Folk dømmer Nynne for hendes valg i livet: Det bliver jeg ked af men faktisk også krænket over Nynne Frederiksen var 17 år, da hun solgte sin krop for første gang, og hendes arbejde som prostitueret – eller luder, som hun selv foretrækker at kalde det – er noget, de fleste har en holdning til. Hun er træt af folks fordomme og ville ønske, at vi spurgte ind til hendes historie i stedet for at opfinde vores egne. For hun HAVDE en dårlig barndom, men hun nægter at være et offer.
Emilia har lagt mærke til især én forandring hos kvinder: ”Det bliver i højere grad set som en værdi” Kultursociologen Emilia van Hauen er nået frem til den konklusion, at kvinder er trætte af mandens blik. Nu kigger vi i stedet på os selv med egne øjne, og det er med til at ændre skønhedsidealerne, mener hun.
Dansk sanger: ”Idet jeg siger nej tak, bliver han ved med at tage på min røv” Sanger Emma Winther har fået nok af grænseoverskridende adfærd. Derfor har hun skrevet en sang, som hun har et helt særligt håb for. Det fortæller hun til ALT for damerne i forbindelse med video-serien ’Damernes Discman’.
Sanne Søndergaard: ”Arbejdsmiljøet var som et psykisk voldeligt forhold” Allerede fra barnsben var forfatter og komiker Sanne Søndergaard kritisk overfor forskelsbehandling, og hvis drengene i skolen slog hende, slog hun igen. I Hendes Verden uge 30 taler hun om feminisme og om, hvorfor hun er i gang med at afvikle sin komikerkarriere.
Kan mit privatliv holde til, at jeg arbejder som leder? Jeg føler, at jeg har holdt mig tilbage rent fagligt på grund af børnene, så jeg kunne være nærværende. Jeg længes efter at bruge min faglige kunnen, men jeg er bange for, at jeg ikke kan mestre balancen mellem småbørnslivet og lederstilling. Hvad skal jeg gøre?
Petra Nagel har det godt med sin krop – men for bare to måneder siden havde hun en svær oplevelse Petra Nagel har delt en stor del af sit voksenliv med Danmarks befolkning i hudløst ærlige tv-programmer om kropskærlighed, dating, selvværd og familieliv. Hun har turde at vise sin sårbarhed, ensomhed og indre konflikt. Men nu er hun lykkeligt gift, mor til tre og arbejder med sit drømmejob. Så hvad nu? Kan hun tillade sig ikke at være utilfreds længere og omfavne såvel sin krop, sit udseende og sit liv, præcis som det er?
Da Rose Svane fik knust sit hjerte, fik hun en idé: ”Der var en mening med det, kan jeg se i dag” Rose Svane er på ganske få år blevet lidt af et hæklefænomen med omkring 77.000 følgere på Instagram, hvor hun gavmildt deler ud af sin kunst og sit liv. Her fortæller den bogaktuelle hæklestjerne om at finde meningen med et knust hjerte, om en gennemsigtig kjole og om at bruge tøj og yoga til at falde på plads i sin krop.
Giver det overhovedet mening at passe på sig selv, når man ikke engang er sikker på sin avisrute? ”Jeg vil gerne tro på det gode i mennesker og ikke lade mig styre af frygt. Samtidig vil jeg gerne passe på mig selv og ikke være dumdristig. Men hvordan finder jeg – og andre unge kvinder – den gyldne middelvej, når selv en avisrute kan vise sig usikker?” Det spørger 28-årige Sara om i denne klumme.
Julia Lahme: ”Når han siger dét, bliver jeg klar til at råbe fra min helt egen ølkasse igen” Har du (også) været væk fra ligestillingsdebatten? Så kom ind i kampen her.
Hun er verdens største popfænomen, men hvem er hun egentlig? Lær Taylor Swift at kende her Taylor Swift er verdens største popkulturelle fænomen, og i pinseweekenden valfarter skandinaviske ”swifties” til hendes tre koncerter i Stockholm. Den 34-årige sanger har en helt enorm magt, også politisk. Men hvordan er hun nået hertil? Hvordan er hun blevet en af vor tids mest kendte, prisvindende og indtjenende kunstnere? Og et feministisk ikon, som vil blive husket som selve billedet på, at alle dele af kvindelivet fortjener respekt?
Mormoren gav Özlem det bedste råd, hun nogensinde har fået – nu giver hun det videre til sin datter Da Özlem Cekic blev skilt, fik hun et helt særligt råd af sin mormor, som har fået stor betydning for måden, hun lever sit liv på i dag. Det fortæller hun i denne uges udgave af ALT for damerne.
Thomas Hwan: "Jeg var overrasket over, at det pludselig var helt okay som mand at græde" Thomas Hwan har både maskuline og feminine sider i sig, men det kan være svært at stå ved de feminine, når man er vokset op i en lille by i Nordjylland, hvor mænd ikke talte om følelser, og hvor mandeidealet var ham, der havde store muskler, kunne spille fodbold og score damer.
10 film, der ikke holder i 2024 (... men som du muligvis elsker alligevel) En tur down memory lane kan være noget så skøn. Men det kan også give bagslag, når man ser film, man plejede at elske, med nye øjne. Her gennemgår vi ti problematiske filmperler, du muligvis ikke kan sige dig fri for at elske lidt alligevel.
Anne Kirstine Cramon åbner op: ”Jeg sov med et baseballbat ved siden af min seng” I de 10 år Anne Kirstine Cramon har været en del af den offentlige debat, har hun modtaget så mange forulempende beskeder og trusler, at hun blev nødt til at trække sig i en periode. Nu hvor hun ved, at det ofte er veluddannede mænd, der sender beskederne, er hun opsat på, at det er dem, der skal lære at ændre adfærd.
