Baby i varmen
SPONSORERET indhold

Sommer: Sådan klæder du din baby rigtigt på i varmen

En lillebitte baby og en rigtig varm sommer. Hvordan sikrer du dig, at baby er ordentligt klædt på – eller af – i varmen? Vi har spurgt sundhedsplejersken.

Af: Ida Bjørg Meldgaard Foto: Getty Images
28. jul. 2021 | Børn | Vores Børn

OBS: Denne artikel er oprindeligt udgivet d. 21. juni 2011. Efter aftale med sundhedsplejerske Dorte Fischer er artiklen opdateret af Lea Holdgaard Hansen.

Jeg kan huske den første sommer med min lille baby. Det var bare så varmt, og jeg var konstant i tvivl, om han nu havde for meget eller for lidt tøj på. Jeg klædte ham af og på i et væk, og alligevel vågnede han af og til med svedige lokker i nakken.

Når sommeren er rigtig varm, kan du let blive bekymret for, om dit helt lille barn nu er godt tilpas. Heldigvis er der et godt gammelt trick, som stadig holder, nemlig at mærke efter i nakken.

LÆS OGSÅ: 11 tips: Sådan beskytter du dit barn i sommervarmen

Helt små børn er rigtig dårlige til at regulere deres temperatur, og især de første seks måneder er de små hænder og fødder ofte kolde. Selv i 30 graders varme kan babys fingre og tæer være helt kolde, men nakken har den temperatur, som kroppen har.

Hold baby varm – også i varmen

Mærk med en finger i nappen og tjek, at baby er lun og tør og hverken kold eller svedig. Det er ligeså vigtigt at sørge for, at baby ikke er for kold, da den lille skal bruge alt for meget energi på at varme kroppen op.

Selv om stregen på termometret for længst har passeret både 25 og 30 grader, anbefaler sundhedsplejersken, at baby både har lidt på arme og ben. En løs bomuldsbody og et par tynde bomuldsbukser.

Er det virkelig varmt, kan din lidt større baby godt ligge kun i ble, men den lille baby på én til to måneder er dårlig til at regulere både kulde og varme og skal altid have lidt på kroppen.

LÆS OGSÅ: Førstehjælp mod sommerens små fjender

Det er både for at holde på kropsvarmen, og fordi det er mest tryg for dit lille barn at føle sig omgrænset. Ligger baby kun i ble, kan det stadig være rart og trygt for barnet at få en stofble eller et tyndt tæppe over sig, så det ikke ligger alt for blottet.

Babys varme hule

Baby skal ikke have sol på kroppen endnu, men være i skyggen, og også derfor er det godt med løse gevandter, når det lufter lidt. Der fordamper meget varme fra fontanellen, så de helt små skal også have en tynd bomuldskyse på hovedet.

Når det er tid til en lur i den lune sommerluft, skal barnevognen altid stilles i skyggen. Kropstemperaturen er lidt lavere, når baby sover og ikke mosler rundt eller bruger kræfter på at sutte, og barnet har brug for mere på kroppen end i de vågne timer. Igen skal den lille også have noget over sig for at føle sig tryg. Nogle dage kun en stofble, andre et lille tæppe eller måske en tynd sommerdyne. I Danmark er sommervejret omskifteligt, så stik næsen ud, og mærk efter, hvordan det lige er i dag.

LÆS OGSÅ: Sådan beskytter du dit barn i sommervarmen

Pas på med myggenet over barnevognen. Nettene er vævede, så myggene ikke slipper ind, men vinden bliver også holdt ude. Små babyer kan ikke svede varmen ud, som vi voksne gør og får let hedeslag i en overophedet vogn. Det samme gør sig gældende med stofbleer, som i bedste mening sættes op foran barnevognens åbning for at beskytte mod solens stråler. Undersøgelser viser dog, at barnevognen på kort tid bliver meget varm. Man skal derfor undgå denne løsning og i stedet købe en solskærm eller sætte barnevognen i skyggen, mens den lille sover lur. 

En bil kan på samme vis som en barnevogn blive meget varm på en sommerdag. Her skal man også altid tjekke, at baby ikke får det for varmt, hvis der tages en lur i autostolen under en køretur.

Hvordan er din baby i varmen?

Til sidst er det godt at huske på, at børn er forskellige – også med varme og kulde. På den samme varme dag kan én baby være helt kølig og tilpas og en anden alt for varm.

Pas på med at sammenligne, hvad de andre små i mødregruppen har på. Lær hellere dit barn at kende, og læg mærke til, hvor godt eller dårligt sommertrolden holder på varmen.

Mærk på dit barn, undgå direkte sol, og hold øje med, at den lille ikke bliver sløv, så kan både du og baby nyde sommeren.

Kilde: Dorte Fischer, sundhedsplejerske.

Anbefalet til dig