Nem aftensmad - få de bedste opskrifter her

Du kender det sikkert: Du er ikke helt klar over, hvad du har lyst til, men du har i hvert fald hverken tid eller lyst til at stå i køkkenet i mange timer for at tilberede aftensmad.

Frygt ej! Her på siden finder du vores opskrifter på lækker aftensmad, der kan serveres i en fart. Der er masser af idéer til både nem hverdagsmad og lækker aftensmad i weekenden.

Læs mere

Nem og hurtig aftensmad

I mange husstande er aftensmaden et samlingspunkt. Og de fleste vil gerne have noget lækkert at samles om, men samtidig er det sin sag at skulle finde på nye retter - og tilberede god mad hver aften. Især, hvis du samtidig gerne vil leve sundt.

I et stramt program kan der derfor blive brug for nemme retter, der for eksempel indeholder få ingredienser, er hurtige at lave eller nærmest kan passe sig selv, så du kan bruge din aften på noget andet, imens maden bliver klar.

Her på siden finder du masser af ideer til nem aftensmad. Retterne er udvalgt med fokus på at gøre din madlavning mere overskuelig, hvad end du er på udkig efter sund aftensmad til hverdagene, simreretter eller mad, der falder i god jord hos små børn.

Gamle klassikere, der er nemme at lave

Der er en række klassikere, du sjældent går galt i byen med.

Det gælder for eksempel spaghetti og kødboller med pesto eller en af de mange andre retter med pasta, der smager himmelsk. Prøv også chili con carne - eller den vegetariske udgave, sin carne.

Lav gerne en ekstrastor portion, og smid resterne i fryseren. Så er der nem aftensmad på en dag, hvor tiden er knap. Kog blot nye ris, og server. Er der kartofler til aftensmad en dag, kan du ligeledes passende koge lidt ekstra, for så kan du hurtigt lave biksemad dagen efter.

Eksempler på nem aftensmad:

  1. Spaghetti og kødboller med pesto

  2. Lasagne bolognese

  3. Æggekage (a la pizza)

  4. Biksemad

  5. Chili con carne

Lækker aftensmad på 30 minutter

Når tiden er knap, kan det være fristende at forfalde til takeaway og færdigretter. Det kan blive dyrt i længden, men heldigvis er der andre muligheder, når du føler, at du har for få timer i døgnet - eller bare gerne vil bruge din fritid på andet end at lave mad. Så skal du have fat i de opskrifter, der kan stå på bordet hurtigere, end du kan nå at hente pizza.

Se blandt andet disse 6 lækre retter, som du kan lave i en fart. Eller kast dig over toasts, der faktisk ikke behøver at være så ensformige og kedelige, som du måske tror. De kan varieres i det uendelige og kan sagtens agere som et lækkert aftensmåltid. Tilbered en omgang nem og lækker salat, imens toasten bliver bagt. Så får du et sundt og frisk islæt til aftensmaden.

Tip: Hvis du altid har tre-fire grøntsager i køleskabet, kan du i en fart lave en salat. Agurk, cherrytomat og babyspinat går du aldrig galt i byen med, og det hele kan bruges på flere forskellige måder - også som sunde snacks. Tilføj gerne en rest af broccoli, kål eller hvad du ellers har liggende.

Aftensmad til hele ugen med en madplan

Hvis du vil undgå at stå i sidste øjeblik og lede efter opskrifter på hurtig aftensmad, kan du med fordel planlægge aftensmaden med en madplan. Så kan du handle alting til aftensmad på én gang.

Økonomisk er det smart at planlægge aftensmad på forhånd, da det giver mulighed for at bruge dine ingredienser i flere retter i løbet af ugen og derved undgå madspild. Det er især en fordel, hvis du gerne vil have mange forskellige grøntsager ind i din kost og ikke vil risikere, at de bliver for gamle.

Sidst, men ikke mindst, giver planen overblik over din kost. Når du kan se, hvad du spiser fra uge til uge, bliver det nemmere at sikre, at der for eksempel både indgår fisk, kylling, forskellige grøntsager og flere fiberkilder i din kost.

Uden et overblik er det nemt at forfalde til de samme retter og ende med at få en ensformig kost. Og har du et mål om for eksempel at spise mindre oksekød eller færre kartofler, er madplanen et virkelig godt værktøj.

Brug vores madplaner, eller sammensæt selv

Du kan naturligvis selv sammensætte din madplan ud fra alle retterne her på siden, men hvis det skal være virkelig nemt, har vi faktisk også lavet nogle for dig. Vores madplaner indeholder opskrifter på lækker og nem aftensmad til ugens fem hverdage. Herudover er der altid en opskrift på en lækker forkælelse.

I madplanerne får du en samlet indkøbsliste til din aftensmad, og hver uge udkommer en ny madplan. Den kan du følge, og ellers kan du naturligvis også gå på opdagelse i vores tidligere madplaner for at finde en med mad til hele ugen, du synes om. Så bliver det nemt at spise ordentligt og lækkert og gøre alle mætte og glade.

Nem aftensmad, der kan passe sig selv

"Nem aftensmad" kan defineres på forskellige måder. Én ting er aftensmad, der indeholder få ingredienser, så du ikke skal købe en masse ind. Det kan for eksempel være en fordel, hvis du bor alene, eller hvis du kun er hjemme til aftensmad få gange i løbet af ugen.

En anden ting er opskrifter på aftensmad, der kan passe sig selv, når først de er sat over. Det gælder især gryderetter og supper samt ovnretter som lasagne og tærte. De skal ganske vist have lidt tid i ovnen eller på komfuret, men de kræver ikke din opmærksomhed imens.

Den slags retter er gode i weekenden, hvor det ikke haster med at få mad på bordet, men hvor du hellere vil bruge din tid på andet end at stå i køkkenet og lave aftensmad.

I vores udvalg af opskrifter finder du masser af idéer til aftensmadmad, der ikke kræver særligt meget, når først det er i sin gryde eller sit fad.

Find alle vores opskrifter på nem aftensmad her

På alt.dk finder du masser af ideer til maden. På denne side har vi specifikt samlet vores opskrifter på mad, der kan tilberedes hurtigt og nemt. Brug dem, når du mangler ideer til aftensmad, der ikke kræver meget tid eller overskud.

Hvad end du er til vegetarretter eller retter med kylling, oksekød eller svin, kan du finde sund aftensmad, du hurtigt kan bikse sammen, her på siden.