Hella Joof – alt om skuespilleren, instruktøren og forfatteren

Hella Joof er en dansk skuespiller, filminstruktør, forfatter og komiker. Hun er bl.a. kendt for film som ’En Kort, En Lang’ og ’Oh Happy Day’, samt børnetimeudsendelserne ’Bullerfnis’.

I 2016 kunne Hella også skrive sig på bestsellerlisterne, da hun udgav bogen ’Papmachéreglen’. Siden har hun udgivet en række andre bøger, fx ’Båven om Gud’ og 'Tvilling, yndling, grævling'.

Læs her mere om den folkekære skuespiller og instruktør.

Læs mere

Hella JoofFoto: Les Kaner.

7 ting, du skal vide om Hella Bella Joof

 1. Født 1. november 1962
 2. Uddannet fra Odense Teaters elevskole i 1990
 3. Havde sin første rolle i filmen ’Snøvsen ta’r springet’ fra 1984
 4. Hellas mellemnavn er Bella, som efter eget udsagn stammer fra barndommen, hvor hun blev kaldt Hella Bella. Først som voksen købte hun sig til mellemnavnet, således at hendes fulde navn nu er Hella Bella Joof. Det fortalte skuespilleren i bogen ”Mads og Monopolet: Parforholdet - hvor svært kan det være?” fra 2011.
 5. Instruktøren var 25 år gammel, da hun blev mor til datteren Olivia i 1988 med skuespilleren Runi Lewerissa. Olivia Joof Lewerissa er i dag skuespiller.
 6. Hun brød for alvor igennem, da hun op igennem 90’erne medvirkede i satiregrupperne ’Lex & Klatten’ og ’Det Brune Punktum’ med Martin Brygmann, Peter Frödin og Paprika Steen.
 7. Hun er i dag gift med lægen Henrik Jepsen, som hun konsekvent kalder Snit.

Hella Joof om kærlighed

Kærligheden er universets største kraft, der blot skal have lov at vokse og udfolde sig. Det mener den populære instruktør, der efter eget udsagn er hysterisk optimist og har lært, at ingen tager skade af lidt kærlighed.  

– Det hele er bare kærlighed. Der er noget kærlighed, som finder sin vej, og så er der noget kærlighed, der perverterer og bliver til alt muligt, fordi det ikke får lov til at vokse og udfolde sig. Men jeg tror virkelig på kærlighed som en stor kraft, siger hun i dette interview, hvor hun også understreger, at du selv er ansvarlig for at opnå lykke i dit liv.

Og så handler kærligheden ifølge Hella Joof om at give den moderne mand benplads og elske ham, som han er. Væbn dig med tålmodighed. Det skal nok betale sig i sidste ende, konstaterer hun i denne artikel, hvor du også kan få bryllupsråd fra den populære skuespillerinde.

– Jeg ved godt, at det er første side i psykologibogen, men det tog mig lang tid at finde ud af, at jeg i stedet for at løbe efter dem, der ikke ville have mig, bare skulle prøve at stå helt stille, så alle de søde kunne nå hen til mig, uddyber hun i denne artikel.

Hella Joof om kristendom

Spørger man Hella Joof, er kærligheden den største og vigtigste del af kristendommen. Det kan godt være, at der også er mange andre nødvendigheder, folk tillægger religionen, men hun bruger sin tro, nøjagtigt som det passer hende. Korset, synden, blodet og straffen må andre tage sig af.

– Jeg tror på Gud, og jeg har fundet min egen definition på Gud, som ikke kan støde nogen: Gud er den altoverskyggende, kærlige kraft i universet, som vil os det godt, og som vi kan forbinde os med, fortæller hun i denne artikel, hvor du også kan læse om de erfaringer, livet har givet hende.

Skal hun pege på steder i Det Ny Testamente, som hun er særligt glad for, fremhæver Hella Joof to gyldne regler: ”Som I vil, at mennesker skal gøre mod jer, sådan skal I gøre mod dem”, og ”du ser splinten i din broders øje, men ikke bjælken i dit eget”.

