Populære horoskoper

Dagens horoskoper

Horoskoper 2024: Velkommen til alt.dk's store univers

Her kan du læse dit daglige horoskop, blive klogere på, hvad dit stjernetegn siger om dig og din personlighed, dine styrker og svagheder, hvem du passer godt sammen med, din økonomi og alverdens andre fascinerende ting forbundet med astrologiens verden.

De 12 stjernetegn

Dit astrologiske stjernetegn bestemmes af din fødselsdato - og hvilket tegn, som Solen stod i på himlen over, hvor du blev født.

En astrolog tegner cirklen ekliptika med solens bane på deres skematiske kort over himlen, og denne cirkel er 360 grader i alt. Den er opdelt i 12 lige store afsnit, så hvert afsnit er 30 grader.

Astrologer deler således året op i 12 symbolske perioder, og hver af dem repræsenterer et stjernetegn, navngivet efter Dyrekredsens 12 stjernebilleder, som altså både Solen, Månen og planeterne bevæger sig igennem.

 • Vædderen (20. marts – 19. april)
 • Tyren (20. april – 20. maj)
 • Tvillingen (21. maj – 20. juni)
 • Krebsen (21. juni – 21. juli)
 • Løven (22. juli – 22. august)
 • Jomfruen (23. august – 22. september)
 • Vægten (23. september – 22. oktober)
 • Skorpionen (23. oktober – 21. november)
 • Skytten (22. november – 20. december)
 • Stenbukken (21. december – 19. januar)
 • Vandmanden (20. januar – 18. februar)
 • Fisken (19. februar – 19. marts)

Hvordan kan der være forskellige start- og slutdatoer for stjernetegnene i blade og bøger?

Datoer for et stjernetegn kan skifte. Så har du også undret dig over, at de forskellige stjernetegn kan starte eller slutte på lidt forskellige datoer, er der faktisk en logiske forklaring på dette.

ALT.dk har spurgt astrolog Eva Ganvig - som medvirker i ALT.dks podcast "I stjernernes tegn" - og hun forklarer, at det skyldes, at start- og slutdatoer for et tegn varierer i forskellige år, fordi det handler om, hvor solen stod på himlen på den pågældende dato i netop dét år, hvor man er født. Og da solens bane er ikke 100 procent den samme år efter år, skifter dette altså med et par dage.

Astrologer arbejder derfor med forskellige start- og slutdatoer for tegnene, der skal ses som vejledende, fordi der ikke er et absolut svar. Ovenstående datoer er fra Eva Ganvig, der arbejder ud fra et gennemsnit over, hvor solen gennem årene oftest har stået, som en anden astrolog har udregnet for bladet "Stjernerne".

Født på en skæringsdato? Så finder du dit stjernetegn

Vil du vide mere om dette fænomen? Lyt til podcasten "I stjernernes tegn" og afsnittet om løven, hvor sanger Alberte Winding er i studiet som gæst. Her berøres dette emne, da Alberte er født på en skæringsdato, som gør, at hun på papiret (også) kunne være jomfru af stjernetegn.

Der findes mange forskellige sider på nettet, som kan opklare, hvilket tegn solen stod i på himlen over det sted og på det tidspunkt, hvor man kom til verden, fx Helloastrology.com (meget simpel) eller Cafeastrology.com (meget detaljeret).

Det første stjernetegn

Er du født i Vædderen, er du faktisk født i det, som regnes som ”det første stjernetegn”. Vestlig astrologi starter nemlig ved forårsjævndøgn omkring 21. marts, hvor solens tur rundt i ekliptika krydser ækvator på netop den dag.

Hvad er et horoskop?

Horoskoper tager afsæt i astrologi, som er læren om Solen, Månen, planeterne og de 12 stjernebilleder i Dyrekredsens indflydelse på livet på jorden og kunsten at kunne forudsige fremtiden ved at se på deres indbyrdes positioner.

En astrolog opstiller et horoskop ved hjælp af en tegning af et skematisk kort over himlen. Jorden er centrum og rundt om tegnes en cirkel, kaldet ekliptika, som er den bane, som solen er et år om at kredse rundt om jorden. Også Månen og planeterne bevæger sig igennem ekliptika.

