr. længe.

 

“Allerede til min første time hos Pilatescph i det indre København investerer jeg i de originale pilatessokker.”

De har kun to tæer og har et underligt, men – viser det sig – yderst praktisk design med skridsikker sål og åndbart materiale. Smart. Smarte er også trækasserne viklet ind i læderstropper, jernkæder og håndtag som står i midten af pilatesstudiet. Umiddelbart umuligt at gennemskue, hvordan de skal gøre mig bedre til at løbe, men her kommer pilates-instruktøren ind i billedet. Jeg har aldrig før modtaget en eneundervisningstime, og det virker yderst ekstravagant at begynde med pilates. Men efter meget kort tid på maskinen, under kyndig lærervejledning, føles det som de bedst anvendte 500 kr. længe.

“Gitte hedder min personlige pilatesekspert”

. Og Gitte er god til at holde øje med, at jeg ikke bare udfører øvelserne – men også, at jeg udfører dem uden snyd (hvilket jeg ellers er ekspert i. Hvor svært er det at gå til gymnastik en hel time uden at komme til at svede – det kan man sagtens). „Hold dit powerhouse“ messer Gitte (på almindeligt dansk betyder det træk maven ind – konstant) „dybere, dybere, dybere – ned med maven, kom og stræk så lige det ben helt ud samtidigt“. Jeps. Det er hårdt. Det er effektivt. Og jeg bruger muskler, jeg ikke tidligere har kendt eksistensen af

“De første tre-fire uger er pilates nyt og spændende.”

Jeg har faktisk prøvet at blive vild med pilates tidligere, men det foregik på et hold med mindst 15 andre. Det er mange. Alt for mange, når man som mig konsekvent strækker højre arm, når instruktøren siger „stræk den venstre“ Det fantastiske ved en personlig instruktør er, at undervisningen hele tiden passer til dig, dit niveau og dit mål. Efter de første fire uger begynder jeg at løbe hurtigere. Et par sekunder skærer jeg af mine 3-4 ugentlige løbeture på 5 km og efter yderligere to uger løber jeg min bedste tid på 5 km med en forbedring på de tidligere omtalte 11 sekunder. Stærkt motiverende – især når der skal laves maveøvelse nr. en milliard til pilates. Jeg tror decideret ikke, jeg er udstyret med en eneste mavemuskel. Av. En herlig bivirkning af pilates er desuden din ranke kropsholdning. Så er der armene. Du får pæne arme af pilates. Ikke fulde af muskler (a la Madonnas), men tonede og markerede.

“Og jo – selvfølgelig er det hårdt at tage sig sammen de morgener, hvor det regner og at blive i sengen virker som en fornuftigere mulighed”

. Og hvordan i alverden får du tid til alle de timers motion om ugen ved siden af barn, arbejde, indkøb og et almindeligt liv spørger mine hovedrystende veninder? Svaret er enkelt (og en anelse anstrengende): Jeg prioriterer det. Også når jeg i midten af juni måned har løbet ALT for damernes kvindeløb i seks byer over hele Danmark. Og (forhåbentligt) mit første maraton. Ikke i rekordtempo. Målet er at passere målstregen løbende – i live.

Her fik ALT for damernes chefredaktør hjælp til at forbedre løbetiden:

 Pilatescph

, Kronprinssegade 42, Kbh K, 33 33 77 30. Læs mere på

Pilatescph.dk

, hvor du også kan investere i en hjemmetrænings-dvd til 169 kr. med et ca. halv time langt program.

Fakta

Før pilatestræningen kunne Camilla:

# Løbe mellem 20 og 30 km pr. uge fordelt på 3-4 ture – med en del muskelømhed til følge efter de længere ture og intervaltræning
# Løbe 5 km på under 25 minutter
# Løbe halvmaraton (21,1 km) på under 2 timer – med en del muskelømhed til følge

Det kan Camilla efter supplerende pilatestræning 2-3 gange om ugen a 1 time:

# Løbe mit ’sædvanlige’ ugeprogram med væsentligt mindre muskelømhed. Øge intensiteten ved intervaltræning.
# Løbe 5 km på under 24 minutter


TIP! Læs med på ALTfordamerne.dk i løbet af sommeren om det lykkes Camilla at gennemføre maratondistancen på 42,2 km – løbende.
Se, hvad vi ellers skriver om: Pilates, Træning og Løb