Snacks – til store og små, hverdag og fest

Ender du lidt for tit med en pose slik, når du skal have en snack? Du behøver ikke nødvendigvis ty til frugt eller grøntsager, for snacks er meget mere end bare æbler og gulerødder. Find inspiration til lækre snacks, når vi her på siden giver dig de bedste opskrifter til både hverdag og fest. Det gælder blandt andet snacks, der er fortrinlige at servere til dine gæster som en lille appetitvækker, ligesom du kan se, hvordan du laver børnevenlige snacks, der går rent ind hos de mindste. Eller sunde snacks, der ikke vælter kalorieregnskabet.  

Læs mere

Snacks kan mange ting. De kan serveres til forret, som små appetitvækkere inden middagen, når du er sulten for sjov og de er nærmest obligatoriske til hygge foran fjernsynet. De kan give dig lidt fornyet energi, når du er ved at gå sukkerkold. Og så er der bare nogen af os, der simpelthen ikke kan lade dem være. Der behøver ikke gå chips-poser eller chokoladebarer i den hver gang, du skal have dig en snack. Eller frugt for den sags skyld. Lav dine snacks selv! Det er både lækkert og appetitligt. Og så kan du få masser af inspiration til det her.

Snacks til weekend, fest og gæster

Du har styr på både forret, hovedret og desserten til den gæstemiddag, du har i kalenderen. Men hvad med snacksene, gæsterne skal have, inden de sætter sig til bord? Det vækker appetit og giver en hyggelig stemning, når der er tid til at snakke lidt inden middagen. Her kan du gå efter snacks, der går godt til en kold øl, sodavand eller et glas vin. Det er der heldigvis rigtig mange, der gør. Og du kan sagtens finde noget, der passer til alle aldre. Hvis gæsterne er både voksne og børn, kan du for eksempel prøve et af disse fem lækre sommer-snacks. De er børnevenlige, kan spises året rundt, og passer i særdeleshed godt til sommer, lune briser og solskin. Hav dem stående fremme og servér de hjemmelavede snacks inden middagen eller som en del af et tapas- eller buffetbord.

Nachos – mexicansk, syndigt og bare lækkert

En syndig og tilfredsstillende snackklassiker er nachos, den mexicanske ret med tortillachips og ost. Nachos går godt til øl, de er nemme at lave, og så kan du tilføje kylling og bønner, så snackretten bliver endnu mere mættende. Prøv for eksempel denne opskrift på nemme nachos med kylling og ost. Servér dem på klassisk mexicansk vis sammen med guacamole, stærk salsa og ikke mindst creme fraiche.

Hvis en TV-begivenhed har samlet familie og venner – for eksempel en landskamp – og der skal kolde øl på bordet, er det oplagt at servere lidt snacks til. Peanuts, saltstænger og chips er selvfølgelig en mulighed, men hvad med at imponere dine gæster og lave nogle spændende snacks selv? Hvis du mangler inspiration til snacks, du kan servere til dine gæster og de kolde drikkevarer, kan du finde en opskrift herunder, hvor vi har samlet fem gode forslag. Alle er forholdsvis nemme at lave, og så kan de også bruges til en let forret eller en appetitvækker:

  1. Skinkesnacks: Skinkeruller med flødeost og grøntsager
  2. Tre slags sunde chips: Søde kartoffelchips, rødbedechips og grønkålschips
  3. Rugbrødsstave med kantarel-dip
  4. Wraps rullet med skinke og tomatmayonnaise
  5. Minisnurrer med tapenade og mandler
  6. Bønnedip med grøntsager
  7. Små ristede kernerugbrød med aioli

Få meget mere snack-inspiration i blandt disse seks skønne forslag, hvor du blandt andet kan se, hvordan du laver sprøde tun-crostini og lækre ostelinser i babysize.