Tine græd af tvivl, da hun solo-rejste første gang: nu har hun været i mere end 45 lande - alene Kvinder er lige så eventyrlystne, duelige og årvågne som mænd. Alligevel vover mange ikke rejse alene, selv om de kunne have lyst. Her kan du møde globetrotteren Tine, der har fundet modet til at drage ud på egen hånd.
Allerede som 13-årig satte Christina sin første verdensrekord: Sagde nej til Hollywood Det tager kun tre minutter at brænde gummiet fra et sæt bagdæk af! Det ved Christina, som er medlem af De Kvindelige Eventyreres klub. Eventyret tog fart, da hun som treårig fik en motorcykel og ti år senere satte verdensrekord som den yngste i verden – og første kvinde – til at køre på to-hjul i bil!
For nyligt talte Julia Lahme med en ældre kvinde – pludselig sagde hun noget, Julia aldrig glemmer Har du haft svært at se noget positivt ved den endeløse cyklus af vasketøj?
På få år mærkede Josephine Park livets alvor: ”Det skabte nogle år med massivt kaos” Som forberedelse til rollen i teaterversionen af Hollywood-filmen 'The Hours' skulle Josephine Park tilbage til sin folkeskoletid. Dengang havde hun følelsen af at være skæv i forhold til de rammer, man kunne være en pige indenfor. I dag sætter hun stor pris på den frihed, der gør det muligt at have et spændende arbejdsliv som mor og at kunne vise sin søn, at der er mange måder at være en familie på.
Kender du følelsen af, at du er ved at drukne i hverdagspraktik? Så er du ikke alene Kan du nikke genkendende til følelsen af, at du er ved at drukne i hverdagspraktik og nærmest ikke kan mærke dig selv? Så er du ikke alene. For mange kæmper med at få balance mellem gøren og væren. Også Pia, som her bliver rådet af Katrine Axholm til at forsøge at finde tilbage til sin feminine energi.
Eksklusivt interview - Skuespillerne bag fire af Matadors stærke kvinder: ”Dét var Lises kongstanke” I anledning af en ny bog om Matador har ALT for damerne helt eksklusivt fået lov at interviewe skuespillerne bag fire af seriens stærke kvinder – sammen. Og fået dem til at fortælle om kvinderollerne før og nu, om deres forhold til Matador og Lise Nørgaard og lidt om at gå op og lægge sig ...
En række kvinder går forrest i kampen for bedre selvværd: Her er dine nye (anti)heltinder De bryder med historiens stereotype kvindebilleder og viser alle de kontrastfulde, besværlige og uskønne sider, som kvindelivet OGSÅ rummer. Og du møder dem både i film, i tv og i litteraturen. Vi tegner et billede af de moderne, kvindelige helte, der ligner sig selv. Og dermed os alle sammen.
Popdronning, provo og powerwoman: ”Madonna var min første og største forelskelse” Er hun ikke passé? Kan hun overhovedet synge? Og hvad er der sket med hendes ansigt? Den kommende Madonna-koncert i København har sat fokus på kompleksiteten i at være fan af Madonna – stadig. Læs med her, hvis du er i tvivl om, hvilket aftryk hun har sat på popkulturen og musikscenen gennem de sidste fem årtier, og hvad det har betydet, at hun har pisset på patriarkatet, nægtet at please og gjort præcis, hvad der passer hende. Og stadig gør det.
Fra fjollet vedhæng til statussymbol: De fleste kvinder har en, men kender du dens historie? De fleste af os kvinder har én. Over armen eller skulderen, når vi forlader vores hjem. Stor eller lille. Kulørt eller diskret. Men helt uundværlig. Og det blev den allerede i 1700-tallet, da damemoden skiftede. Her får du håndtaskens historie.
Julia Lahme: ”Kan du selvudvikle os ud af indflydelse?” Jeg frygter, at vi kommer til at sætte farten så langt ned, at vi havner i 17-1800-tallet.
“Jeg har været i forskellige ‘hjørner’ af psykiatrien, og for mig er det desværre et utrygt sted” Verden trænger til mere omsorg og rummelighed, mener en række kunstnere og forfattere. Derfor forsøger de at skabe plads til netop det gennem kunsten. Det bliver kaldt ømhedsaktivisme og er balsam for et præstationssamfund og overbelastet psykiatrisk system som det danske.
”Der gik et gys igennem salen, da jeg svarede på hendes subtile sviner” Hun har hørt det flere gange: ”Du har kun fået succes med din virksomhed, fordi du ikke har fået børn”. Frederikke Antonie Schmidt har fået en styrke med fra opvæksten med en enlig mor, der har gjort hende i stand til at tage de kampe, der skal kæmpes – på egne og andre kvinders vegne.
Tessa har købt sin egen lejlighed: "Jeg er stolt af at have lyttet til mine forældre” Efter fire begivenhedsrige år i branchen har Tessa udgivet sit første album, 'Tessas hævn', der tegner et portræt af Tessa anno 2023. Hun er stadig hård i munden, men rapper også om sin ejerlejlighed i Rødovre og hylder Nicki Minaj, der har reddet hendes liv. Men vigtigst af alt er hun nu parat til at inddrage sin barske fortid i sit tekstunivers. For den 25-årige rapper ønsker at ændre normen for, hvad man kan tale om. Og går selv forrest.
Julia Lahme: Min mor bandlyste Barbie-dukker for mig – og i dag ved jeg hvorfor Om rejsen fra Barbie-fri barndom til glimmerfyldt voksenliv.
