Zennie og Martin Bonde Mogensen

Foto: Lisbett Wedendal og Annamarrie Lennings Zennie og Martin Bonde Mogensen om parforhold, kærlighed og sund livsstil.

Zennie og Martin Bonde Mogensen: "Det er alt det, du ikke får snakket om, du bliver skilt af"

De mødtes over en tarmskylning. Det lyder nok ikke så romantisk, men ikke desto mindre er Zennie og Martin Bonde Mogensen stadig sammen 12 år, 17 insemineringer, et barn og en stribe bøger senere. Det er de bl.a. fordi, de er gode til selvkærlighed, og fordi de begge brænder for en sund livsstil hele vejen rundt.

Zennie boede i mange år i Prag. Hun havde sin egen virksomhed, som importerede fødevarer, og hun havde travlt. Alt for travlt. Hun røg 20-30 smøger om dagen og skyllede efter med to liter kaffe for at holde sig vågen. På et tidspunkt kunne hun mærke, at hun ikke længere kunne holde til at leve sådan. Hun solgte sin virksomhed, rejste tilbage til Danmark og tænkte, at nu ville hun helt sikkert blive glad igen. Det skete bare ikke. I stedet blev hun ramt af en depression så alvorlig, at hun nærmest bare overvejede, på hvilken måde hun skulle hoppe i havnen og gøre en ende på det hele.

Hun blev klar over, at hun måtte gøre noget radikalt for at komme ud af den onde spiral, og hun meldte sig til en fireårig psykoterapeutuddannelse. Ikke fordi hun ville arbejde som psykoterapeut, men som en gave til sig selv. I forløbet tog hun også på juiceretreat på Fijiøerne, og der fik hun en tarmskylning, som hun blev meget fascineret af.

Zennie: "Jeg har altid været selvstændig, og jeg tænkte straks, at jeg måtte have sådan et tarmskylningsapparat med hjem og starte en tarmskylningsklinik. Det lykkedes, og da jeg kom hjem, åbnede jeg en klinik med to veninder inde ved Rundetårn. Klinikken har jeg siden købt mig ud af, men der var en rigtig god grund til, at jeg skulle have den tarmskylningsklinik i en periode. Det var nemlig der, Martin og jeg mødte hinanden."

Spis dig sund med øjnene

Det kan godt være, at det ikke er det mest sexede at møde hinanden over en tarmskylning, og Zennie og Martin Bonde Mogensen griner da også højt, da Zennie fortæller historien, som også fandt plads i flere taler til parrets bryllup for otte år siden. Depression, kaffe og cigaretter er for længst lagt bag Zennie, der i dag stråler af sundhed og vitalitet. Hun og Martin har sammen fundet vejen til et liv i balance, og de er aktuelle med bogen ”Ren (selv)kærlighed med superbowls”, hvori de deler ud af alle de gode og sunde ting, de gør for sig selv og sønnen Mallte, og som de håber, at mange andre også kan have gavn af.

Zennie: "Martin skrev for fem år siden ”Den fede faste”, og siden har vi lavet to juicebøger og en suppebog. Mange har måske fået den opfattelse, at vi er sådan nogle kur-mennesker, men det er vi slet ikke. Allerede da vi mødte hinanden for 12 år siden, brændte vi for at lave den bog, vi nu har lavet, men vi begyndte i en anden rækkefølge – med faste- juice- og suppebøgerne først – for ellers var vi ikke sikre på, om modtagerne ville forstå tankerne bag en bog om selvkærlighed. Når du har prøvet, hvad en faste-, juice- eller suppekur kan gøre for dig i forhold til, hvordan f.eks. hovedpine eller ledsmerter forsvinder, og hvordan du pludselig kan mærke dig selv, så er det nemmere at forstå vores tanker i den nye bog.

Vi har valgt bowler som tema, fordi de for os symboliserer 360 graders sundhed, og så gør det selvfølgelig heller ikke noget, at de er trendy og pæne. Jeg tror, at man spiser med øjnene, det gør jeg i hvert fald, og jeg brokker mig altid, hvis Martin en sjælden gang lige svinger noget kedeligt på tallerkenen hjemme hos os."

Fra lad til energibundt

Martin har, ligesom Zennie, lagt en usund levevis bag sig. Da han var i 20’erne, var han så usund, som man næsten kan blive og temmelig overvægtig. Han sejlede som sømand, hvor fed mad og ingen motion satte sit præg. Den usunde levevis fortsatte i flere år, indtil Martin droppede sejlerlivet, fik job som ulønnet massør for Rungsted Ishockey Klub og derigennem senere var heldig at få et job som massør på Club La Santa. Vægten steg dog fortsat på en kost bestående af sandwich, kaffe, øl og pizza.