Hold øje med kalorierne – vælg de sunde snacks

Prøver du at tabe dig, få en sundere livsstil eller holde øje med kalorierne? Snacks kan være gode at spise imellem måltiderne, fordi de kan tøjle den værste sult, så du ikke overspiser til de store måltider. Men som det gælder så mange andre madvarer, kan selv snacks give overskud i kalorieregnskabet, hvis du spiser for mange af dem. Se bare her, hvor meget snack-indtaget kan betyde for vægten, når vi gennemgår seks almindelige snacknødder.

Vi giver dig svaret på, hvor mange kalorier de hver især indeholder, ligesom du får grundene til, hvorfor nødderne er så gode som mellemmåltid. Vidste du for eksempel, at der er i 100 gram jordnødder er knap 200 kalorier færre end i samme mængde macadamianødder? Undgå kaloriefælderne, når du skal have en snack, og lav dem selv. Her kan du få inspiration til sunde snacks, der kan stille sult, tilfredsstille den søde tand og tilmed bidrage til, at du får spist nok grønt i løbet af dagen.

Snack løs i frugt og grønt

Frugt og grønt er altid et godt bud på snacks. De kan spises helt som de er, og kræver ikke meget forberedelse inden. Skærer du grøntsagerne ud i mundrette stave og gnavegrønt, bliver de tit mere appetitlige og ikke mindst nemmere at gå ombord i. Lav en lækker, hjemmelavet dip, som du kan spise til og dyppe stavene i – så bliver det langt sjovere at spise grøntsager. Prøv for eksempel at lave en butterbean-hummus, der passer perfekt til gnavegrønt eller servér en omgang crudité med avocadodup og gojibærdip til gulerods- eller selleristavene. Dét er ikke bare en god snack, men også en god måde at nå op på de 6 anbefalede stykker frugt og grønt.

Hvis snack-indtaget skal gøres lidt sundere, kan du også vælge snacks med et højt proteinindhold. Det giver en større mæthedsfornemmelse. Se, hvilke proteinrige snacks det kunne være med disse 10 snacks med proteiner,  hvor du også kan blive meget klogere på, hvorfor blandt andet skyr, magert kødpålæg og æg er gode snacks.

Hurtige snacks til en travl hverdag

Skal det gå meget stærkt? I en travl hverdag med masser af planer, er det ikke altid, der er tid til at bage eller kreere hjemmelavede snacks. Når sulten pludseligt opstår, og energi- og blodsukkerniveau falder, kan gode råd være dyre. Manglende energi og eftermiddagens træthed er tit noget, der ender med en chips-pose, en pakke chokolade eller en pose slik. Du kan komme småsulten og trætheden i forkøbet, og have nogle snacks med dig i tasken. Det behøver ikke nødvendigvis være frugt og grønt. Der findes nemlig mange andre hurtige og sunde snacks, som ikke forpurrer en plan om en sundere livsstil. Se her 5 bud på hurtige snacks, du kan spise med god samvittighed og have med dig på farten. Vi har samlet de bedste opskrifter på sunde snacks, så her kan du få meget mere inspiration til, hvad du kan spise, når du skal tilfredsstille den lille sult her.

Søde og salte snacks til de mindste

Det er måske ikke hummus og ristede rugbrødsstave, der står øverst på børnenes liste over yndlingssnacks. Vingummibamser, kiks og kage er formentlig væsentligt højere oppe på listen, men det er naturligvis ikke hensigtsmæssigt, at de får dét serveret hele tiden.

Undgå sukkerchok, sure miner og den til tider hårde ulvetime med sunde snacks til ungerne. De er børnevenlige og passer perfekt til hyggestunderne med de mindste. Du kunne for eksempel prøve kræfter med en omgang æbler med chokolade-nøddecreme eller få inspiration blandt de mange forslag lækre snacks til ulvetimen. Her får du blandt andet opskriften på grissini-, agurk- og gulerodstave, samt en avocado- og ostedip, som du kan servere til. Det er snacks til både mor, far og børn. Se også her 5 søde banansnacks, som ungerne vil elske.