
Den flotteste hytte og køkkenhave – se Gertrud og Birgers hjem midt i skoven
Gertrud og Birgers have ligger midt i skoven, og både grøntsager, æg, blomster og brænde kan hentes lige uden for døren. Parret gør en dyd ud af at leve i så tæt pagt med naturen som muligt.
Langt ude i skoven ligger et lille hus.
Eller det er slet ikke så lille endda, for den smukke jægerhytte i Viby Sjælland er for længst bygget om ad flere omgange og fungerer nu som bolig med plads til en hel familie.
Huset ligger på en bakketop, og for enden af skråningen har Gertrud, kunstformidler, naturterapeut og tredje-generationsarving til huset, og hendes samlever, Birger, bådebygger og gartner, etableret en skovhave på 600 kvadratmeter. Her er masser af grøntsager, bærbuske, frugttræer og et lille drivhus med tomater, krydderurter og vindruer.

I et hjørne af den i tre en halv hektar store grund har parret desuden bygget en hønsegård, som forsyner husholdningen med æg, og brænde henter de fra blandt andet oprydning i skoven omkring dem.


"Det meste af det, vi foretager os omkring huset og haven, handler om vores kærlighed til moder Jord, naturen og det at være selvforsynende," siger Gertrud.

"De friske, sunde og velsmagende grøntsager, vi høster i skovhaven, kan stort set dække vores forbrug året rundt. Det er der stor tilfredshed og glæde ved."

Skovens nysgerrige dyr
Den store nord-øst-vendte træterrasse, som Birger har bygget langs to sider af hovedhuset, er indrettet enkelt og minimalistisk, med rå materialer og afdæmpede farver.

Terrassen bruges hver dag, som en slags overgang mellem ude og inde, og den forbinder huset med staudehaven, hvor blomster, bærbuske og krydderurter vokser på skråningen ned mod skovhaven, som ligger indhegnet med skovens træer tæt omkring.
"Indhegningen er nødvendig for at holde nysgerrige rådyr og harer væk fra køkkenhaven, med den fungerer også som et smukt natursyn med Birgers rustikke havelåger midt i alt det grønne," siger Gertrud.

Ligeledes er den lange hæk for enden af skråningen, som går på tværs af grunden, med til at inddele landskabet i mindre rum.
Efterlign naturen
Da Gertrud og Birger anlagde haven i sin tid, måtte de først igennem et større gravearbejde for at forberede jorden til dyrkning. Der var i forvejen et lille eng-areal, men det krævede pleje og markant forbedring, inden det kunne blive til en rigtig have.

Afgrøderne i skovhaven er i dag valgt ud fra deres spiselige egenskaber og nyttefunktion og består mestendels af klassikere som kål, rødbede, gulerødder og græskar.
"Det gælder om at etablere en harmonisk blanding af spiselige planter, buske, træer og urter, som efterligner skovens naturlige struktur, dynamik og mangfoldighed," siger Gertrud.

"Haven er stadig i proces, og vi lærer nyt hvert eneste år, hver sæson," smiler hun – og tilføjer:
"Det er en fantastisk måde at holde have på.

Planterne arbejder sammen og understøtter hinanden, hvilket betyder, at der er mindre behov for din indgriben – ja, lige bortset fra at holde ukrudtet fra døren."
