Tatoveringer – alt om smukke, sjove og personlige tatoveringer

En tatovering er et minde for livet, og det er derfor vigtigt, at du finder den helt rette tatovering til netop dig ♡

Over 600.000 danskere har en tatovering – og det er langt fra en "mandeting"! Faktisk har 17 procent af danske kvinder ladet kroppen dekorere. 

Hvad er en tatovering? Må gravide blive tatoveret?

Se de kendtes "tusser" eller skønne mor-, kærligheds- eller mini-tatoveringer...

Læs mere

Tatoveringer(Foto: Getty Images)

Vi mennesker har tatoveret os siden tidernes morgen. Engang var den permanente kropsudsmykning noget, de fleste forbandt med sømænd og lyssky typer, men i dag er det langt mere almindeligt.

Hvad er en tatovering?

En tatovering laves ved at stikke farvepigment ind i hudlaget for på den måde at efterlade en permanent tegning på kroppen.

Ordet "tatovering" kommer af det engelske ord "tattoo", som verden kan takke den opdagelserejsende James Cook for. I årene 1768-71 var han på ekspedition i Tahiti, hvor han brugte ordet til at beskrive de kropsudsmykninger, befolkningen selv kaldte "tattow", og som betyder at markere eller at strege.

Men selve det at lave tatoveringer er langt ældre end det. Nogle af de tidligst dokumenterede tatoveringer er fundet på den mumificerede menneskekrop, ismanden Ötzi, der levede for over 5.300 år siden, og som ifølge Videnskab.dk havde over 61 tatoveringer rundt om på kroppen. 

Inspiration til tatoveringer

Der kommer hele tiden nye trends til i tatoveringsverden. Er du vild med et mere kunstnerisk, feminint og delikat udtryk, vil du eksempelvis elske trenden med akvarel-tatoveringer, også kaldet #watercolortattoos. 

Natalie Hanks står bag den succesfulde blog Tattoologist, som har samlet bud på fine, feminine tatoveringer. Ifølge hende er nogle af de store trends indenfor tatoveringer:

  1. Citater er den største tendens. Der er virkelig mange tatoveringer med ord og hovedsageligt citater.
  2. Fritidsinteresser. Alt lige fra en kameratatovering, fordi de dyrker fotografi, til bølger, fordi de godt kan lide at surfe.
  3. Kærlighed. Folk har tendens til at få glade og positive ting tatoveret. Kærlighed er den mest populære, hvad end det er et simpelt hjerte eller matchende tatoveringer med den, man elsker.

LÆS MERE HER: Her er tattoobloggen, vi elsker

Når den rette tatovering skal udvælges, foretrækker mange at koble den på personer eller ting, der betyder noget for dem i deres liv. Det behøver bestemt ikke være "traditionelt" eller kedeligt af den grund, som de forskellige tatoveringer i disse artikler vidner om. Lad dig inspirere lige her:

Kendte med tatoveringer

Store stjerner som Justin Bieber, Harry Styles, Cara Delevingne, Rihanna og Lady Gaga er også kendte for deres mange tatoveringer på kroppen.

LÆS OGSÅ: Se Hollywood-stjernes tatoveringer

I det hele taget er de kendte både i udlandet og herhjemme glade for at lade sig stikke af nålen med den permanente blæk.

Til ALT for damerne afslører tv-vært og iværksætter Christiane Schaumburg-Müller, at hun og rapperen LOC (Liam O'Conner, red.) fik lavet en kærlighedstatovering, da de var på rejse i Japan og blot havde været kærester i fem måneder:

– Vi satte ikke spørgsmålstegn ved, at vi kun havde været sammen i fem måneder – det var en kærlighedstatovering, så det var kærlighed, der styrede det, forklarer hun.

LÆS MERE HER: Christiane: "Jeg har kun kærlighedstatoveringer"

Er det farligt at få en tatovering?

Som med alle andre typer indgreb på huden, indebærer tatoveringer altid en risiko for infektioner eller andre komplikationer.

