Nøder
SPONSORERET indhold

6 snacknødder og hvor mange kalorier, de indeholder

Smuk hud, et stærkt immunforsvar og en velsmurt hjerne. Nødder smager ikke bare godt. De styrker også din sundhed og forhindrer, at du falder i sukkerfælden sidst på dagen. Her er seks gode nødder, du kan spise som mellemmåltid.

Af: Charlotte Wendt Jensen
06. jul. 2016 | Sundhed | ALT for damerne

Hasselnødder og valnødder er de mest almindelige medlemmer af nøddefamilien, men der er en lang række andre nødder, som du med fordel kan lære lidt bedre at kende. Nødder er nemlig lidt ligesom et lokkende Kinderæg, der kan hele tre ting på én gang. De er verdens nemmeste snack, de smager godt, og så er de supersunde.

– Nødder er sunde som mellemmåltid, fordi de mætter, indeholder gode fedtstoffer og en hel del fibre, som stabiliserer blodsukkeret. Daler blodsukkeret, bliver det sværere at koncentrere sig, det gode humør forsvinder, og man bliver mere tilbøjelig til at gribe ud efter noget usundt som chokolade og kage. Derfor er det helt perfekt altid at have nogle nødder i tasken, så man kan tilføre kroppen noget sundt, inden fornuften ryger, siger ernæringsekspert Marie Steenberger, der er forfatter til flere bøger om sundhed og rådgiver om vægttab.

Hendes erfaring siger hende, at eftermiddagen er det mest kritiske tidspunkt i forhold til at falde i sukkerfælden. Både frokost og aftensmad er et par timer væk,
og så knurrer maven. Netop her er det ekstra godt at have en pose nødder i skuffen. Tommelfingerreglen siger, at vi skal spise ca. 10 nødder om dagen. Ud over alt det gode indeholder nødder nemlig også en del kalorier.

– Man kan godt få for mange nødder. ­Ikke i forhold til indholdet af næringsstofferne, men i forhold til kalorier. Spiser man en pose nødder om dagen, tager man på. 100 gram macadamianødder indeholder 723 kalorier, hvilket svarer til et helt aftensmåltid, så man skal ikke bare sidde og kaste nødder ind foran tv'et, siger Marie Steenberger.

LÆS OGSÅ: Her er tre gode grunde til, at du ikke skal være bange for kulhydrater

1. Macadamianødder
Den australske nød med den søde og smøragtige smag er den fedeste nød, så vogt dig for kalorierne, når du snacker. 100 gram macadamianødder bidrager med 23 procent af dit anbefalede daglige indtag af kostfibre, og dens mange antioxidanter modvirker ældning. Derudover ­indeholder nødden gode mineraler og vitaminer som calcium, jern, magnesium, zink og selen. Sidstnævnte indgår i vigtige stofskifteprocesser og virker kræftforebyggende, ligesom indholdet af B-vitamin er godt for kroppens enzymer, og for at immunforsvaret fungerer optimalt.
Kalorier pr. 100 gram: 723

2. Valnødder
Valnødden, der ligner en lille krøllet hjerne, stammer oprindeligt fra Asien, men vokser vildt i Danmarks skove og haver. Næst efter macadamianødden har den det højeste indhold af kalorier i nøddefamilien, men samtidig indeholder den store mængder af de sunde, flerumættede fedtsyrer, heraf mange omega-3-fedtsyrer, som er gode for hjernen, huden, forhøjet kolesteroltal og hjerte-kar-sygdomme. Valnødder er også fyldt med antioxidanter, og flere dyrestudier tyder på, at brystkræft kan forebygges, hvis du bruger valnødder i din kost. Husk, at valnødder har en kort holdbarhed på grund af det høje fedtindhold, så får du købt for mange, kan du med ­fordel opbevare dem i fryseren.
Kalorier pr. 100 gram: 680

3. Mandler
Faktisk er mandlen ikke en nød, men en stenfrugt ligesom for eksempel blommer og ferskner. Den er fyldt med E-vitaminer, som er en stærk antioxidant, der beskytter cellerne mod skader, ligesom den er en god kilde til kalium, calcium, jern og magnesium. En håndfuld mandler om dagen forebygger hjerte-kar-sygdomme, ligesom forsøg på rotter viser, at en diæt, der består af mandler, kan reducere risikoen for tarmkræft. Mandler har et højt fedtindhold, men det er de sunde, umættede fedtsyrer, og studier har vist, at folk, der spiser mandler to gange om ugen faktisk mindsker risikoen for at tage på, fordi mandlerne tager sulten og giver en god mæthedsfølelse. Som ekstra bonus ­indeholder mandler aminosyren fenyl-alanin, som hjælper de kognitive funk­tioner i hjernen.
Kalorier pr. 100 gram: 587

LÆS OGSÅ: Fylder du din krop med skrald?

4. Jordnødder
Endnu en nød, der faktisk ikke er en nød, men derimod en bælgfrugt. Den stammer oprindeligt fra Sydamerika og er sprængfyldt med protein, fibre, mineraler og vitaminer som E, B3 og B6, der udretter mirakler for dit stofskifte. Fedt udgør 55 procent af næringsstofferne i jordnødder, hvoraf resten fordeles på 25 procent protein og 20 procent kulhydrater. Det store indhold af fedt og protein giver en god mæthedsfornemmelse og stabiliserer dit blodsukker. 50 procent af fedtet i jordnødder består af de sunde enkeltumættede fedtstoffer, som der også findes i for eksempel olivenolie og rapsolie. Er du gravid eller håber på at blive det, er det en fordel af spise jordnødder, da de indeholder folinsyre, der forebygger ­rygmarvsbrok hos fostret. Derudover ­indeholder jordnødder magnesium, der virker hjerteberoligende og knogleopbyggende.
Kalorier pr. 100 gram: 535

 

5. Hasselnødder
Den lille nød, som ofte indtager sofabordene ved juletid, vokser vildt i Danmark. Over halvdelen af hasselnødden udgøres af fedt og resten af kulhydrater og proteiner. Et højt indhold af E-vitamin styrker dit immunforsvar, ­dine celler og din hud, og magnesium er godt for dine knogler, ligesom det virker muskelafslappende. Ligesom jordnødder indeholder hasselnødder også folinsyre, som er godt, hvis du er gravid eller håber på at blive det, da det forebygger rygmarvsbrok hos fosteret, og ligesom macadamianødder byder hasselnødder på masser af B-vitamin, jern og kalium. 
Kalorier pr. 100 gram: 629

6. Cashewnødder
De er sikkert ofte en del af dine thairetter. Cashewnødderne stammer fra Indien. Døjer du med en lav blodprocent, er de gode for dig, da de indeholder en stor mængde jern. Derudover er de en god kilde til zink, som giver smuk hud og hår, magnesium, kobber og kalium, der hjælper til et sundt blodtryk. Som noget helt særligt indeholder cashewnødder zeaxanthin, der beskytter øjnene mod UV-stråler og forebygger svær synsnedsættelse. Zeaxanthin er svær at få gennem kosten, så her er cashewnødder unikke.
Kalorier pr. 100 gram: 553

LÆS OGSÅ: Mange danske kvinder har problemer med forstoppelse - sådan får du det bedre

LÆS OGSÅ: Guide til de mest næringsrige fiskearter og hvordan du tilbereder dem

LÆS OGSÅ: 7 veje til sundere vaner