Martin skænkede ikke sin egen sundhed en tanke, før han mødte Ole Kåre Føli, grundlæggeren af Body Self Development System, på La Santa. Gennem ham fik Martin et helt nyt syn på sundhed, og han meldte sig til den treårige uddannelse til Body-sds-behandler. En del af forløbet var en obligatorisk udrensning, og der gik det for alvor op for Martin, hvor meget kosten betyder for det fysiske og mentale velbefindende. Siden har han ikke set sig tilbage. Hans allergier er forsvundet, hans vægt er normal, og han er sprængfuld af energi. Og så er vi tilbage ved mødet med Zennie. Martin ville tjekke Zennies klinik ud for at se, om det var noget, han kunne anbefale sine klienter. Som modydelse ville han give hende en udrensningsbehandling over to dage, så hun måske også kunne henvise sine klienter til ham.

Martin: "Vi talte allerede meget sammen, da jeg var på Zennies klinik, og jeg syntes, hun var sød. Den udrensning, jeg laver på mine klienter, tager normalt to gange tre timer, men da jeg efterfølgende skulle lave den på Zennie, tog den to gange syv timer…"

Zennie: "Og da Martin skulle gå, sagde han til mig, at han ikke ville kunne behandle mig igen, for han var bange for, at han var blevet forelsket i mig. Han sagde, at han egentlig havde lyst til at kysse mig, men det kunne han selvfølgelig aldrig finde på, og så gik han. En dag eller to efter sendte han en sms, hvor han spurgte, om vi skulle gå en tur, for han var vist kommet lidt ”sjovt” ud af døren. Og så har vi været sammen lige siden.

Gravid efter 100 dages udrensning

Zennie og Martin besluttede meget hurtigt, at de ville have børn. Da der var gået nogle måneder, uden at der var sket noget, fik Martin målt sin sædkvalitet, og det viste sig, at der var 10.000 sædceller per ml. Man skal have 20 millioner per ml for at tilhøre normalen. Zennie, der var i slutningen af 30’erne, begyndte på stærke hormonkure, der tog hårdt på hende, og inseminationerne virkede ikke.

Martin: "Vi besluttede, at vi måtte gøre noget radikalt for at prøve at forbedre vores muligheder for at få et barn. Det blev til en udrensning på 100 dage. Vi gik en time hver dag. Vi så ikke fjernsyn, hørte ikke radio, læste ikke aviser og blade. De første 40 dage spiste vi udelukkende frugt, og så havde vi et 60 dages tilbagespisningsprogram, som er det, man kan læse om i ”Den fede faste”. Vi tabte os rigtig mange kilo, og vi begyndte at mærke, hvordan vi virkelig havde det, fordi vi fjernede alle stimulanser. Vi arbejdede meget med tilgivelse og taknemmelighed, og vi brændte vores bekymringer. Skrev dem ned på papir og brændte dem simpelthen i håndvasken. Efter de 100 dage fik jeg målt sædkvaliteten igen, og nu havde jeg 1 million sædceller per ml. Stadig langt under normalen, men lægen havde aldrig før oplevet sådan en forbedring."

Efter fire et halvt år og 17 inseminationer lykkedes det omsider. Zennie blev gravid, og lille Mallte kom til verden. Han er i dag fem år, og han lever på samme sunde måde som Martin og Zennie. Dog er der også fint plads til en hotdog, fredagsslik eller en is i ny og næ. Det samme gælder for Zennie og Martin. De kan sagtens spise en pizza, drikke rødvin eller spise slik, netop fordi deres hverdag er grundlæggende sund.

Martin: "Vi begynder en typisk dag ved 5.45-tiden. Vi bruger 20 minutter på at lave yoga eller De Fem Tibetanere. Så bruger vi to minutter på at kigge hinanden i øjnene, mens vi holder i hånd, det er en måde at skabe nærhed i en travl hverdag. Derefter vækker vi Mallte."

Zennie: "Så drikker vi varmt vand med citron og Manukahonning. Det er godt for fordøjelsen og for syre-base-balancen, og så virker honningen antiinflammatorisk. Derefter laver vi en juice, det er en helt fast del af vores morgenritual. Vi har aldrig fulgt en opskrift, hvis vi skal være ærlige. Vi tager, hvad der er i køleskabet, og så ved vi, hvad vi kan lide at sammensætte. Vi sørger for ikke at putte for meget ingefær i, så Mallte også kan drikke det, og vi sørger for, at der altid er lidt frugt i, som gør den lidt rund i smagen.