Anne Dorte Michelsen om travle år, vrede og være single igen: ”Et slør blev revet væk fra mine øjne” Anne Dorte Michelsen er single og bosat på Vesterbro – præcis som dengang, hun startede sin karriere. I mellemtiden fik hun opfyldt sit ønske om det klassiske forstadsfamilieliv, set sig selv i et nyt lys under MeToo og løbet så stærkt, at hun mistede forbindelsen til sig selv.
Helle Thorning-Schmidt: "Jeg blev så træt af alt det fokus på mit udseende" Når hele verden er imod dig, skal du vide, hvem du selv er. Og det ved Helle Thorning-Schmidt, 56. Hun gider ikke at finde sig i noget pis, men havde langt hen ad vejen ikke noget valg som statsminister. I en ny dokumentar bliver det åbenbaret – til kollektiv eftertanke – hvordan vi i en ikke så fjern fortid tillod os at tale til og om landets politiske leder. Hovedpersonen selv slap ud af politik med sit gode humør i behold og har ikke set sig tilbage siden.
Michèle Bellaiche og Carolyne Kaddu: ”Det er noget særligt at blive venner sent i livet” Hvad skal der til for, at man går fra et bekendtskab til et ægte venskab? For Michèle Bellaiche og Carolyne Kaddu var det en voldsom begivenhed, der bandt dem sammen i første omgang. Og lagde grunden til et venskab, der har udviklet sig og forandret dem begge.
Anne Dorte Michelsen: "Sangene har altid været klogere end mig" Hvert årti har sin egen fortælling. Her er det sangerinde Anne Dorte Michelsen, som tager os med gennem sine aldre.
Fallulah: "Der er noget barndom, der forsvinder, når man mister en forælder" Det ville være nemmere bare at acceptere uretfærdighederne, men Fallulah har fået en stolthed og stædighed med fra barndommen, som var præget af mobning, sorg og en skæbnesvanger flytning. Og nu har hun droppet de store streamingtjenester og fortsat den kamp, hun startede med Hej Søster-bevægelsen.
Marie Bach Hansen: "Kvindelig vrede kan flytte rigtig meget på en smuk måde" Marie Bach Hansen har altid villet være dygtig og klare tingene selv, men hun øver sig i at bede om hjælp, overlade ansvaret til andre og nyde fordelene ved sine kvindefællesskaber. Og så lægger hun udtrykket ”kvinde er kvinde værst” i graven én gang for alle.
Signe Svendsen hylder sin 17-årige datter: "Dét er jeg enormt stolt af" Selvom Signe Svendsen fik sit gennembrud for 22 år siden og nu har fundet sin rette hylde som musiker, kan hun stadig kæmpe med andres forventninger til hende. Når tvivlen tager over, og hun ikke er god til at lytte til sin mavefornemmelse, står hendes teenagedatter klar på sidelinjen med gode råd.
”Er du feminist?” Vi spurgte kulturministeren – og hans svar vil måske overraske dig… Kulturminister Jakob Engel-Schmidt skriver dagbog og digte, lytter til The Minds of 99, Chopin og Lana Del Rey. Nu har han kastet sig ind i ligestillingsdebatten og insisterer på, at kvinder skal have mere plads i kulturen.
Bea og Liv står bag To the Moon, Honey: ”At få et barn er et stykke arbejde, der skal op på den piedestal, det fortjener” Liv Winther, 46, og Bea Fagerholt, 35, der for fire år siden startede det digitale univers To the Moon, Honey, har bidraget til samtalen om moderskab og skabt et rum, hvor kvinder kan tale åbent om deres oplevelser. Her fortæller de om 10 ting, de har lært om moderskabet.
Anna Aagaard Jensen har designet en stol, der skal vise kvinder, at man gerne må tage sin plads Anna Aagaard Jensen, 32, har designet en lyserød stol, som kun kvinder må sidde i, hvilket de kun kan, hvis de spreder benene. Kvinder er nemlig dårligere til at tage plads end mænd, og det vil den designuddannede vestjyde gerne gøre opmærksom på i sine værker, hvor et stærkt, lyserødt univers altid vil være omdrejningspunktet.
Forfatter Laura Bates: ”Vores samfund ser ikke kvindehad som noget unormalt” Forfatter Laura Bates, 36, er en af Englands mest fremtrædende feminister og aktivister. Hun har sat fokus på vold mod kvinder, sexisme og mandegrupper og skrevet en række bøger, der handler om manosfæren. Mød hende her.
Klumme: Skal kvinder til at praktisere en kunst, mænd har forfinet i århundreder? Er inkompetence den nye luksus?
"Vi skal genlære, at et rynket ansigt kan være lige så sexet på en kvinde" De er kendt for at udvide paletten for, hvordan og hvor meget kvinder må fylde, og de kæmper stadig for at vænne os alle sammen til, at kvinder skal være lige så synlige som mænd – også når vi runder de 40 og får rynker. Nu har Ditte Hansen og Louise Mieritz lavet en ny tv-serie, hvor tyngdepunktet i dramaet helt usædvanligt ligger i en gruppe af kvinder.
Julia Lahme holder foredrag i hele Danmark – og ét emne er folk særligt meget imod Vi bliver nødt til at snakke mere om ligestilling, og vi kan sagtens putte mere glimmer på den snak.
Anne Sofie Espersen: ”Min generation oplevede bare ikke, at det var så hårdt” Lige nu er hun meget optaget af debatten om generationsbashing mellem mødre, men skuespiller og forfatter Anne Sofie Espersen ved også en del om at håndtere en kronisk sygdom, der giver "dumme ben" – og så har hun et godt trick til kærestesorger.
