Baby i varmen
Foto: Getty Baby skal hverken være for varm eller for kold, når det er varmt udenfor.

Sådan klæder du baby rigtigt på i varmen

En lillebitte baby og en rigtig varm sommer. Hvordan sikrer du dig, at baby er ordentligt klædt på – eller af – i varmen? Vi har spurgt sundhedsplejersken.

Må man give baby vand i varmen?

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke ekstra væske ud over amningen, selv om det er varmt. Baby får rigelig væske via amningen og de normale spise-intervaller i løbet af dagen. Du må gerne give en tår vand, hvis du synes – kogt vand de første fire måneder og derefter bare fra hanen.

Jeg kan huske den første sommer med min lille baby. Det var bare så varmt, og jeg var konstant i tvivl, om han nu havde for meget eller for lidt tøj på. Jeg klædte ham af og på i et væk, og alligevel vågnede han af og til med svedige lokker i nakken.

Når sommeren er rigtig varm, kan du let blive bekymret for, om dit helt lille barn nu er godt tilpas. Heldigvis er der et godt gammelt trick, som stadig holder, nemlig at mærke efter i nakken.

LÆS OGSÅ: Baby i sommervarmen

Helt små børn er rigtig dårlige til at regulere deres temperatur, og især de første seks måneder er de små hænder og fødder ofte kolde. Selv i 30 graders varme kan babys fingre og tæer være helt kolde, men nakken har den temperatur, som kroppen har.

Hold baby varm – også i varmen

Mærk med en finger, og tjek, at baby er lun og tør og hverken kold eller svedig. Det er ligeså vigtigt at sørge for, at baby ikke er for kold, da den lille skal bruge alt for meget energi på at varme kroppen op.

Selv om stregen på termometret for længst har passeret både 25 og 30 grader, anbefaler sundhedsplejersken, at baby både har lidt på arme og ben. En løs bomuldsbody og et par tynde bomuldsbukser.

Er det virkelig varmt, kan din lidt større baby godt ligge kun i ble, men dit lille nor på en til to måneder er dårlig til at regulere både kulde og varme og skal altid have lidt på kroppen.

LÆS OGSÅ: Førstehjælp mod sommerens små fjender

Det er både for at holde på kropsvarmen, og fordi det er tryggest for dit lille barn at føle sig omgrænset. Ligger baby kun i ble, kan det stadig være rart og trygt for barnet at få en stofble eller et tyndt tæppe over sig, så det ikke ligger alt for blottet.

Babys varme hule

Baby skal ikke have sol på kroppen endnu, men være i skyggen, og også derfor er det godt med løse gevandter, når det lufter lidt. Der fordamper meget varme fra fontanellen, så de helt små skal også have en tynd bomuldskyse på.

Når det er tid til en lur i den lune sommerluft, skal barnevognen altid stilles i skyggen. Kropstemperaturen er lidt lavere, når baby sover og ikke mosler rundt eller bruger kræfter på at sutte, og barnet har brug for mere på kroppen end i de vågne timer. Igen skal den lille også have noget over sig for at føle sig tryg.

Nogle dage kun en stofble, andre et lille tæppe eller måske en tynd sommerdyne. I Danmark er sommervejret omskifteligt, så stik næsen ud, og mærk efter, hvordan det lige er i dag.

LÆS OGSÅ: Børn i solen

Pas på med myggenet over barnevognen. Nettene er vævede, så myggene ikke slipper ind, men vinden bliver også holdt ude. Små babyer kan ikke svede varmen ud, som vi voksne gør, og får let hedeslag i en overophedet vogn.

Hvordan er din baby i varmen?

Til sidst er det godt at huske på, at børn er forskellige – også med varme og kulde. På den samme varme dag kan én baby være helt kølig og tilpas og en anden alt for varm.

Pas på med at sammenligne, hvad de andre små i mødregruppen har på. Lær hellere dit barn at kende, og læg mærke til, hvor godt eller dårligt sommertrolden holder på varmen.

Mærk på dit barn, undgå direkte sol, og hold øje med, at den lille ikke bliver sløv, så kan både du og baby nyde sommeren.

Kilde: Dorte Fischer, sundhedsplejerske.

LÆS OGSÅ: Baby har udslæt: 6 ting du skal vide om varmeknopper

LÆS OGSÅ: Sådan beskytter du baby i solen

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Sommer og Børnesygdomme