Martin: "Zennie spiser generelt ikke morgenmad, men jeg spiser lidt havregryn, æg, laks eller nødder og en smoothie, hvis jeg er sulten. Så tager vi hul på vores arbejdsdag i Kropsinstituttet."

Zennie: "Om eftermiddagen sørger vi for at dyrke motion. Jeg kan godt lide at løbe eller gå en tur. Vi har ikke en slavisk plan, for vores hverdag varierer, men vi går op i, hvad der giver os energi, og hvad der gør os glade. Jeg har prøvet at være medlem af et fitnesscenter, men det gør mig ikke glad, og derfor dropper jeg ud af det igen. Men gåture i naturen giver mig så meget."

LÆS OGSÅ: Gå dig til mere livsglæde

Sig tingene højt, og undgå skilsmisse

Zennie og Martin fortæller meget mere om alle de sunde ting, de gør for sig selv og hinanden i den nye bog om selvkærlighed. Mange ting tager udgangspunkt i den ayurvediske tankegang, hvor man ser krop og sind som en helhed, og desuden er alle råd baseret på egne erfaringer og erfaringer med parrets mange klienter. Zennie og Martin arbejder tæt sammen og får tit spørgsmålet, om det ikke kan være hårdt at være sammen både arbejdsmæssigt og privat.

Zennie: "Jeg er opvokset ude på landet i Nordjylland, hvor det er meget normalt, at man har en gård eller virksomhed sammen, så for mig er det helt normalt og fantastisk at arbejde med sin ægtefælle. Man har en makker, man står sammen med. Vi kæmper for det samme, og vi bliver ikke sure, hvis den ene skal arbejde længe, fordi vi begge ved, hvorfor det lige er nødvendigt. Vores arbejde er så stor en del af os, og når man er passioneret omkring noget, er der da ikke noget federe end at dele det med den, man elsker. Vi støtter hinanden, og der er aldrig noget, der bliver fejet ind under gulvtæppet. Vi giver hinanden lov til mærke og bruge vores følelser."

Martin: "Det er alt det, du ikke får snakket om, du bliver skilt af. Tankerne kører jo, og du syrer til, hvis du ikke får sagt tingene højt. Jeg har rigtig mange klienter, der i flere år har taget tilløb til en skilsmisse uden at dele det med deres ægtefælle, som så bliver totalt overrasket, når det endelig bliver sagt højt. ”What – det havde jeg da slet ikke set komme!” Jeg siger til de klienter, at det kan man ikke være bekendt. For 12 år siden, da jeg mødte Zennie, var jeg ikke særlig god til at snakke om tingene, men det er jeg blevet. Og det kan godt være, at vi ikke altid er enige, men vi får lettet vores hjerter, og vi er gode til at tilgive hinanden."

LÆS OGSÅ: 8 tips: Sådan undgår I at dræbe romantikken

Zennie: "Nu skal det ikke lyde som om, vi aldrig har konflikter, eller at vi har fundet sandheden. Faktisk har vi et lille ordsprog, som lyder: ”Følg aldrig den, som har fundet sandheden, men følg den, som altid søger sandheden.” Der findes ikke en endegyldig sandhed, og det ville vi være så kede af, hvis vi selv kom til at stå for. Vi skal ikke prædike. Men vi har fundet det, som giver mening for os indtil videre, og det vil vi gerne dele med andre, som måske kan blive inspirerede på samme måde, som vi bliver inspireret af mennesker, vi møder på vores vej."

Faktaboks:

Zennie Bonde Mogensen, 48 år
Uddannet psykoterapeut, mentaltræner og coach og har mange års erfaring med optimering af kosten. Studerer phytoterapi (urteterapi) og biopat IBM.

Martin Bonde Mogensen, 43 år
Kropsterapeut, kostvejleder og foredragsholder og har været med til at udvikle behandlingssystemet Body All Mind. Har skrevet bogen ”Den fede faste”.

Zennie og Martin driver Kropsinstituttet og Zen Luxury Travels, hvor de tilbyder retreats, og sammen har de udgivet ”Den fedeste juicekur”, ”Flere fede juicer” og ”Den sejeste suppekur”. De er aktuelle med bogen ”Ren (selv)kærlighed med superbowls”.

Parret er gift, og sammen har de sønnen Mallte på 5 år.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Kost og Parforhold