Sunde snacks: Inspiration og opskrifter

Sunde snacks er mere end bare gulerødder eller selleristænger. Det kan være alt fra frugt og grønt til dadler, nødder og hapsere med og uden dyppelse.

På denne side har vi samlet en masse lækre og nemme opskrifter på hjemmelavede varianter af sunde snacks. 

Så når den lille sult melder sig og energiniveauet daler, så er du forberedt.

Læs mere

Sunde snacks til den lille sult

Når du har brug for en snack formiddag, eftermiddag eller efter aftensmaden, er frugt og grønt et godt valg og selvfølgelig en oplagt mulighed for at nå de gyldne 6 stykker frugt og grønt om dagen. Hvis din søde eller salte tand ikke tilfredsstilles med et æble eller en gulerod, findes der et væld af nemme opskrifter på lette snacks, der kan udgøre et lækkert mellemmåltid.

Undgå kaloriefælderne, når du går sukkerkold

Har du for vane at spise for mange snacks? Det er vist de færreste, der kan sige sig helt fri for at spise en snack eller to engang imellem. Desværre kan for mange af dem blive et problem. Selv de snacks, der virker helt uskyldige og kalorielette, kommer til at fylde i kalorieregnskabet, hvis du spiser for mange af dem. Det er derfor en god ide – hvis du ønsker at tabe dig eller holde din nuværende vægt – at du har et par sunde snackalternativer parat, når du kan mærke, at du er ved at gå sukkerkold.

Meget mere end chips og dip

Mange forbinder snacks med chips, der beklagelig vis ikke er det det sundeste at indtage, når trangen melder sig. Heldigvis er der masser af sundere og mere kalorielette alternativer til de sprøde, men fedtholdige kartoffelskiver. Du behøver med andre ord ikke helt undvære chips, selvom du prøver at holde styr på kalorieregnskabet. Du kan bl.a. lave dine egne sunde chips af fx rødbede eller grønkål. Det er ikke bare sundere end kioskens udvalg af chips-poser. Når du laver dine egne chips, kan du også få flere vitaminer i form af dem, der er i grøntsagerne. Foretrækker du at have dip til dine chips? Se også opskriften på 4 forskellige slags sunde dip, der bl.a. er lavet på bønner og tomater.

Få livsvigtige fedtstoffer med nødder

Et andet godt alternativ til chipsene er nødder, der foruden at mætte mere end frugt, også har masser af sundhedsfremmende egenskaber. Det gælder bl.a. antioxidanter, vitaminer, mineraler og omega 3-fedtsyrer, der kan være svære at få fra andre madvarer i kosten. Læs mere om hvilke gode ting, nødder gør for din sundhed. Du skal dog huske at have for øje, at nødder indeholder mange kalorier – og at de i for store mængder kan bidrage til et højere tal på badevægten. Hvis nødder udgør nogle af dine daglige, sunde snacks, handler det derfor om, at du får det til at passe med det samlede kalorieregnskab. Se her, hvor meget de forskellige typer af nødder indeholder af kalorier.

Præster dit bedste med sunde snacks til træningen

Træner du? Hvis du fx styrketræner, er det vigtigt, at du får nok proteiner, der er essentielle for opbygningen af muskler. Sunde snacks kan her være en god måde at få de fornøde proteiner, som din krop har brugt, ind i kosten. Se herunder 7 gode bud på snacks, der indeholder proteiner:

  1. Fisk
  2. Smoothie med sojamælk
  3. Skyr
  4. Proteinbarer
  5. Magert kødpålæg
  6. Mælk
  7. Nødder og mandler

Få flere appetitlige bud på sunde protein-snacks og læs mere om, hvorfor netop de snacks, der indeholder en høj mængde protein, fungerer supergodt som sunde snacks.

Hvis det i stedet er en løbetur, du skal ud på, er det ikke helt uden betydning, hvilke snacks du vælger. Typen af snacks og ikke mindst tidspunktet for, hvornår du spiser dem, kan nemlig have betydning for din præstation. Find inspiration på de ideelle træningssnacks med disse 5 snacks, der alle giver energi til løbeturen.

De mange opskrifter er fra FIT LIVING, ALT for damerne, Eurowoman, Hjemmet og Hendes Verden.