Julekugler – sådan laver du den smukkeste pynt til jul

Julekugler – sådan laver du den smukkeste pynt til jul Når juletiden nærmer sig, er det tid til at pynte hjemmet op. En af vores yndlingsdekorationer er en smuk, gammeldags julekugle. Vi giver dig inspiration til at lave dine egne unikke julekugler i alverdens farver og med smukke detaljer.

Du kan for eksempel pynte dine julekugler med navn, få dem til at glitre eller dekorere dem med et fint motiv. Find masser af inspiration her på siden til at pynte dit hjem til julen.


vis
mere

Når juletiden nærmer sig, er det tid til at pynte hjemmet op. En af vores yndlingsdekorationer er en smuk, gammeldags julekugle. Vi giver dig inspiration til at lave dine egne unikke julekugler i alverdens farver og med smukke detaljer.

Du kan for eksempel pynte dine julekugler med navn, få dem til at glitre eller dekorere dem med et fint motiv. Find masser af inspiration her på siden til at pynte dit hjem til julen.

Sådan laver du dine egne julekugler

Vil du gerne lave dine egne julekugler og sætte dit personlige touch på julepynten i stedet for at købe de færdige julekugler i butikkerne? Så er du kommet til det helt rette sted.

Her på siden har vi nemlig samlet en masse idéer til hjemmelavede julekugler. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan pynte kuglerne med. Det smarte er, at du kan lave dem, så de passer til resten af din boligindretning eller matcher det andet julepynt på juletræet.

Find din julestil

Før du giver dig i kast med at lave dine egne julekugler, kan du med fordel bruge lidt tid på at finde den julestil, du ønsker i hjemmet.

For nogle er julen lig med traditionelle røde hjerter, søde kravlenisser og et væld af julekugler i samme tone. Andre foretrækker et mere nordisk udtryk i form af hvide og sølvfarvede julekugler, der står flot til boligindretningen i mange danske hjem. Og ikke mindst er der dem, som år efter år skifter tema for julen – og selvfølgelig dem, som foretrækker en skøn blanding af det hele.

Hvad skal din julestil være i år? Hvis du endnu ikke har besluttet dig, så gå på opdagelse i vores arkiver, og lad dig inspirere af de mange boligreportager, hvor danskere med en særlig sans for boligindretning viser deres julehjem frem.

Kig for eksempel inden for hos Pernille, der pynter med naturen og mixer et fåtal af julekugler og traditionel julepynt med kogler, gran og dekorative grene. Er du mere til pangfarver og hjemmelavede julekugler i perler eller garn, så tjek Kristinas hyggelige julehule eller tv-vært Jacob Riisings julehjem, hvor der i den grad også er knald på farverne.

Julekugler med nål og tråd

Når du har besluttet dig for, hvilken stil og hvilket farvetema du ønsker denne jul, så er det bare om at komme i gang. Og er du god med nål og tråd, er der et væld af muligheder for at lave personlige julekugler til dit eget hjem eller som en sød gave til én, du holder af.

Prøv for eksempel at hækle et yndigt betræk til din julekugle, så den får et helt unikt udtryk. Du kan også dekorere din julekugle med en hæklet roset eller strikke dig til personlige julekugler med forskellige motiver.

Festlige julekugler

Skal årets julekugler være ekstra festlige, har vi inspiration til at lave flotte julekugler med glimmer eller sølvbånd. Ønsker du virkelig blikfang på træet, så tjek også vores guide til overdådige, gyldne julekugler.

Du skaber dem ved at sætte guldglasperler og guldpailletter på en knappenål, som stikkes ned i kuglen, indtil den er dækket. En tidskrævende proces, men et fantastisk flot resultat, som du kan få glæde af år efter år, når kuglen glimter på træet.

Lav julekugler med børn og børnebørn

Julen er børnenes fest, og derfor har vi selvfølgelig også samlet et væld af julekugler, som du kan lave sammen med familiens yngste.

Bed for eksempel børn eller børnebørn om at finde de flotteste papirservietter i skuffen, og hjælp hinanden med at klippe små motiver ud. Med lidt decoupagelim kan I på den måde nemt forvandle en helt almindelig julekugle til noget ganske særligt. Har I stofrester til overs – eller måske et mønstret stykke tøj, som den lille er vokset ud af – kan I også forvandle en julekugle med stofdecoupage.

Er børnene fingernemme, så lad dem tegne og klippe figurer i filt, som I herefter kan hjælpes ad med at sy, eller lad de mindre børn udfolde sig kreativt med hama perler. Mulighederne er mange, så det er bare om at gå på opdagelse og prøve sig frem.

gør-det-selv-bord med julekugler og perlerKast dig ud i at pynte dine julekugler med perler eller glimmer (foto: Getty Images).

Julepyntens historie

Vi kender alle til julehjerter, kræmmerhuse og julekugler i glas. Men hvornår begyndte vi egentlig at pynte sådan? Få svaret i denne lille oversigt over julepyntens historie.

  • 1811, spiselig pynt: Juletræet bliver dekoreret med spiselige elementer som æbler, honningkager og marcipan-roser. Lysene på træet er oprindeligt med de holstenske farver – rød, hvid og blå – da traditionen med at tage et træ ind i stuen er tysk.
  • 1895, julekugler i glas: Julepynten bliver opgraderet med danske flag, figurer og kugler i glas.
  • 1914, hjerter og elektroniske lys: Julehjerter, elektriske lys og fehår bliver populært i Danmark. Juletræet bliver også her meget almindeligt, og stort set alle familier har et juletræ.
  • 1974, pynt i hele huset: Her begynder man at pynte op i hele huset med juledekorationer og kravlenisser, og juletræet holder fast i pynten i form af julehjerter, kræmmerhuse, julekugler og elektriske lys.

(Kilde: videnskab.dk)