Hanne-Vibeke Holst blev kaldt ”gamle kælling” på gaden. Det fik hende til at tænke… 63-årige Hanne-Vibeke Holst har været på barrikaderne for feminisme i hele sit voksne liv, men er i de senere år trådt i baggrunden for at hellige sig sine romaner. Nu øjner hun en ny front: Ældre kvinder skal også have en stemme og ikke skamme sig over forfaldet. Det bliver den næste kamp, siger hun i dette interview, hvor chefredaktør Rikke Dal Støttrup har mødt bestseller-forfatteren for at trække en rød tråd fra 'Hejsa, Majsa' over Holsts praktiktid på ALT for damerne til nu, hvor hun har iagttaget sexisme-opgøret fra sidelinjen.
Hanne-Vibeke Holst: ”Den kamp er der ikke rigtigt nogen, som har taget endnu” Hvad er det værste, du som kvinde kan være? Forfatter og feminist Hanne-Vibeke Holst har spottet en ny kamp at være fanebærer for.
"Hvad er det for et samfund, vi har skabt, hvor det ikke har værdi, at jeg går hjemme et par år?" Da Birgitte Baadegaard fik en søn, der var syg, måtte hun lægge karrieren på hylden for en stund. Hun følte pludselig ikke, at hun passede ind i rammen længere. Det satte dog for alvor skub i noget i hende; nemlig spørgsmålet om, hvorfor omsorg ikke er en reel værdi i samfundet?
Sara Bro måtte i ét år kæmpe for jobs i DR – så opdagede hun årsagen... Sara Bro er årets vinder af Søstersindprisen. Her fortæller hun om, hvordan hun har taget en beslutning om at være hende, der ødelægger den gode stemning, når nogen sætter begrænsninger for kvinders muligheder. I dag når hun ud til over en million lyttere hver uge med 'Hjerteflimmer' og 'Sara og Monopolet', men undervejs oplevede hun at få stemplet ”samarbejdsvanskelig”.
”Da min far døde, var jeg fuldstændig knust” Oprah elsker hende, Michelle Obama hylder hende, og Beyoncé har samplet en del af hendes berømte 'We Should All Be Feminists'-TED Talk fra 2012 i sangen "Flawless". Den nigerianskfødte forfatter Chimamanda Ngozi Adichie, 44, nyder både status som offentlig intellektuel og kulturelt popfænomen. Eurowoman har talt med hende om sorgen, der forandrede hendes liv, og om vigtigheden af at opdrage feminister, der ikke er behagesyge.
”I det regnestykke må jeg desværre meddele, at kvinder ikke bliver set som nogen gevinst” Emma Holten, 31, har siden 2021 fyldt sale i hele Danmark med foredraget ’Hvad er vi værd’ om feministisk økonomi. For økonomi sætter rammerne for, hvad der er muligt. Et bedre liv for eksempel.
"I alt for mange år prøvede jeg at skrue ned, være stille og pæn..." Kan det virkelig passe, at vi stadig kun kan rumme de pæne piger?
Dansk topchef: "Jeg vil have, at der som minimum er én kvindelig ansøger med til jobsamtalerne" Chefen for landets tredjestørste bank har gennem hele sin karriere været modstander af at hjælpe kvinder til magten med kønskvoter. Indtil coronakrisen fik hende på andre tanker. Og nu insisterer Karen Frøsig på, at der skal kaldes mindst én kvindelig ansøger til jobsamtale, når Sydbank slår en chefstilling op.
Sofie Linde: Mine veninder og jeg er taget i byen med forlovelsesringe på for at undgå det Tv-personligheden Sofie Linde, 32, er efter eget udsagn “lige ud ad landevejen” og ligeglad med likes. Det var en fordel efter den tale, alle stadig taler om, hvor det var hende og hendes manager mod resten af verden, og hun måtte sortere i vennekredsen. Indtil folkestemningen vendte, og alle pludselig var med hende. Hendes brynje er tyndslidt, så lige nu er hun ikke den, der går forrest. Men hun hepper på alle dem, der gør op med ideen om, at vi har ligestilling.
Gertrud Højlund: “Jeg får selv kryb, når nogen siger de ord til mig” Hvad skal der mon til for, at vi holder op med at tale om ”rigtige mænd” og ”rigtige kvinder”?
”Billigt stunt”, ”vigtig debat” og ”sjovt initiativ”: Rykker det noget at fjerne mændene fra kandidattest? ALT for damernes kandidattest kun med kvinder har skabt debat, men flere aktører, der arbejder med og for kvinder, bakker op og kalder initiativet for en vigtig samtalestarter og et sjovt initiativ.
Helle Thorning-Schmidt: ”Det ER sgu da ikke i orden” Klæd dig i glimtende suits, og laker dine negle, eller træk i burka. Forhenværende statsminister og feminist, but of course, Helle Thorning-Schmidt er fuldstændig ligeglad med, hvordan du ser ud, og hvilket køn du definerer dig som. Hendes vigtigste budskab er, at vi skal kigge på mennesket og vores egne fordomme – og at alle kampe skal tages. Alle!
Debat i Go’ Aften Live: ”Jeg siger ikke, at det skal være 50/50, men…” ALT for damernes kandidattest med kun kvindelige kandidater får opbakning fra kvindeforkæmper og tidligere minister, Grethe Fenger Møller.
Helle Thorning-Schmidt: ”Jeg er også selv som voksen politiker blevet taget på låret af en anden politiker” Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt har besluttet sig for at være nysgerrig. Hun udforsker sine egne fordomme og opfordrer i sin nye bog os andre til at gøre det samme. Selv kæmper hun især for at forstå de unges forhold til køn – og sin egen datter, der har skiftet navn fra Camilla til Milo.
