Rihanna – alt du skal vide om popprinsessen

Hvem er Rihanna?

Rihanna er en sangerinde, der er kendt for store pophits som ”Diamonds”, ”Rude Boy” og ”SOS” – for blot at nævne nogle få. Hun har samarbejdet med en lang række kunstnere i sin karriere, heriblandt rapperen og produceren Jay-Z, popprinsen Justin Timberlake og hitmageren Calvin Harris. 

Førstnævnte signede Rihanna på pladeselskabet Def Jam, da hun blot var 16 år gammel og drømte om at blive verdenskendt popstjerne. 

Læs mere

Det blev hun i den grad, og hurtigere end de fleste, for allerede på hendes første album, ”Music of the Sun” fra 2005, kunne man finde store hits som ”Pon de Replay” og ”If It’s Lovin’ That You Want”. 

 

Blå bog: Rihanna

 • Fulde navn: Robyn Rihanna Fenty
 • Født: 20. februar 1988 på Barbados
 • Forældre: Monica Fenty (revisor) og Ronald Fenty (tilsynsførende i et lagerhus)
 • Søskende: Brødrene Rorrey og Rajad Fenty samt to halvsøstre og en halvbror på sin fars side: Samantha Fenty, Kandy Fenty og Jamie Fenty (Kilde: Celebrityinside.com) 

Musik og anerkendelse

Siden da har Barbados-sangerinden udgivet en lang række albums med store hits og vundet et hav af priser for dem. Vi giver dig et overblik her.

Albums

 • 2005: ”Music of the Sun” – heriblandt hits som “Pon de Replay” og “If It’s Lovin’ That You Want”
 • 2006: “A Girl Like Me” – heriblandt hits som “SOS”, “Unfaithful” og “We Ride”
 • 2007: “Good Girl Gone Bad” – heriblandt hits som “Umbrella”, “Shut Up and Drive”, “Hate That I Love You”, “Don’t Stop the Music”, “Take a Bow”, “Rehab” og “Disturbia”
 • 2009: “Rated R” – heriblandt hits som “Rude Boy”, “Russian Roulette”, “Rockstar 101”, “Te Amo” og “Hard”.
 • 2010: “Loud” – heriblandt hits som “Man Down”, “Only Girl (In the World)”, “What’s My Name”, “S&M” og “Cheers (Drink to That)”
 • 2011: “Talk that Talk” – heriblandt hits som “We Found Love”, “You Da One”, “Talk That Talk”, “Princess of China” og “Birthday Cake”.
 • 2012: “Unapologetic” – heriblandt hits som “Diamonds”, “Stay”, “Pour It Up”, “Jump” og “Right Now”.
 • 2016: “Anti” – heriblandt hits som “Work”, “Needed Me”, “Kiss It Better” og “Love on the Brain”.

Kilde: Officialcharts.com

Priser

Rihanna har vundet en lang række priser for sine sange, albums og musikvideoer. Det gælder også den prestigefyldte Grammy-award, som sangerinden har hevet hjem en hel del gange efterhånden. Her får du et overblik.

 • 2007: Rihanna er nomineret til fire Grammy-awards og vinder i kategorien ”Bedste rap/sang-samarbejde” for pophittet ”Umbrella”.
 • 2009: Rihanna vinder to Grammy-awards – den ene i kategorien ”Bedste rap-sang” for nummeret ”Run This Town”, den anden i kategorien ”Bedste rap/sang-samarbejde” for samme nummer.
 • 2010: Rihanna er nomineret til fem Grammy-awards og vinder i kategorien ”Bedste Dance-sang” for nummeret ”Only Girl (In the World)”.
 • 2011: Rihanna nomineres i fire kategorier, herunder ”Årets Album” for albummet ”Loud”, og vinder i kategorien ”Bedste rap/sang-samarbejde” for nummeret ”All of the Lights”.
 • 2012: Rihanna er nomineret i tre kategorier, herunder ”Bedste rap/sang-samarbejde” for nummeret ”Talk That Talk”, og vinder i kategorien ”Bedste kortfilms-musikvideo” for nummeret ”We Found Love”.
 • 2013: Rihanna vinder eN Grammy i kategorien ”Bedste nye urban album” for albummet ”Unapologetic” og er desuden nomineret i kategorien ”Bedste pop-duo/gruppe-performance” for nummeret ”Stay”.
 • 2014: Rihanna vindeR en Grammy i kategorien ”Bedste rap/sang-samarbejde” for nummeret ”The Monster”. Kilde: Grammy.com 

