Oprydning i hjemmet: Motivation, tips og tricks - ALT.dk

Oprydning i hjemmet: Motivation, tips og tricks

KonMari: Does it spark joy?

Der strømmer en oprydningsbølge gennem landet, efter Marie Kondo har overtaget Netflix med en serie om at rydde op. Her besøger hun amerikanske familier, der roder og giver den gas med sin patenterede oprydningsmetode: KonMari. 

Kender du det? 

Spisebordet flyder med mærkelige småting, skamlen i soveværelset er fyldt med tøj og entréen roder...

Vi guider dig til at mindske rodet og fortæller om de indre og ydre fordele ved et rent og organiseret hjem, hvor du ikke skal bruge tid på at lede efter alting. 

Ryd op i garderoben

Et af de steder, hvor mange kan gøre et godt indhug i oprydningen hurtigt, er i garderoben. Mange af os har en tendens til at gemme alt for meget tøj og have en unødvendigt bugnende garderobe.

Det stresser os i hverdagen, og ofte har vi nogle favorit-beklædningsgenstande, som vi bruger meget, mens resten kun sjældent eller aldrig er i brug. Mange har også enkle ting i skabet, som de aldrig har brugt. Det er tid til et kritisk blik på indholdet af dit tøjskab.

Nostalgien og gaverne

Det allersværeste, når man rydder op i sit hjem, er ofte minder, som knytter sig til bestemte ting. Den her kjole havde jeg på til det her bryllup, den her kommode har min bedstefar bygget, denne rangle legede den yngste med, dette maleri var en gave fra min søster osv.

Ifølge oprydningsekspert Sanne Severinsen fra Rum Til Livet, er det vigtigt at huske på, at værdien i en gave ofte er at give den, og at det generelt ikke tjener nogen formål at gemme på ting, som kun fylder fysisk og i bevidstheden. Hvis man ikke længere har glæde af noget, har det haft sin værdi, og der er ingen skam i at skille sig af med det. Eller som Marie Kondo opfordrer til, når man skiller sig af med noget – sig tak og farvel.

Oprydning på alle overflader

En generel tendens i mange hjem er overflader, der flyder med utallige hverdagsting. Entreen, køkkenbordet, spisebordet, fortsæt selv listen… Det daglige rod af kvitteringer, papir og andre småting, der ikke har en plads i hjemmet hober sig op på let tilgængelige overflader, og hældes gerne ned i en skuffe, når der kommer gæster. Dette er et oplagt sted at starte, når der skal ryddes op. Kategorisér tingene, give dem en plads og kom til bunds i det.

Indre ro og overskud

Når hjemmet roder, roder sindet ofte også. For mange fylder rod i boligen rigtig meget mentalt. Derfor kan det for mange give rigtig god mening at få mindsket rodet og gennemgået de mange ting og dermed få styr på nogle af de ting, som fylder meget i tankerne. Oprydning kan have mange fordele og uanede gevinster og frigive plads til at tænke på andre ting. 

Oprydning fra et bæredygtigt perspektiv

Miljøvenlighed, økologi, downsizing og genbrug fylder rigtig meget i debatten og hverdagen for mange mennesker, og oprydningsbølgen rammer på et meget relevant tidspunkt.

Der er flere ting i det, men helt grundlæggende er det fråds at eje mere, end man har brug for - både fordi det kræver ressourcer at producere, og fordi det kunne være hos andre, der har mere brug for det. Ved at være velovervejet i sine køb og kun at eje det mest nødvendige, passer man på miljøet. Læs fx her lidt om nogle ting i hverdagen, du nemt kan udskifte med en bæredygtig løsning: Syv bæredygtige alternativer