Ane Høgsberg: ”Til en fest, mens jeg var gravid, kom en fuld tv-type over til mig…” Ane Høgsberg er færdig med begrebet "kvinde-humor". Den største forskel på kvinder og mænd i forhold til humor er ifølge Ane, at kvinder kan grine af sig selv. Det bliver tydeligt, når hun laver jokes sammen med sin mand på Instagram. Og så er der selvfølgelig også stor forskel på lønnen til mandlige og kvindelige komikere …
Nikoline Werdelin: "Mænd spørger mig, hvorfor jeg tegner kvinder så grimt" Nikoline Werdelin viste ægte kvindekroppe med sine tegneserier i ALT for damerne, før kropspositivisme blev moderne. Med varme, humor og udsøgt sans for kvindelivets tematikker gav hun et pusterum mellem hvide firserhjem og overfyldte skoskabe. I dag tegner og fortæller hun fortsat; nu med et ønske om at sætte klima og forbrug på dagsordenen – og lade tårerne blive afløst af latter.
83-årige Jane Fonda: "Jeg har været i stort set alle typer forhold. Nu er jeg færdig" Jane Fonda er kendt for film og fitness. Men hun er også aktivist, hang ud med Simone de Beauvoir og Jean-Paul Sartre i Paris og fejrede sin 82-års fødselsdag i fængsel med koryfæer som Gloria Steinem og Catherine Keener.
Sara Bro og Lærke Kløvedal: Vi er ikke konkurrenter Sara Bro og Lærke Kløvedal kunne være rivaler. De er to markante stemmer i det danske medielandskab, og tilsammen bestyrer de tre af Danmarks mest lyttede podcasts. Men der er ingen konkurrence mellem de to kvinder, og her giver de opskriften på sammenhold og søstersind, der vil sprede sig som ringe i vandet. Her giver de 5 regler for søstersind.
Ditte og Louise: "Vi skal lade hele lønsystemet eksplodere og starte forfra" Louise Mieritz og Ditte Hansen savner statsfinansieret satire, at feminisme-begrebet normaliseres, og at vi alle tør dele ud af de privilegier, vi nyder godt af. Heldigvis er de ikke bange for at råbe op og række ud til andre – og få os til at grine samtidig.
Kender du "pick me"-pigerne? De gør mig voldsomt vrede - og jeg har selv været én af dem Om alt det, vi sagde og gjorde for at komme i øjenhøjde med mændene.
Helle Thorning-Schmidt: Mit barn definerer sig hverken som dreng eller pige – og det har jeg lært af Den tidligere statsminister og bogaktuelle Helle Thorning-Schmidt er blevet udfordret på køn og normer på sin egen hjemmebane. Hendes barn hedder nemlig ikke længere Camilla, men Milo, og hun definerer sig hverken som dreng eller pige.
Kendte fejrede ALT for damerne og søstersind: ”Bladet har en KÆMPE historie” ALT for damerne fejrede 75 års fødselsdag i Operaen lørdag eftermiddag, hvor en lang række kendte danske kvinder deltog i festen. Vi spurgte nogle af dem, hvad søstersind og ligestilling betyder for dem i 2021. Bliv klogere her.
Fitnesscenter forbyder sports-bh til træning: ”Det er ikke tilladt” De studerende på Syddansk Universitet må ikke træne kun iført en sports-bh, siger universitetets eget fitnesscenter.
Iben Maria Zeuthen på Instagram: ”Stoooop! Kvinders underliv er ikke et offentligt anliggende” Du har ikke fri adgang til at blande dig i andres livmoder, skriver journalisten på det sociale medie.
28-årige Maja: Hvornår accepterer vi, at man kan være tyk og glad – på samme tid? Du er selv skyld i, at du er tyk – og du burde bare tabe dig. Sådan er ideen om mange tykke mennesker, men i virkeligheden handler det om et ensidigt og fordrejet fokus på diæter og tyndhed, der gør, at tykke mennesker bliver udskammet i samfundet. Det mener klummeskribent Maja Madsen.
Coco O.: "Hold kæft, det har givet mig mange bekymringer" Coco O. kan synge som ingen andre. Nu vil Coco, 33, bruge sin stemme til også at fortælle om den usynlige ulighed, som pludselig står bøjet i neon over det hele.
Musiker Mekdes: "Jeg kan blive helt bange for, at jeg er den eneste, der kan lide det, jeg laver" Musiker Christina Mekdes Vinholt Pedersen, med kunstnernavnet Mekdes, 22, har læst sig selv alt: at synge, spille klaver og guitar, skrive tekster og producere. For hun går aldrig på kompromis med sin lyd, sine tekster eller sig selv.
Ane Høgsberg: ”Da det kom ud, var jeg halvvejs i min graviditet og enormt sårbar” Ane Høgsberg mødte masser af kærlighed, da hun på tv erklærede sig som feminist – men en anden høj pris fulgte også med. En pris, som den 33-årige komiker først har ønsket at tale højt om her et år efter.
Natasha Al-Hariri: "Det var enormt skamfuldt for mig" Hun er blevet ansigtet på minoritetskvinders kamp for retfærdighed, og hun er blevet mål for had og dødstrusler. Nu har juristen Natasha Al-Hariri trukket sig fra frontlinjen, selv om kampen føles vigtigere af, at hun er blevet mor. Her tager vi hul på en ny artikelserie om kvinder, der tager de kampe, det ville være meget nemmere ikke at tage.
"På en måde får jeg ros fra den pige, jeg selv var for 15 år siden" Mor, jurist, kvindeforkæmper, debattør og direktør for Dansk Flygtningehjælp Ungdom Natasha Al-Hariri om sin største hjertesorg, om at lære at være stolt af den, hun er, og om at lære sine børn ikke at skynde sig.