Rihannas opvækst

Det var ellers langt fra selvskrevet, at Rihanna skulle blive så stor og succesfuld en verdensstjerne, som hun drømte om som barn. Der var hverken plads til sang- eller danseundervisning i barndomshjemmet, hvor Rihanna kæmpede med en far, der både var afhængig af stoffer og voldelig overfor moderen. Forældrene blev separeret, da Rihanna var 8-9 år gammel, men forholdet til faderen skulle forblive anstrengt mange år endnu. 

- Jeg har ikke talt med min far i halvandet år, og det er hans valg… Han kom med på tour og opførte sig dumt igen, så vi sendte ham hjem, og efter det besvarede han ikke mine opkald, udtalte hun til Guardian i 2009.

Rihanna og volden

Desværre blev Rihanna også senere i livet offer for vold, da ekskæresten og R&B-sangeren Chris Brown slog sangerinden og tog kvælertag på hende aftenen før Grammy-awardshowet i 2009, da parret kom op at skændes over en SMS fra en ekskæreste. Episoden førte til, at Chris Brown blev idømt fem års betinget fængsel. Senere fandt parret dog sammen igen, og Rihanna bad retten om at hæve det polititilhold, Brown havde fået om at holde sig fra hende.

- Jeg var meget beskyttende over for ham. Jeg følte, at folk ikke forstod ham, udtalte Rihanna om episoden i et interview med Vanity Fair fra 2015, hvor hun forklarer, at hun troede, hun kunne redde Brown, men senere måtte se i øjnene, at hun var nødt til at gå fra ham.

- Jeg hader ham ikke. Jeg vil holde af ham til den dag, jeg dør. Vi er ikke venner, men vi er heller ikke fjender, fortsatte hun i interviewet.

Meget mere end musikken

Men det har altså ikke stoppet Rihanna, der, siden hun blev verdenskendt, har kastet sig over meget andet end musikken – heriblandt rollen som parfume-designer og kampagnemodel. For slet ikke at nævne hendes populære Instagramprofil @badgalriri med millioner af følgere, der liker og kommenterer i lange baner på sangerindens mange opslag.

Rihanna vendte ellers det sociale medie i ryggen tilbage i 2014, da hun slettede sin profil i protest over, at Instagram midlertidigt havde nedlagt den, fordi hun havde postet et forsidecover fra Lui Magazine, hvor hun poserer topløst. Rihanna er ikke at være bleg for at vise hud, hverken på sociale medier, i musikvideoer eller på den røde løber, og dette foto var åbenbart lidt for frækt til Instagram. 

Nu vi er ved Rihannas tøjstil:

Den unge Barbados-sangerinde er blevet genstand for mange modeinteresserede øjne, hvis blikke hviler intenst på hende – uanset om hun tropper op i eksklusive Saint Laurent-støvler eller en helt klassisk cowboyskjorte i denim.

Rihanna og kærligheden

Man kan næppe komme omkring en verdensstjerne som Rihanna uden også at nævne hendes kærlighedsliv. Og selvom Rihanna generelt holder kortene tæt til kroppen, når det gælder dating, har det ikke holdt sladderpressen tilbage.

Særligt én mand er blevet nævnt igen og igen i den sammenhæng: Sangeren og rapperen Drake, som Rihanna har arbejdet en hel del sammen med gennem årene – blandt andet på numrene ”What’s My Name”, ”Take Care” og ”Work”. Det er dog aldrig blevet officielt bekræftet, at de to har haft et forhold, der rækker ud over et godt venskab, og rygtebørsen har da også haft travlt med at kæde Drake sammen med andre store stjerner i mellemtiden, heriblandt en vis frøken Lopez.

På ALT.dk kan du læse artikler fra ALT for damerne, Eurowoman, Fit Living, Hendes Verden og Hjemmet.