Julepynt - Inspiration og guides til hjemmelavet julepynt

Julepynt kommer næsten i lige så mange udtryk, som der findes folk på planeten. Og hvad end du er til glimmer og pangfarver eller hør og naturmaterialer – eller noget derimellem – så finder du både guides og inspiration her på siden. 

Hvorfor pynter vi juletræ?

Juletræet dukkede første gang op i Danmark i 1811, hvor et grantræ første gang blev inviteret indenfor. Det var statsembedsmanden Martin Lehmann, som var af holstensk afstamning, der videreførte traditionen fra sin hjemstavn – og det... 

vis
mere

Fortsat...

vakte en del opsigt. I begyndelsen var træet pyntet med holstenske farver; rød, hvid og blå og spiselige ting som honninghjerter og marcipanroser. Men knap 40 år senere var farverne skiftet ud med vores egne nationalfarver, når det bedre borgerskab fejrede jul. Vi begyndte at klippe og klistre kræmmerhuse og fylde dem med julegodter.

Da vi når 1910 bliver juletræet så småt allemandseje, og danskerne begynder at flette fine hjerter til at pynte de grønne grangrene med. Sammen med æbleskiver, klejner og kalenderlyset er det en tradition, der stammer fra Danmark i modsætning til mange andre som f.eks. adventskransen, der har rødder i Tyskland og Amerika.

I midten af 70’erne sker der endnu et spring i julepyntens historie, da den begynder at brede sig fra træet til resten af boligen. Her pynter vi i dag med julekugler, kravlenisser, julehjerter og juledekorationer med lys. Den dag i dag er det mange af de samme tendenser, der går igen. Vi pynter stadig op i hele boligen og ikke kun på træet, og vi dyrker mange af de samme traditioner for hjemmelavet pynt, som vi gjorde dengang.

Julepynt, du selv kan lave

Hvert år er der et overflødighedshorn af julepynt, du kan købe dig til. Men du kan også nemt lave de fineste sager selv eller udfordre dine evner ud i hækling og syning med pynt, der med garanti vil vække opsigt. Her på siden finder du en samling af de bedste guides til din hjemmelavede julepynt. Du finder blandt andet vejledninger til at lave:

• Julehjerter med mønster

TIP: Klip fra kanterne og ind: Så du holder sammen på papiret, så lang tid som muligt. 

• Kranse

TIP: Vælger du at investere i en dyr krans, så gem den, og brug den år efter år, det kan du sagtens, når først den er tør.

• Adventskranse

TIP: Bind gerne kransen på en broderiring af træ fra fx Panduro Hobby

• Julebukke af halm

TIP: Del halmbundtet og vend den ene del omvendt, så der skabes lige meget fylde i begge ender.

• Guirlande af kagemænd

TIP: Bag lidt ekstra kagemænd, hvis nogle af dem knækker i processen

• Juletræstæppe med broderi

TIP: Alle mønstre kan printes og gemmes.

• Julestjerner

TIP: Den klassiske juleplante kan bruges til meget andet end at pynte i en krukke.

• Udendørs dekoration

TIP: Det er ikke kun indenfor, du kan skabe varm julestemning

Hvis du mangler inspiration til, hvordan du skal pynte op, så det tager sig bedst ud, så kan du lade dig inspirere af vores fine boligreportager med kvinder, der er særligt gode til at udvælge, lave og bruge julepynt i deres hjem.

Kristina pynter op med sine hjemmelavede kreasager og fine fund. Prøv selv at lave en adventskrans af pomponer som Kristina. 

Pernille har valgt at satse på naturens egen julepynt og små hjemmelavede ting i organiske former som dette fine, lille hvide kræmmerhus med blomster i.

Rakel og Carsten har indrettet deres byhus med fine pastelfarvede juleindslag. Lad dig inspirere af deres farvekoordinering og skab en rød tråd i din oppyntning.

Skal din december måned være mere og endet en rød og grøn, så prøv at gøre som tv-vært Jacob Riising og hans hustru Louise og pynt op med pangfarver – hvis du tør.

Sådan laver du spiseligt julepynt

Julepynt var traditionelt noget, vi spiste. Det var sågar noget, vi kunne se frem til hele året, fordi lækkerierne ikke var hverdagskost. Det koncept holder stadig den dag i dag. Gå ombord i frugtskålen og find appelsiner og æbler frem. Udsmyk den første med nelliker og tør den anden i tynde skiver og sæt på snor. Find flere opskrifter her.

Kilder: ALT.dk, Videnskab.dk