Klumme: Lad os give det fremtidige arbejdsmarked det feminine touch, som det så rungende skriger på! Måske kan coronapandemien være med til at ændre vores arbejdsmarked til et sted, hvor alle kan lykkes. Maria Sejer mener i hvert fald, at vi efter pandemien bør kigge os selv i øjnene og overveje, hvordan vi kan optimere arbejdsmarkedet - så kvinder kan få lov til også at brillere.
17-årige Mathilde om kampdagen: "Jeg bruger oceaner af tid på at fortælle mig selv, at jeg er god nok" Kvinder har i århundreder kæmpet for deres rettigheder, men nye eksempler – herunder coronapandemien og sexismedebatten i efteråret – har tydeligt vist, at kampen langt fra er slut, mener 17-årige Mathilde Freyberg, der til daglig går på efterskole.
Klumme: Lyder du som dig selv? Ugens klummeskribent har opdaget, at hun gør sin stemme mere lys og luftig for at føle sig likeable.
Mette Bluhme Rieck efter Jes Dorph-interview: ”Jeg har ligget i fosterstilling” "Smatso", ”hysterisk rejekælling" og "pigebarn". Aftenshowet-værten Mette Bluhme Rieck er rystet over, hvor hård retorikken har været efter interviewet med den kendte tv-vært Jes Dorph-Petersen, fortæller hun nu.
Dolly Parton: "Jeg tager ikke mig selv alvorligt, men jeg tager mit talent meget alvorligt" Dolly Parton fylder 75 år, og i dette åbenhjertige interview med ALT for damerne fortæller country-legenden om sin vej fra at blive set som en dum blondine til at bevise, at hun er en dreven forretningskvinde.
”Hør mig nu”: Australsk offer for overgreb vinder en pris for at gå mod retssystemet Den 26-årige aktivist Grace Tame har kæmpet for, at ofre for overgreb kan komme til orde og ikke bliver straffet for at tale offentligt om det. Nu hyldes hun for sin kamp mod systemet.
Feministisk tænketank: ”At skabe liv er vigtigere end at lave penge” Feminisme er for alle. Ung som gammel, mand som kvinde, hvid som sort. Det vil Danmarks første feministiske tænketank, Tora, gerne være med til at vise - for der er ikke den del af samfundet, feminismen ikke har sin plads i, lyder det fra bestyrelsesmedlem.
Eksklusivt interview med Dolly Parton: ”Jeg fylder først 75 om lidt, så ro på” Dolly Parton fylder 75 år den 19. januar, og i dette åbenhjertige interview med ALT for damerne fortæller country-legenden om sin vej fra at blive set som en dum blondine til at bevise, at hun har mange talenter - ikke mindst som en dreven forretningskvinde. Læs et uddrag fra interviewet her.
"Utroskab er noget lort. Det laver de grimmeste skilsmisser" To stærke stemmer i kulturdebatten, Ditte Giese og Anne Sofie Allarp, ville skrive en bog om, hvor fedt det er at være kvinde i 40’erne. Men så blev Giese syg, og projektet tog en overraskende intens drejning. Her fortæller de om, hvordan de fik sparket døren ind hos hinanden til en ærlig snak om at håndtere sygdom, karriere, parforhold og børn i 40'erne.
25-årige Maia er blevet kaldt sædsilo, skøge og luder: "Folk skal have sex med dem, de vil" 25-årige Maia Korsgaard har de sidste ti år været et samtaleemne blandt venner og familie på grund af sit bramfrie og aktive sexliv. Men hun mener, vi skal stoppe med at udskamme hinanden. Hav sex, som du lyster, lyder hendes opfordring.
29-årige Lior: ”Jeg havde ikke hørt kvindens "nej". Jeg gjorde bare det, jeg plejede” På sin Instagram spurgte Lior Foighel sine kvindelige følgere, hvad de ville gøre, hvis de havde et døgn uden mænd i verden. Deres svar chokerede ham. Nu vil han have alle mænd til at tage ansvar.
Sara Bro: ”Mit projekt er ikke at vise, om jeg er tyk eller tynd” Hvordan inspirerer man andre kvinder til at være endnu mere (krops)modige og ikke ligge under for andres meninger? Sara Bros opskrift er at lade Instagram flyde over af bar hud, kærlighed, tunge vægte og et rundhåndet drys af pink. Hun tør trodse stereotyperne og skubbe til normerne – og som elsker sin krop for alt det, den er og kan.
Mynte My Uthang om feminisme: ”I skal ikke finde jer i, at I bliver kaldt ludere” Unge skal vide meget mere om feminisme, mener 14-årige Mynte My Uthaug, som sammen med sin veninde har lavet undervisningsmateriale for skole-elever om emnet. For der er behov for at gøre op med slutshaming og lære unge om bl.a. samtykke, siger skoleeleven, der er opvokset med en mor, som kan finde på at kalde hende bitch og har sendt hende på selvforsvarskursus.
Iben Hjejle: "Jeg forstår ikke feministisk nøgenhedsoprør" Iben og Signe undrer sig over feminister, der er klædt ud i undertøj og stripperkvaster. Men indrømmer på den anden side, at The Kardashians er en kæmpe magtfaktor, og at de selv nok bare er de to sure gamle mænd fra ”The Muppet Show”.
I to år kæmpede hun for samtykkelov – nu hædres Kirstine Holst med en pris Kirstine Holst var selv ude for, at den mand, som hun troede ville blive dømt for at have voldtaget hende, blev frikendt. Nu hædres hun for at være en af de mest markante forkæmpere for en lov om samtykke med Dansk Kvindesamfunds Mathildepris.
