Snaps - hjemmelavet snaps

Det er sjovt og nemt at lave kryddersnaps selv, og det giver dig mulighed for at lave hjemmelavet snaps med lige netop din favoritsmag. Her finder du de bedste opskrifter på hjemmelavet snaps og tips til de bedste frugter og planter, så du kan komme godt i gang med snapsefremstillingen. Du får selvfølgelig også opskrifterne på en masse lækre drinks med snaps og de bedste bud på, hvordan du skal servere din snaps til jule-, påske- og pinsefrokost og andre festlige lejligheder.

Læs mere

Det er hyggeligt at forvandle en smagsneutral snaps til en herlig, velsmagende drik. Du kan for eksempel lave en kryddersnaps, der gemmer smagen af sol og sommer ved at lave en essens af søde bær fra haven.

Eller gå ud i naturen, og find vilde havtorn eller hvidtjørn, og brug dem i snapsen. Du kan også gå på jagt i krydderurtebedet efter aromatiske smagsgivere eller vælge krydderier fra hylden med et eksotisk strejf som stjerneanis og safran. Når du samler ind til kryddersnapse, skal du gå efter flotte og friske plantedele. Høster man i naturen, er det en god ide at gå udenom stærkt trafikerede områder, da man ellers risikerer, at planterne er forurenede.

Læg de plantedele, der skal anvendes, i et glas umiddelbart efter høst, og hæld smagsneutral snaps over, så alle plantedele er dækket. Luk glasset godt til. Mens plantedelene trækker i snapsen, kan du smage på den nogle gange, og når den ønskede smag er opnået, filtreres plantedelene fra. Store plantedele filtreres let fra i en si.

Er de lidt mindre, eller ser snapsen lidt grumset ud, kan man hælde snapsen igennem et ka efilter, inden den kommer på flaske. Det er egentlig en essens, der bliver fremstillet, og den kan let fortyndes med mere snaps, men den kan selvfølgelig også sagtens drikkes, som den er, hvis smagen er god.

En verden af farver, duft og smag

Gå på jagt i haven, naturen eller på krydderihylden, når der skal laves kryddersnapse. Her er det essenser med fersken, æble, tranebær, kumquat, havtorn, røn, tjørn, kirsebær, mynte, citronmelisse, timian, safran og stjerneanis.

Her får du 6 super gode opskrifter på lækker hjemmelavet snaps

1. Herlig havtorn havtornsnaps.jpg

Havtorn findes flere steder langs kysterne, og det er i september-oktober måned, du kan samle frugterne. Den færdige snaps vinder i smagen, hvis man lader frugterne ligge i snapsen i tre måneder, hvorefter essensen fortyndes efter smag.

2. Tranebær fra haven eller naturen

snaps-med-tranebaer.jpg
Tranebær vokser i hedeområder og højmoser, men kan også dyrkes i et surbundsbed i haven. Tranebær er forholdsvis hårde, så lad dem gerne trække i 3-4 måneder, så smagen og den smukke røde farve kommer frem.

3. Snaps med smag af yndlingsæblet

 

snaps-med-aeble.jpgLav snapsen med dine yndlingsæbler. Her er det ’Discovery’, der har sat smag og farve på snapsen. Skær æblerne i både, inden de lægges i glasset med snaps, hvor de skal trække 4-5 uger.

4. Frisk citrus

snaps-med-kumquat.jpg
Stueappelsin eller kumquat giver en frisk kryddersnaps. Der kan eventueltprikkes huller i frugterne, inden de lægges i glasset og trækker en måneds tid.

5. Dejlig rønnebærsnaps

roennebaersnaps.jpgHøst rønnebærrene i slutningen af august, hvor de begynder at modne – her er de bedst. Rønnebærsnapsens smag bliver god, når bærrene har fået frost. Læg dem derfor i fryseren et par dage, inden de lægges i et glas og overhældes med snaps. Snapsen bør trække et par uger.

6. Mageløs mynte

myntesnaps.jpg


Der findes mange typer mynte, som egner sig fint til snaps. Myntesnaps er hurtigt klar til servering, for det er kun nødvendigt at lade myntekvistene trække 5-6 dage.

Tip Laver du flere forskellige snapse, så husk at sætte navneskilt, og gerne årstal, på flasken...

(AF BENTE HALKJÆR JENSEN FOTO: TIA BORGSMIDT)