Kvinde på seng

Foto: Getty Disse fem punkter skal du trykke på ved forstoppelse.

Zoneterapi: Sådan trykker du dig fra forstoppelse

Forstoppelse ender ofte med hævet mave, der smerter. Men du kan heldgivis trykke forstoppelsen væk. Se her, hvor du skal trykke.

Hvis maven driller, og du ikke kan komme af med noget i flere dage, falder humøret, mens maven hæver og måske også gør ondt. Men du kan styrke din mave med zoneterapi og akupressur – og det kan også sætte gang i systemet!

Se hvordan med udvalgte punkter fra Katrine Birks nye bog ‘Tryk & Glad Kvinde’.

Punkt 1 ny.jpg

Punkt 1 : Sætter gang i maven

Dette punkt styrker tyktarmen, som både påvirker vores immunforsvar og generelle velvære, men også kan virke lindrende og meget forløsende ved både forstoppelse, diarré og luft i maven. Det er især et rigtigt godt punkt til dig, der er godt forstoppet.

Her finder du zonen:

Du starter på højre fod under foden ved hælkanten og kører videre op til cirka midten af foden, hvorefter du drejer vandret over mod venstre fod. Fortsæt på venstre fod fra cirka midten af svangen over til kanten af foden, hvorefter du kører ned igen. Til sidst masserer du langs hælen på venstre fod. 

Punkt 2 ny.jpg

Punkt 2: Mere balance til maven 1

Et dejligt punkt, Blære 21, som er overordnet godt til en masse mavegener lige fra forstoppelse til oppustethed og også kan hjælpe din mave til en bedre balance. Tag kontrol over din mave ved at massere her.

Her finder du punktet:

Det sidder på ryggen to fingres bredder vandret fra rygsøjlen – aller øverst i lænden, lidt længere oppe end der, hvor du kan mærke, at dine ribben slutter bag på. Hvis du ikke selv kan nå, kan du lokke en partner til at give dig massage eller lægge dig på en massagebold.

Punkt 3 ny.jpg

Punkt 3 : Styrker både maven og kroppen

Her er ét af de kraftigste mavepunkter på hele kroppen, som kan være med til at styrke, støtte og regulere alt, hvad der har med din mave at gøre – uanset om du døjer med forstoppelse, diarré eller luft i maven. Og som bonus styrker det samtidig også hele kroppen generelt.

Her finder du punktet:

Det sidder fire fingres bredde fra nederste del af knæskallen og derfra en tommelfingers bredde fra skinnebensknoglen. Tryk gerne dybt eller cirkulerende, men du kan også nulre og vride.

Punkt 4 ny.jpg

Punkt 4 : Mere balance til maven 2

Et virkelig godt punkt, Tyktarm 11, til at skabe mere balance i maven, særligt hvis du er forstoppet, men også hvis du har diarré eller meget luft i maven. Det styrker også immunforsvaret, som netop sidder i tyktarmen, og det kan hjælpe dig med varmegener som fx svedeture, eksem og feber.

Her finder du punktet:

Det sidder på oversiden af albuen mellem den lille hudfuge og knoglen. Du kan både nulre og vride, men også trykke dybt eller mere stille her.

Punkt 5 ny.jpg

Punkt 5 : Hjælper på smerter

Dette punkt, Tyktarm 4, kan ikke bare hjælpe dig mod forstoppelse og inflammation i kroppen, men er også rigtigt godt mod alle mulige slags smerter, som forstoppelse jo desværre også kan give.

Her finder du punktet:

Det sidder i det bløde kød mellem tommel- og pegefinger for enden af den lille hudfold, og du kan tage fat som en lille tang om din hånd med både tommel- og pegefinger, så du stimulerer punktet på begge sider af hånden. Men brug ikke dette punkt, hvis du er gravid.

Artiklen er oprindeligt udgivet i december 2019. Opdateret af Susanne Knutzen,

Sådan gør du

  • Tryk og massér gerne hvert punkt eller zone i cirka 1-3 minutter, men mærk altid efter, og hvis det ikke føles rart, stopper du bare før.
  • Hvor hårdt du skal trykke, kommer an på, hvad der føles rart for dig, og nogle kan bedre lide hårde tryk, andre har brug for blidere tryk.
  • Husk at punkter og zoner sidder på begge sider af kroppen.

Du kan læse meget mere om dem i Katrine Birks nyeste bog ‘Tryk & Glad Kvinde’,

Om Katrine Birk

7897c6e542224457b92aed99b8c29abc_640.jpg

Katrine Birk er Danmarks førende formidler af zoneterapi og akupressur til hjemmebrug og har fået stor succes med bogserien Tryk & Glad.

Hun er lige nu aktuel med bogen Tryk & Glad Kvinde, som er smækfuld af guides til at trykke og massere sig fri for fx stress, træthed, menstruationssmerter, overspisning, PMS og oppustet mave.

Læs mere på katrinebirk.dk og på Instagram @katrine_birk.

Se, hvad vi ellers skriver om: Zoneterapi og Forstoppelse