De mest almindelige komplikationer efter en tatovering er kløe eller hævelse i huden, blandt andet hvis den udsættes for sollys. 12 procent af alle tatoverede har gener fra deres tatoveringer. De fleste (10 procent) har permanent eller sollys-induceret kløe.

I de mere ekstreme tilfælde kan der opstå knuder i huden, betændelse, udslet eller eksem, samt sår, der ikke vil hele. Hvis der har været dårlig hygiejne, og udstyret ikke har været sterilt, kan der også være en risiko for at få overført en farlig sygdom, som eksempelvis leverbetændelse.

Den bedste måde at sikre sig er ved at gå til en erfaren tatovør, som har en høj hygiejnestandard, anbefaler siden thinkbeforeyouink.dk, som bl.a. Sundhedsministeriet står bag. 

Tatoveringer og Kræft

Det diskuteres også, om tatoveringer kan øge risikoen for kræft, da der kan være kræftfremkaldende stoffer i tatoveringsblæk. Ifølge Kræftens Bekæmpelse  er det dog ikke bevis for dette med den nuværende forskning, der er på området.

LÆS OGSÅ: Er tatoveringer sunde for dig? En forsker giver dig svaret her

Tatoveringer når man er gravid

Kræftens Bekæmpelse fraråder gravide at få tatoveringer, da blækket til tatoveringer ofte indeholder mutagene stoffer, der kan påvirke cellernes deling abnormt, og dermed skade fosteret. Der er ikke påvist en overrisiko for fosterskader hos allerede tatoverede kvinder.

Hvilken tatoveringsfarve giver færrest gener?

Det kan være fristende at udfylde en tatovering med flotte farver, men man skal være klar over, at det kan øge risikoen for gener. Der er beviseligt lavest risiko for gener i huden, hvis du anvender farven sort, mens særligt farverne rød - herunder også blandingsfarver med rød, som pink, orange, bordeaux og lilla - og gul og grøn oftere er forbundet med kløe og hævelser. Her vurderer lægerne, at 22-25 procent af alle med disse farver har gener.

Herhjemme forsker en specialafdeling på Bispebjerg Hospital i tatoveringers virkninger på huden og resten af kroppen, hvor du på deres hjemmeside kan læse mere om deres viden og anbefalinger. 

Hvem fjerner tatoveringer?

Hvis du fortryder "røvgeviret" på din lænd eller ekskærestens navn på skulderen, er der mulighed for at få fjernet din tatovering igen.

Den mest almindelige metode til dette er via laser, men det kan også gøre med eksempelvis kemiske væsker eller slibning. Du kan ikke være sikker på, at resultatet bliver pænt, og uanset hvilken metode, man vælger, er de alle forbundet med en helbredsmæssig risiko for at få forbrændinger, infektioner eller ardannelse. Det kræver typisk en 8-10 behandlinger at få fjernet en tatovering, og du skal selv betale. 

I dag er der ingen regulering af, hvem der må fjerne tatoveringer, hvilket gør, at enhver må fjerne tatoveringer uanset deres baggrund og forudsætninger. Styrelsen for Patientsikkerhed arbejder dog på at få ændret dette. De anbefaler, at du går til en hudlæge med de rette kompetencer, hvor de - eller eventuelt deres medhjælp - kan foretage fjernelse af tatoveringer.

SJOVE FAKTA OM TATOVERINGER

  • Man skal være 18 år for at få en tatovering
  • Det er ulovligt i Danmark at tatovere på hoved, hals og hænder
  • 15 procent af danskerne har en tatovering
  • 58 procent af de tatoverede vil gerne have flere
  • 20 procent - eller hver femte - af alle i alderen 15-34 år er tatoverede
  • Knap halvdelen af de tatoverede - 49 procent - har kun én tatovering, mens 29 procent har tre eller flere
  • 37 procent var under 20 år, da de fik den første tatoo
  • 42 procent har andre farver end sort i tatoveringen

(Kilder: PlanMiljø-undersøgelse 2013, thinkbeforeyouink og Bispebjerg Hospital)

På ALT.dk finder du indhold fra Eurowoman, ALT for damerne, FIT LIVING, Hendes Verden, Hjemmet, Boligliv, RUM og Vores Børn.