Baby - alt om den første tid med en nyfødt

Hvornår har babyen for meget eller for lidt tøj på? Er det normalt, at en baby bruger 10 bleer i døgnet? Og er der nok mad i brysterne eller i flasken? 

Her på siden finder du svar på rigtig mange af dine spørgsmål og god inspiration til den første tid med jeres lille, ny baby.

Du får også et overblik over, hvornår baby typisk kan hvad hvornår. Men husk, at der er forskel på børn, og at udvikling sker, når babyen er klar.

God læselyst.

Læs mere

Tjekliste til nyfødt

Hjælp, min baby græder

Når en nyfødt baby græder, er det typisk fordi, den er sulten, træt, skal have skiftet ble eller har behov for kropskontakt. Der er mange, der inviterer en masse gæster hjem i den første tid, fordi alle vil se vidunderet, men det kan faktisk være årsag til, at barnet fornemmer uro, og dermed bliver overtræt. Vi ved jo fra os selv, at når vi er udmattede, så orker vi sjældent en masse mennesker omkring os.

Er baby mæt, har sovet og har ren ble, men bliver ved med at græde, så er 'hud-mod-hud' altid en god idé. Det får babyen til at føle sig tryg, og mange babyer falder hurtigt til ro, når de mærker mors eller fars nøgne bryst.

Hvordan får man en baby til at sove?

Spædbørn sover meget – typisk op til 16-17 timer i døgnet. De fleste spædbørn sover ikke mere end mellem to og fire timer i træk. Når baby er mellem 6-8 uger, begynder de fleste børn at sove i kortere perioder i løbet af dagen og længere perioder om natten. Og hvis du har hørt om en soverytme, så må du væbne dig med tålmodighed, for det er typisk først omkring 1,5-2 år alderen. Og så må du huske, at ingen børn er ens.

Har baby det for varmt?

Det er ikke nemt for et spædbarn selv at regulere temperaturen, og de kan hurtigt blive kolde og ligeså hurtigt blive for varme. Du kan nemmest mærke efter på barnets ryg om temperaturen er passende.
Er temperaturen under 10 minusgrader, eller hvis der er meget vind, bør du ikke tage en nyfødt med ud. Ellers er det helt ok at gå en dejlig tur ude. Ved vintertid skal du huske at tage dyne, tæpper osv. af, hvis du tager barnevognen med ind i et center eller i en butik. Når sommeren og solen er over os, skal du være opmærksom på, at barnet ikke har det for varmt. Hold dig fra direkte sol, skærm godt af og brug altid myggenet.

Gratis babypakker

Som nybagt forælder er der rigtig mange ting, du skal tage stilling og stort set lige så meget babytøj og -udstyr, der skal købes til den lille ny. Der er flere firmaer og butikker, der tilbyder gratis babypakker, som indeholder en masse gode ting til nybagte forældre og deres babyer.

Pakkerne kan både bestilles af gravide kvinder og nybagte forældre. Du skal dog være opmærksom på, at du ofte samtidig siger ja til, at du til gengæld får tilsendt reklamestof og informationer via e-mail. Så det vil være en god idé lige at dobbelttjekke betingelserne, før du klikker din yndlingspakke hjem.

 baby

Godt at vide om baby

  • Det sikreste sted for et spædbarn at sove er i sin egen seng, i samme rum som forældrene.
  • Når barnet græder, falder det ofte til ro ved kontakt med mor eller fars brystkasse.
  • Vær opmærksom på barnets signaler som sult, træthed, reagerer på uro eller bleskift.
  • Der anbefales D-vitamin tilskud dagligt fra 14 dage indtil 2 år.
  • Brug den første tid til at vænne jer til det nye liv. Lær jeres baby at kende og minimér besøg.
  • Det er helt normalt, at en baby taber sig de første uger.
  • Et spædbarn, der spiser modermælk, spiser normalt 8-12 gange dagligt de første par måneder. Dem, der for modermælkserstatning spiser typisk lidt sjældnere.
  • Seks eller flere våde bleer om dagen er helt normalt de første måneder af babyen liv.

Kilde: sundhed.dk

På ALT.dk kan du finde mange flere artikler om barsel og babynavne fra ALT for damerne, Eurowoman, Fit Living, Hendes Verden, Hjemmet og Vores Børn.