Instruktørens tro på Gud er indtil videre resulteret i to konkrete tiltag: ”Båven om Gud”, en komisk fortolkning af Biblen, og ”Hellas Katekismus”, som udkom hos Folkekirkens Konfirmandcenter i 2016. Sidstnævnte har imidlertid fået hård kritik for at forsimple det kristne budskab og for at forveksle kærlighed med religion.

Men kritik har aldrig fået Hella Joof til at bukke under. Og således tror hun stadig på, at der findes liv efter døden, forklarer hun i denne artikel.

– Jeg er hysterisk optimist. Men jeg er også optimist på den måde, at hvis Jorden endelig skulle gå under, så går det nok alligevel, for dette er bare vores jordiske liv. Der er også et andet liv, siger hun.

Hellas 10 bud til den moderne kvinde

I Eurowoman i 2016 kunne nysgerrige læsere læse Hella Joofs 10 bud til den moderne kvinde. Vi bringer hendes ti råd her, men vil du dykke dybere ned i Hellas visdomsbog, kan du læse mere i denne artikel.

 1. Det største af alt er kærlighed. Det er vigtigere end alt andet. Vand kærligheden, så den ikke tørrer ud. Og tak for den, hver gang du møder den.
 2. Spar ikke på kærligheden. Elsk alt, hvad du kan. Men du må ikke lade som om. Du må ikke handle med kærligheden. Og du må ikke jaske med den.
 3. Du skal huske at slappe af. Trække stikket. Sove på sofaen midt på dagen. Lade opvasken stå. Gå på bare tæer i græsset.
 4. Tilgiv dine forældre. De gjorde det så godt, de kunne. De var også små børn engang med store knæ og bange øjne. Du får selv brug for tilgivelse, når du en dag bliver mødt af dine egne børns vrede.
 5. Du må ikke tage et andet menneskes liv. Selvfølgelig må du ikke det. Men du må heller ikke ødelægge et andet menneskes livsglæde. Du må ikke mobbe og lægge fælder. Og du må ikke glæde dig, når det går andre dårligt. Eller når din veninde har fået en stor røv og forkølelsessår.
 6. Du må gerne blive skilt, hvis du har giftet dig med den skrupforkerte. Men hvis du har giftet dig med den rigtige, så prøv at finde kærligheden frem igen. Måske ligger den pakket ned i en kasse med vintertøjet. Måske har du glemt den oppe i sommerhuset. Husk, at nissen flytter med. Så hvis du ikke har fået styr på dine dæmoner i dit første ægteskab, vil du møde dem i dit næste. Og det næste ...
 7. Det, der er dit, er dit, og det, der er andres, er ikke dit. Man kan ikke tage noget fra hinanden. Den mand eller kjole eller det job, der gør din veninde lykkelig, vil du slet ikke have. Du vil hellere have din egen mand og din egen kjole og dit eget job. Der er ingen grund til at være misundelig. Der er nok til os alle.
 8. Du må ikke bagtale hverken dine venner eller dine fjender. Sig tingene til folks ansigt, men mærk lige først efter, om du er ude i et kærligt ærinde. Hvis ikke, er det tit bedre at tie.
 9. Glæd dig over alt det, der er dig. Din krop, din sjæl, din højde, din vægt. Du er præcis, som du skal være. En sjæl i en krop. Kroppen skal du passe på, så sjælen har et godt sted at bo. Du må ikke tale grimt til og om din krop. Så bliver den ked af det, og så strammer den om sjælen.
 10. Husk, at livet er en rejse, og nogle gange ender man i en anden by end den, man havde købt billet til. Så må man anskaffe sig et kort over den nye by og glæde sig over dens floder og tårne og spir. Husk, at livet bliver bedre og bedre for hver dag, der går. Men det er en hemmelighed.