Patchwork - flotte mønstre, tæpper og puder

Mangler du inspiration til en dekorativ, afslappende og hyggelig form for håndarbejde, så er patchwork måske lige noget for dig. Vi har samlet alt til dit næste patchwork-projekt, så du kan komme i gang med at sy små stykker stof sammen, så de danner dekorative og flotte mønstre.

Om du er en del af Dansk Patchwork Forening eller om du har din egen lille klub, har ingen betydning, for patchwork kan læres af alle, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvilke forskellige farver og mønstre du blander sammen.

Læs mere

Patchwork er alt lige fra blomstrede tæpper og quiltede sengetæpper, puder i runde, firkantede og pyramideformede modeller og duge i forskellige farver og mønstre. Er du mere til pynt, kan du finde opskrifter på bamser og pynt til din baby, bolde, grydelapper, indkøbsnet og bogmærker.

Vi har også opskrifter på patchwork på en ny og moderne måde og du kan som nybegynder sagtens kaste dig ud i de nye grafiske vægbilleder og puder. Her får du gode tips, teknikker og inspiration til at komme i gang.

Værd at vide om patchworkteknikker

Er du nybegynder eller professionel, har vi opskrifter, der passer til alle niveauer. I vores patchworkskole kan du lære de mange forskellige teknikker og er du nybegynder, er patchworkskolen et godt sted at starte. Her finder du blandt andet diverse skabeloner og inspiration til forskellige mønstre og stof. Du finder også svar på, hvordan du syr lapperne rigtigt sammen både i hånden og på symaskine og med og uden pap, og hvordan du laver quiltesting, quilteknuder, løbende sting, kastesting og stampsteknik.

  • Kastesting: Bruges til at sy to stykker stof sammen
  • Quiltning: Giver patchworkarbejdet ekstra dekoration ved at sy mønster i de to stykker stof. Mønsteret tegnes op med quilten med stiplede linjer. Der bruges quiltetråd, quiltenåle og fingerbøl til syningen.
  • Stampsteknik: Teknikken kaldes også papir piecing, og teknikken går ud på, at man syer på papir og papiret rives af, når man er færdig. Hermed undgår man at tegne på stoffet med en tusch. Hvis bare du kan sy lige ud og kan de mest basale teknikker indenfor sygning, så kan du sagtens gå i krig med dit patchwork-projekt, og du kan vælge enten at sy i hånden eller på symaskine.

Vil du i gang med at sy et tæppe eller et andet simpelt patchwork skal du bruge:

  • Symaskine
  • Lineal
  • Kniv
  • Skæreunderlag
  • Stof
  • Tråd

Du kan købe det meste til dit patchwork i butikker, der forhandler stof og garn, og så er det ellers bare med at gå i krig med at sy. Du kan altid bruge stofrester, du har liggende derhjemme. Du kan finde de ovennævnte opskrifter, mønstre og teknikker på alt.dk.

Artiklerne er fra Hjemmet, ALT for damerne, Hendes Verden, Eurowoman, FIT LIVING og Boligliv.