SPONSORERET indhold

Kulturminister: ”Uacceptabelt, at kvinder falder fra”

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt vil indføre en Team Danmark-ordning i musikbranchen. Den skal sikre, at også kvindelige talenter kommer igennem fødekæden.

Af: Rikke Dal Støttrup Foto: Franne Voigt
12. apr. 2023 | Livsstil | ALT for damerne

Kvinder falder fra undervejs i den musikalske fødekæde.

Lige så mange piger som drenge går i musikskole, men alligevel er der kun 29 procent kvinder blandt de udøvende kunstnere, og kun 10 procent af Koda-pengene går i dag til kvinder.

Nu har kulturminister Jakob Engel-Schmidt fået en idé til, hvordan han som kulturminister kan skabe bedre vilkår for kvinder i musikbranchen. For at sikre, at musikskolernes talenter ikke forsvinder undervejs, vil han indføre en Team Danmark-model.

Det fortæller han i et stort interview med ALT for damerne. 

"Hvis man er en virkelig dygtig fodboldspiller, svømmer eller atlet, så kommer man jo ind i et system, hvor man hele vejen gennem sin ungdomsuddannelse op til universitetsniveau bliver hjulpet af Team Danmark, hvor nogen sørger for at ens træningsvilkår er optimale," siger han. 

"Det at have et stort talent må man godt anerkende, pleje og fremme. Team Danmark har været ekstremt dygtige til sammen med de forskellige idrætsforbund at lave den her talentpleje, og vi har en række musikinstitutioner, musikskoler og andre regionalt, der er med til at uddanne unge musikere, og når man der spotter de store talenter, så gælder det om at få sat talentplejen i system."

Team Danmark-planerne er noget af det, han lige nu taler med den danske musikbrance om i forbindelse med musikhandlingsplanen for de næste tre år. De 160 millioner kroner, der følger med, skal blandt andet bruges på at skaffe mere diversitet:

"Jeg vil gerne have flere kvinder til at komme succesfuldt igennem: Hvis jeg hele tiden følger op på, hvorfor kvinder falder fra undervejs og hvorfor man ikke vælger at booke andre end de mandlige kunstnere, man plejer, så opnår jeg to ting," fortæller han og fortsætter:

"Jeg identificerer et problem og lader folk forholde sig til det - OG jeg gør mit eget system opmærksom på, at jeg ikke synes, situationen er acceptabel."

Læs hele interviewet med kulturminister Jakob Engel-Schmidt i ALT for damerne, som er på gaden den 12. april. 

Anbefalet til dig