Denne cirkel deles op i de tolv stjernetegn fra stjernebillederne i Dyrekredsen. Derefter tegnes planeterne og andre ting ind på kortet alt efter deres position i Dyrekredsen på et givent tidspunkt.

Her på ALT.dk anvender vi den mest kendte form for horoskoper, nemlig fødselshoroskopet.

Horoskoper(Foto: Getty Images)

Hvad kan du læse ud af et horoskop?

De tolv tegn har forskellige karaktertræk og kvaliteter, og de opdeles i flere grupper, der forbindes med jordiske fænomener og menneskelige egenskaber, fx med de fire elementer: jord, ild, luft og vand.

En astrolog arbejder med at aflæse et menneskes skæbne ved at se på stjernernes position i fødselsøjeblikket. Men astrologi kan også bruges til andre formål, som for eksempel at få svar på konkrete spørgsmål eller fastslå velegnede tidspunkter for bestemte handlinger.

Dit stjernetegn kan derfor også sige noget om din personlighed, ligesom det kan gøre dig klogere på, hvem du passer med, og hvad eller hvilke ting der passer godt til netop dig.

Historisk set

De ældste horoskoper, vi kender til, stammer fra Babylonien cirka år 400 f.Kr. I den vestlige verden fik astrologi betydning i århundrederne omkring Kristi fødsel, hvor nogle af de mest betydningsfulde værker, som stadig bruges af astrologer den dag i dag, blev nedskrevet. Mest betydningsfuld regnes astronomen Klaudios Ptolemaios’ arbejde med værket Tetrabiblos, hvori han samlede og systematiserede de astrologiske doktriner.

I dag anvender de fleste astrologer modificerede former af Ptolemaios' principper.

Er der et 13. stjernetegn?

Solen bevæger sig faktisk også igennem et 13. stjernebillede: Slangebæreren eller Slangeholderen.

Det har den ikke altid gjort, men da ekliptika over tid helt naturligt flytter sig lidt på himmelkuglen, betyder det, at Solens bane set fra Jorden - udover de øvrige 12 stjernebilleder - nu også snitter dette stjernebillede, skriver Videnskab.dk.

I den vestlige astrologi har man dog valgt at holde fast i den oprindelige definition af Dyrekredsens 12 stjernetegn, selvom artikler om det ’nye stjernetegn’ fra tid til anden dukker op i medierne.

– Det er det rene sludder. Det kan være, at det er det 13. stjernebillede, men det er ikke det 13. stjernetegn, for stjernetegnene er per definition 30 grader og 12 styks startende med Vædderen. Der er ikke noget at komme efter – det er ren definition, har Per Kjærgaard Rasmussen, der er lektor emeritus ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet, forklaret til Videnskab.dk.

De kinesiske dyretegn

I Kina går man også meget op i astrologi, men her arbejder man med det kinesiske horoskop, som er noget helt andet. Hvor den vestlige astrologi tager udgangspunkt i en cyklus på 12 måneder, gør det kinesiske brug af en cyklus på 12 år, hvor hvert enkelt år har dyrenavne.

Hvad er dit kinesiske stjernetegn? Find det her

Dyrene er:

 • Rotten
 • Oksen
 • Tigeren
 • Haren
 • Dragen
 • Slangen
 • Hesten
 • Geden
 • Aben
 • Hanen
 • Hunden
 • Svinet

Hver af disse dyretegn har forskellige egenskaber og kendetegn, som fortæller noget om dig, alt efter hvilket år, du er født i.

Du kan læse mere om de forskellige dyr, og hvilke årstal der er knyttet til hver, i artiklen her: Hvad er dit kinesiske stjernetegn? Find det her 

Derudover arbejder kineserne også med, at beskrivelsen af hvert dyretegn kan nuanceres ved at kigge på det element, der er knyttet til det år, som du er født i. De fem grundelementer er: metal, jord, træ, ild og vand. 

KILDER:
Ulla Susanne Koch: astrologi i Den Store Danske, Gyldendal. 
Ole J. Knudsen: stjernetegn i Den Store Danske, Gyldendal.
Ole J. Knudsen: Dyrekredsen i Den Store Danske, Gyldendal.
Finn Stefánsson: stjerner og stjernetegn i Symbolleksikon, 2009, Gyldendal.
Kina-portal.dk