"Jeg var ved at græde ved tanken om, at jeg skulle være i Danmark bare to sekunder mere" Den danske aktivist og feminist, Emma Holten, 28, gav for tre et halvt år siden sit første store interview til Eurowoman. Siden har hun trukket sig fra debatten. Nu gør hun status.
Klumme: Nej, det er ikke altid nemmere at være tynd Helene Skov Udsen har fået nedsættende kommentarer for sin tynde krop, siden hun var barn.
Petra Nagel: "Jeg er stolt over, at jeg gjorde det" Journalist Petra Nagel om at føde sin søn på landsdækkende tv, om at overtænke alting, og om et håb om ligestilling mellem kønnene.
Vi har lært, at vi skal knibe løs, men… Har du fået at vide, at knibeøvelser hjælper mod smerter under sex, dryptis eller en slap bækkenbund efter fødslen? Så er det en misforståelse. I stedet bør du have et fleksibelt underliv, der både kan trække sig sammen – og slappe af. Det mener ekspert, der har udviklet en ny pude til bækkenbunden.
Kvinden bag #MeToo lancerer nyt hashtag Det nye hashtag #MeTooVoter skal få flere kvinder til at stemme ved det kommende præsidentvalg i USA og sætte fokus på seksuel vold og chikane.
Helene er tyk-aktivist: "Min krop har ikke gjort noget forkert" 33-årige Helene Thyrsted er tyk-aktivist. Hun kæmper for retten til at eksistere i en tyk krop og leve et liv, hvor misbilligende blikke og grimme tilråb ikke er en selvfølge. Nu er hun aktuel i dokumentaren Fat Front.
24-årige Emma: Hvorfor er det stadig så skamfuldt at have menstruation? Vi ved ikke nok om kvinders underliv. Derfor ser 24-årige Emma Libner det som "public service" at skrive om menstruation og kvindelig nydelse for at gøre op med tabuer og (krops)skam blandt kvinder.
Sille vil gøre op med menstruationsskam: "Det skal blive noget, man taler om ligesom hovedpine eller influenza" Menstruation hører ikke privatlivet til, men er en del af offentligheden, så længe reklamebranchen objektiviserer kvindekroppen. Det mener den 27-årige forfatter Sille Kirketerp Berthelsen.
Kampen om kussen er langt fra slut: "Vi lærer stadig, at menstruation skal skjules" Billeder af blodige trusser, sange om brunt udflåd og bøger om kussen vækker stadig debat – og afsky – blandt mange. Men er den blodrøde kvindekamp ikke passé anno 2019? Ikke, hvis man spørger tre eksperter.
Ditte og Louise: Kvinder har hele tiden en spændetrøje på Komikerparret Ditte Hansen og Louise Mieritz har fået nok af sexistiske tilråb fra fremmede mænd. Nu vil de genvinde magten over deres krop og værd ved at råbe endnu højere.
Her er den danske festival, der hylder kvinder Maria Apetri aka Fallulah er dette efterår vært for årets fest på Vega – endagsfestivalen Hej Søster, der hylder kvinder i musik. Vi har talt med hende om, hvorfor der er brug for søstersolidaritet i branchen.
Fallulah om søster-bevægelse: "I mange år har jeg manglet nogen at spejle mig i" Hun har selv oplevet at føle sig ekskluderet af kvinder både privat og i musikbranchen, og nu skal det stoppe! Sangeren Fallulah har startet bevægelsen Hej Søster – et feministisk fællesskab anno 2019. Og hun håber, at hendes lille datter vokser op i en verden, hvor hun ikke behøver at ændre sig selv for at passe ind.
Denne kvinde befriede Frankrig fra 1400-tallets borgerkrig Føler du dig indimellem misforstået, fordi du brænder for en sag, ingen andre forstår? Vil du hellere trække i en oversize herreskjorte end en silkekjole? Og foretrækker du at starte en dyst på ord fremfor at holde din kæft? Fortvivl ikke. Allerede i det 15. århundrede kæmpede Jeanne d’Arc din kamp, og som helgen holder hun hånden over dig, når kampen synes hård og modstanden urimelig.
Anya: "Hvis jeg får døtre en dag, skal de ikke gå i lyserødt" Sangerinden Anya om Roskilde Festival i måneskin, den udfordrende kærlighed og feminisme anno 2019.
Denne dansker skal åbne verdens største ligestillingskonference: Vi har ét overskyggende problem ALT.dk har talt med danske topchef Katja Iversen, der netop er blevet tildelt en plads i top 20 på listen over verdens mest indflydelsesrige personer på ligestillingsområdet.
Netta var på en særlig mission: Hvordan kvinden med frikadellehåret har ændret samtalen i sit hjemland ”Jeg tror, at Netta ligefrem har ændret måden, som vi taler om tingene her i Israel.”
6 bøger, der klæder dig på til Kvindernes kampdag Den 8. marts er det Kvindernes internationale kampdag, og du skal ud og lufte de røde strømper. Vi guider dig til litteratur, der klæder dig på til diskussion.
"Kære mor, glædelig kampdag": Læs Ditte Gieses rørende brev til sin afdøde mor Journalist, debattør og feminist Ditte Giese, 41, har lært hjemmefra at sætte røde blomster på bordet, tage en fin kjole på og så ud i byen for at deltage i debatter, demoer og fester den 8. marts. I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag har vi bedt hende skrive et brev til sin mor, forfatteren og feministen Suzanne Giese (1946-2012), om arven efter hende og rødstrømperne.
