Café: Guides til de bedste cafeer i Danmark

Vi har samlet vores bedste guides til cafeer i København, Århus - og flere andre af landets store byer. Om du er til lækker mad, hygge med vennerne eller børnevenlige spisesteder.

Her kan du få inspiration til de bedste cafeer til en kop kaffe, en bid mad eller til at sidde og arbejde med din computer.

Du kan også læse interviews med personer, der har startet deres egen cafe.

Læs mere

En god kaffe smager bare bedst, når den indtages i hyggelige rammer med nogen, du holder af. Måske endda med lidt til den søde tand.

Her på alt.dk kan du læse om nogle af de bedste cafeer i Danmark, hvor du kan få en (billig) kop kaffe, et stykke kage og en god oplevelse.

Nogle af de mange cafeer serverer også en god omgang morgenmad, en lækker frokost eller en afslappet gang aftensmad.

Vi giver dig også en guide til de bedste cafeer at arbejde på, hvor du ikke bliver set skævt til, hvis du hiver computeren frem, og hvor musikken ikke er så insisterende, at den tager koncentrationen.

Leder du efter en af de bedste caféer, hvor du kan kigge forbi til en kop kaffe med familien? Så læs med, når vi guider dig til de bedste børnevenlige cafeer og restauranter i landet.

 

Restaurant, kaffebar, brunchsted - eller cafe?

Måske tænker du straks på en cæsarsalat, Café Vivaldi eller en lunken omgang kaffe, når du hører ordet cafe. Men faktisk kan det være ganske svært at indsnævre, hvad en café helt nøjagtigt er.

For er bagerier, frokostrestauranter og kaffebarer egentlig ikke også en slags cafeer?

Traditionelt set er en cafe er en offentlig mødeplads, som hverken er en restaurant eller en bar, men som placerer sig et sted midt imellem. Det er altså hverken fine dining, á la carte eller drinks til sent på aftenen.

I stedet er en café typisk et samlingssted, hvor du kan få en varm kop kaffe, noget bagværk eller en simpel madanretning. Nogle steder kan du også være heldig at få en god øl eller en drink.

Faktisk er nogle af de steder, vi i dag anser for at være blandt de bedste cafeer, snarere et bageri eller en kaffebar.

Så det er ikke så mærkeligt, hvis termerne også flyder lidt sammen hos dig.

 

5 af Københavns bedste cafeer

Der findes et hav af gode cafeer på både Vesterbro, Nørrebro, Østerbro, Christianshavn, Frederiksberg, Nordvest og i Indre by, hvor I kan drikke kaffe eller få en bid god mad. Her er nogle af vores favoritter, som serverer god stemning, hygge og lækre smagsoplevelser i København.

1. Café Fovl

Nordvestkvarteret blomstrer med nye, smarte cafeer og restauranter, og skal du bare nå at besøge én cafe i området, skal du vælge Café Fovl. Maden er i top, stemningen hyggelig og uformel og bagværket små genistreger fra søsterbageriet Flere Fugle.

De har desuden både borde inde og ude.

2. Prolog Coffee

En hyggelig og hip kaffebar i Kødbyen i København, som serverer eminent kaffe med et stykke lækkert bagværk.

Det perfekte sted til dig, der går op i, at kaffen er brygget til perfektion. Kom gerne forbi på en solrig dag - så kan du nemlig sidde ude og nyde bylivet omkring dig.

3. Atelier September

Der er dømt fransk dagdriverstemning og virkelig smagfulde (men også temmelig dyre) vegetarretter fra Frederik Bille-Brahe på Atelier September.

En populær og hip cafe, som gør sig godt på Instagram og samtidig serverer en tallerken med god mad i indre by.

4. Bastard café

Hyggelige omgivelser, alle de brætspil, du kan forestille dig, god stemning og snacks i alverdens (snaskede) udgaver. Hos Bastard Café i indre København kan I både få sulten og konkurrencelysten stillet.

5. Café Dyrehaven

Snup en dagens ret eller en god, gammeldags omgang smørrebrød med hønsesalat, tatar eller kartoffel med mayo på en af Vesterbros mest populære cafeer. God mad og god stemning - hvad mere kan man bede om?

6. Mirabelle

Mirabelle på Nørrebro kalder sig selv et spiseri, og du kan nyde godt af deres mad hele dagen igennem. De serverer nemlig både lækkert bagværk fra deres bageri og smagfulde à la carte-retter dagen igennem – lige fra pasta til burrata serveret med friskbagt surdejsbrød.

Du kan også komme forbi efter bagværk til kaffen.

 

5 af Aarhus' bedste cafeer

Aarhus bugner af gode steder, hvor du kan sætte dig ved et hyggeligt bord og nyde god mad og bagværk i weekenden eller hverdagene. Her er nogle af vores favoritter.

1. Emma Emma

Hyggen er i føresædet i det lyserøde kageunivers hos Emma Emma, hvor du kan mæske dig i mundvandsskabende bagværk til kaffen.

Den hyggelige cafe har også skæve - men smagfulde - frokostanretninger på menuen, som kan spises enten i cafeen eller i gårdhaven.

2. Åland

Der er dejligt store portioner og rolige omgivelser på Ålands menukort, som du kan mæske dig i hele dagen igennem.

Prøv f.eks. et godt smørrebrød med reje, avocado, kartoffel eller hønsesalat til frokosten - eller en god Bøf Bearnaise til aften. På ægte cafémanér.

3. Galåre

Tag din tomme mave med, hvis du besøger Galåre på Gulmedgade. Du får nemlig lyst til at smage alle de mange lækkerier på menukortet - og tage billeder af dem til din Instagram.

Særligt deres brunchanretning er en overdådig omgang, men menukortet, der spænder fra morgen til aften, byder også på alt fra laksesalat og croque monseiur til avocadotoast, østers og carpaccio. Og nogle temmelig lækre desserter.

4. Cafe Glad

Sunde salater, god morgenmad, lækre smoothies og kager til den søde tand. Hos Cafe Glad kan du få stillet den lille sult fra morgen til frokosttid.

Du kan tage maden med som take-away eller nyde den ved et bord i caféen.

5. Drudenfuss

I hjertet af Latinerkvarteret ligger en af Aarhus' ældste cafeer, hvor du kan få klassisk cafémad og kaffe samt et par gode drinks. Her er ingen dikkedarer - bare god god mad og stemning.

Det lille brasserie blev nomineret til Danmarks bedste cafe i 2023 af websitet Min By.

 

Hvem går mest på cafe?

Kaster du penge efter en kop kaffe med bagværk på din favoritcafe med venner under armen, er der stor sandsynlighed for, at du er mellem 20 og 29 år gammel.

To undersøgelser af restauratørernes brancheforening, Horesta, og Finans Danmark i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk, viser nemlig, at det især er unge i 20'erne, der bruger penge på at spise og drikke ude. Det skrev Politiken i 2019.

I snit går denne aldersgruppe på restaurant, cafe eller køber to-go kaffe 135 gange om året.

Til sammenligning er gennemsnitsdanskerens kun på jagt efter cafefristelser 81 gange om året.