Juicekur: Giv kroppen en detox af frugt og grønt

Hvad sker der, når du i 3 eller 7 dage kun giver kroppen præcis det, den har brug for i form af juicer af friske grøntsager og frugt?

Ifølge nogle sundhedseksperter bruger kroppen 70 procent af sin daglige energi på at fordøje mad og udskille affaldsstoffer. 

Med friske juicer optages næringsstofferne langt hurtigere og nemmere i kroppen, som i stedet kan bruge energi på først at rense og derefter reparere sig selv. Det giver bl.a. en flottere og mindre træt hud, bedre søvn, et mere stabilt blodsukker og modvirker væskeophobning i kroppen.

Læs mere

 

Opskrifter til din juicekur 

Man kan købe juicer til en juicekur på 3 eller 7 dage, men med de rigtige opskrifter, kan du også selv lave juicerne til din juicekur efter dine egne personlige behov. Her finder du en samlet en liste med de forskellige grøntsager og frugters egenskaber - lige til at gå til. Let the detox begin.

Chili øger forbrændingen

De såkaldte capsaicinoider i chili øger forbrændingen. Derfor er chili en god ide, hvis man vil tabe sig. Stofferne virker antibakterielt og er smertestillende, forebygger blodpropper, styrker immunforsvaret og er god for øjnene. Chili er en kraftfuld antioxidant med masser af vitaminer og mineraler.

Fersken fremmer fordøjelsen

Fersken er fyldt med B- og C-vitaminer, folat, magnesium og fordøjelsesfremmende plantefibre.

Tomater styrker hukommelsen

Tomat indeholder masser af antioxidante stoffer, blandt andet det kraftige farvepigment lycopen, som beskytter mod solens UV-stråler, forebygger forkalkning og styrker hukommelsen.

Ananas modvirker blodpropper

Ananas er fyldt med enzymet bromelain, som bl.a. styrker fordøjelsen og modvirker blodpropper.

Blad og -sølvbeder er god for knogler og hjerte

Blad- og sølvbeder indeholder mange plantenæringsstoffer, som virker antioxidante og antiinflammatoriske. Derudover betacaroten, B- (især folinsyre), C- og D-vitaminer, K-vitamin samt magnesium. Magnesium er vigtig for både knogler og hjerte, kredsløb, hukommelse og muskler. Bladene er desuden kolesterol- og blodtryksregulerende, og de stabiliserer blodsukkeret.

Rødbede er sygdomsforebyggende

Rødbeder er fyldt med antioxidante farvepigmenter som betacyanin og betakaroten, fibre og sygdomsforebyggende folat.

Blåbær bekæmper kræft

Blåbær er fyldt med bl.a. det antioxidante mørkeblå pigment anthocyanin, som sammen med andre næringsstoffer i de lækre blå bær modvirker inflammation, styrker din hjerne, løfter dit humør og bekæmper kræft.

Peberfrugter er anti-ældende

Efterhånden som peberfrugt modner, skifter farven fra grøn (umoden) til gul, orange og rød. De fleste gode stoffer findes i den modne, røde peberfrugt, som er fyldt med anti-ældende C-vitaminer og betakaroten samt masser af antioxidanter.

Græskar er godt for synet

Græskar er en af de bedste kilder til betacaroten, som har en kraftig antioxidanteffekt, der er med til at nedsætte risikoen for aldersrelaterede synsproblemer.

Kål er god for tarmfloraen

Kål er spækket med plantenæringsstoffer. De er meget kraftfulde og kan virke forebyggende på flere forskellige former for kræft. Det skyldes især det store indhold af antioxidanter, den antiinflammatoriske virkning og mængden af glukosinolater. Kål indeholder desuden fibre, som din tarmflora elsker. De sundeste kålsorter er broccoli, blomkål, rødkål, hvidkål, spidskål, grønkål, palmekål og rosenkål.

Vindruer er med til at regulere blodtrykket

Vindruer er fyldt med plantenæring i form af både flavonoider, fenolsyrer og karotener, C-vitaminer og spormineralet mangan – alle supersunde stoffer, som bl.a. beskytter mod kræft, regulerer blodtrykket og styrker hukommelsen.

Løg, hvidløg og porrer renser

Løg, hvidløg og porrer er små kraftværker af antioxidanter. De indeholder flavonoider, C-vitamin og svovlholdige stoffer, som er dem, der får os til at græde, når vi skræller løg. Stoffet gluthation hjælper leveren med at udskille skadelige og kræftfremkaldende stoffer. Løg virker desuden antiinflammatoriske og styrker immunforsvar og kredsløb. De forebygger hjerte-kar-sygdomme og afbalancerer kolesterol, sænker blodtrykket og stabiliserer blodsukkeret.

Æbler forebygger kræft

Æbler har et højt indhold af flavonoler i skrællen. De er bl.a. gavnlige mod visse kræftformer, forhøjet blodtryk, celleforandringer og for kredsløbet. Æbler indeholder også C-vitamin og kostfibret pektin, der har en rensende effekt på kroppen, da det bl.a. øger udskillelsen af tungmetaller og kolesterol.

Gulerod giver gode øjne

Gulerødder har et højt indhold af betakaroten, som omdannes til A-vitamin i kroppen. Faktisk dækker en gulerod om dagen dit daglige behov for A-vitamin, der giver sundere hud og vedligeholder slimhinderne. Det styrker immunforsvaret og er godt for dine øjne.

Spinat er en gave til kredsløbet

Spinat indeholder jern og vitaminer som betacaroten, B- (især folinsyre), C- og K-vitaminer – og kalium og magnesium, som er med til at stabilisere blodtrykket. Spinat indeholder desuden de gode Omega-3-fedtsyrer. De grønne blade er en gave til vores kredsløb på grund af de mange antioxidanter, og har – som alle grøntsager med et højt indhold af betacaroten og C-vitamin – en antiinflammatorisk virkning.

Avocado – en kilde til det gode fedt

Avocado er i liga med mandler, nødder og oliven, når det kommer til det sunde umættede fedt. Avocado indeholder desuden betacaroten, B- (især folinsyre), C-, E- og K-vitaminer og mineraler som kalium, magnesium, kobber, mangan og selen. Derudover indeholder den vigtige aminosyrer og stoffet lutein, der styrker synet, og så er den kolesterolregulerende.

Aubergine løfter humøret

Auberginer er fyldt med aminosyren tryptofan, som regulerer appetitten, løfter humøret og forbedrer nattesøvnen.

Vandmelon styrker immunforsvaret

Vandmelon er fyldt med vand og sukker i den perfekte tørstslukkende kombination i sommervarmen (92 % vand og 6 % sukker). Desuden er vandmeloner pakket med øjen- og immunstyrkende A- og C-vitaminer.

Artiskok afgifter

Artiskok er styrkende for lever og galde, og derfor afgiftende, ligesom den er vanddrivende, kolesterolregulerende og god for hjertet. Desuden er artiskokker fiberrige og indeholder betacaroten, B- (især folinsyre), C- og K-vitaminer og mineraler som magnesium, jern, kalium, mangan og fosfor.