Her er 8 hovedværker i det moderne gennembrud, hvor kvinderne fik hovedrollen ... tænker du måske, mens du læser Politiken søndag morgen, anser din stemmeret for en menneskeret og ikke kan forestille dig at gå i kirke, medmindre du skal giftes. Men ved du mon hvem, der satte din oldemors sind fri og gav dig adgang til evolutionsteorien, ligestillingsdebatten og dannelseslitteraturen i Danmark? Vi kigger til fortiden og det moderne gennembrud, så du kan få begreb om din samtid.
Sofie Jama: "Der er større forskel på folk i København og Jylland end på somaliere og jyder" Hun er dansker og somalier, akademiker og aktivist, krigsbarn og småbørnsmor. Sofie Jama, 36, er træt af skønmaleri, tabubelagt seksualitet og kulturelle fordomme, der ukritisk overtages, fordi vores empatimuskel er slap, og vores horisont er indskrænket. Og så er hun aktuel med en bog om omskæring, onani, identitet og udsatte skæbner, der nægter at være ofre.
"Du skylder ikke nogen noget" Her er mit nytårsforsæt til dig: Slip følelsen af at skulle være sød og slå til for andres skyld. Tør du?
"Det dræber hjerneceller at følge en eller anden models Instagram-stories" Dårlig hud, depression, angst, spiseforstyrrelser og kropskomplekser. Der er nok at kæmpe med, når du er ung pige og kvinde i dag. Men der er hjælp at hente. Og du kan glemme alt om Janteloven. Den norske skuespiller Ulrikke Falch, 22, og komiker Sofie Frøysaa, 29, har skrevet Jenteloven. En overlevelsesguide med 11 paragraffer, der skal forme den feministiske dagsorden – og vores fremtid. For vi skal stå sammen om at kæmpe mod patriarkatet og sige fra over for overgreb og diskrimination. Og så skal vi være meget sødere mod os selv og vores kroppe.
Simone de Beauvoir kæmpede din kamp, længe inden du kunne stave til ligestilling Hvis din statement-T-shirt erklærer ‘This is what a feminist looks like,’ og du synes, det er selvindlysende, at kvinder skal have samme muligheder og løn som mænd, skal du takke den franske filosof Simone de Beauvoir. Hun kæmpede din kamp længe inden, at du kunne stave til ligestilling.
Ulrikke Falch: Jeg har behov for eksponering, men jeg kritiserer andre for at gøre det samme Med rollen som Vilde i den hypede ungdomsserie ”SKAM” er Ulrikke Falch blevet et forbillede for unge kvinder i hele verden, der kæmper med spiseforstyrrelser, selvhad og selvmordstanker, som hun selv har gjort. Sammen med en anden af Norges fremtrædende feminister, Sofie Frøysaa, er hun aktuel med en feministisk selvhjælpsbog, som skal ændre verden.
Rapperen Nikoline: "Jeg kan ikke acceptere, at kvinders brystvorter tvangsseksualiseres" Hun er uddannet i klassisk musik, men kendt for at rappe tekster som ”Sut min klit” og ”Tæsk til alle”, mens hun skærer ansigt og tager sig i skridtet. Nikoline Vicic Rasmussen vil ikke sættes i bås – hun vil ikke engang oplyse sin alder. Bag det rebelske ydre gemmer sig en engageret samfundsborger, som vil gøre op med hykleri, ulighed og dameblade.
Ulrikke Falch: ”Det bidrager ikke med noget positivt at være influencer” Blogger Sofie Frøysaa og SKAM-skuespiller Ulrikke Falch har skrevet den feministiske selvhjælpsbog ”Jenteloven”, som ifølge de to unge kvinder skal ændre verden. En af de to feministers helt store kernesager handler om, hvordan vi skal bruge Instagram – for det skal ikke kun handle om at se søde og pæne ud.
Ursula Reuter Christiansen: "Jeg forstår da godt, at de ikke gider rende rundt med hængepatter" Den dansk-tyske kunstner Ursula Reuter Christiansen laver ekspressionistisk og eventyrlig kunst med feministisk slagkraft. Hendes gruopvækkende og poetiske kortfilm Skarpretteren fra 1971 har opnået kultstatus og er dette forår aktuel i en installation på Statens Museum for Kunst. Eurowoman mødte hende til en snak om 70’erne, kunst og feminisme af i dag.
Status på ligestilling: ’Man kan godt tænke: Hold da kæft, er der ikke sket mere’ Tusindvis af kvinder verden over går i dag på gaden for at markere kvindernes internationale kampdag. Men hvor langt er vi egentlig nået på ligestillingsfronten?
Connie Nielsen om at kæmpe for kvinder: ”Fuck det, det her er jeg nødt til at støtte op om" En hård opvækst under mormonkirkens mandsdominerede regler har lært 52-årige Connie Nielsen at stå op for sig selv. Den kraft bruger skuespilleren nu til at kæmpe for lige rettigheder for kvinder, fortæller hun i denne uges ALT for damerne.
Michael Robak: Kønsdebatten er blevet en skyttegravskrig på de sociale medier Klumme: Michael Robak om (ikke) at diskutere kønsroller på de sociale medier.
Fra #metoo til Petra: Mød de stærke kvinder, der råbte op i 2017 2017 har budt på stærke kvinder, der har kæmpet for, hvad kvinder kan, hvordan kvinder kan se ud, og hvad vi skal finde os i. På ALT for damerne hylder vi nogle af de mange, seje kvinder, der har råbt op i 2017.
Mød kvinden, der startede ’Me Too’-kampagnen, længe før hashtagget eksisterede 'Me too'-kampagnen er meget større end et hashtag og meget større end Hollywood, siger Tarana Burke til ALT.dk.
Guide: Kvinde, kend din femilitteratur Der er klassikerne, nyklassikerne og dem, der burde blive det. Vi har samlet 10 vidt forskellige feministiske værker, som du skal læse, hvis du vil kloge dig.