Have: Alt til dig med grønne fingre og en dejlig have

På alt.dk elsker vi haven for alt, hvad den repræsenterer. Har du det ligesom os?

Så ta’ med på en tur gennem havens forunderligheder og fortræffeligheder her.

Haven lægger hus til dem, der energisk kaster sig over alternative legehuse til ungerne, havemøbler til lange sommeraftener og rododendronbed, der kan måle sig med Danmarks fineste

Men haven omfavner også kærligt dem, der har brug for ro og som ser den som et åndehul fra hverdagens trummerum. 

Læs mere

Dyrk nærværet

Hvad er det, haven kan, der er så særligt? Nogle vil formentlig sige, at det handler om nærvær. I en tid, hvor stort set alt er flygtigt og foregår foran en skærm, er haven blevet stedet, hvor vi har mulighed for at være nærværende med noget vedvarende.

Uanset hvor meget vi ønsker det, er det ikke muligt at have sin fulde opmærksomhed på mere end én ting ad gangen. Og når vi alligevel forsøger, præsterer vi under niveau i samtlige sammenhænge. I haven kræves nærvær og langsommelighed – dyder, der står som prangende modsætninger til det præstationssamfund, vi lever i, og som har det med at bidrage positivt, hvis man omfavner dem.   

Havearbejde for alle

Andre vil mene, at selve havearbejdet er kilden til lykkefølelsen. At man her – uanset alder og evner – får mulighed for at glæde sig over Moder Jords magi.

På det mest elementære plan – men på ingen måde mindst værdifulde – begynder glæden ved havearbejdet måske med barnets undren over, at en pakke kedelige, grå frø kan blive til fantastiske blomster i alle regnbuens farver. Senere i opvæksten kan dét at frembringe sine egne gulerødder føre en stolthed med sig, man ellers kun ser hos nybagte forældre. Og på et tidspunkt vil man – hvis man stadig hænger ved – forstå, at havearbejde kan være akkurat lige så komplekst som et skakspil på allerhøjeste niveau.

Når det så er sagt, er noget af det mest fantastiske ved haven måske netop, at den er tilgivende over for den uerfarne. Hvad enten man har beskåret æbletræet lige lovligt hårdt eller hevet blomsterbedet op i stedet for ukrudtet, viser naturen sig ofte som en ven i nøden, der pænt dækker over de fejl, man måtte lave i bestræbelserne efter den perfekte oase.

Spring ud i det

Uanset, om man benytter haven på grund af dens afslappende og i nogle sammenhænge terapeutiske virkning, eller om det er glæden ved at kultivere, der trækker, er haven en uudtømmelig kilde til ro, inspiration og tilfredsstillelse. Haven er en mangfoldig størrelse. Spring ud i den. Plant, vand, beskær, far vild og find vej.

Artiklerne er fra Boligliv, Eurowoman, Vores Børn, Alt for damerne, Hjemmet og Hendes Verden.