Bæredygtig indretning
SPONSORERET indhold

6 bæredygtige alternativer til hverdagsbrug

Mange brands udvikler lige nu miljøvenlige alternativer til de engangsløsninger, vi kender fra dagligdagen. Udviklingen er et vigtigt skridt på vejen mod mindre plastikforurening og en mere bæredygtig verden. I dag kan man bl.a. få genanvendeligt gavepapir, stålsugerør og bagemåtter af silikone.

Af: Mette Andersen Foto: Getty Images
28. jan. 2020 | Bolig | ALT.dk

1. Genanvendelige sugerør i rustfrit stål

I stedet for engangssugerør i plastik, som vi kender dem, kan man købe bæredygtige alternativer, som ikke belaster miljøet med unødvendigt plastikaffald. De kan bruges igen og igen, knækker ikke og dine drikkevarer blandes ikke med mikropartikler fra plastikken.

Nuance har lavet nogle meget elegante genanvendelige sugerør i rustfrit stål, som kan bruges til både kolde og varme drikke - og som går i opvaskemaskinen.

Sugerør fra Nuance, 119,95 kr. for 4 stk.

Genanvendelige sugerør i rustfrit stål

2. Gavepapir i ark, der kan bruges flere gange

Danske ViSSEVASSE har taget et skridt i den bæredygtige retning med opkøbet af en virksomhed, som står bag slidstærkt gavepapir med lang levetid. Gavepapiret er lavet i 100% plastik, men kan til gengæld bruges igen og igen og er derfor med til at mindske papirspild. Hver jul bruger vi nemlig - bare i Danmark – mere end 800 tons gavepapir!

Everwrap, som det genanvendelige gavepapir hedder, kommer i ark, kan ikke rives over og får ikke hverken hvide folder eller mærker af tape.

Everwrap fra VISSEVASSE, 39 kr. pr. ark

Gavepapir i ark, der kan bruges flere gange.
Gavepapir i ark, der kan bruges flere gange.

3. Hæklede og strikkede karklude 

De pastelfarvede engangsklude er fast inventar i mange danske køkkener, men de er ikke en særlig miljøvenlig eller, for den sags skyld, dekorativ, løsning. Hvad med at få din mor, mormor eller svigermor til at finde strikkepindene / hæklenålen frem og kreere nogle helt unikke karklude til dit køkken? De er lige til at smide i vaskemaskinen, du kan selv vælge farve og look og sidst, men ikke mindst, miljøet vil elske dig for det.

Se de skønne opskrifter på hæklede og strikkede karklude

Strikkede og hæklede karklude

Læs mere: 4 ting, du selv kan gøre for at mindske microplast i miljøet

4. Genanvendelige madwraps og bagemåtte

Bagepapir og madpapir overfladebehandles ofte med flourstoffer for at gøre det fedt- og vandafvisende. Flourstoffer er svære at nedbryde og ophobes i naturen - for til sidst at ende i spildevandet. Flourstofferne, som kommer i tæt kontakt med vores mad, mistænkes desuden for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Derfor bør du gå efter svanemærket mad- og bagepapir eller investere i genanvendelige alternativer.

Du kan fx få en langtidsholdbar bagemåtte af silikone, som tåler opvaskemaskine og er et fint alternativ til bagepapir.

Bagemåtte i silikone hos KitchenOne, 190 kr. (sponsoreret)

Du kan også få bæredygtigt madpapir/madwraps lavet af økologisk bomuld og bivoks. Disse kan genbruges i op til et år, og skal rengøres med køligt vand og mild sæbe. Ulempen er, at de ikke fungerer så godt til kødprodukter.

Madpapir med bivoks hos Ecoego, fås i flere størrelser

Bee Wrap

5. Muffinsforme i silikone 

Muffinsforme kan, ligesom bagepapir, være imprægneret med skadelige flourstoffer og er i kategorien ”engangsbrug”, som sjældent er en miljøvenlig løsning. Derfor er dine muffins bagevaner et oplagt sted at sætte ind med et bæredygtigt alternativ. Når du skal bage muffins, anbefaler vi dig derfor at investere i genanvendelige muffinsforme. Denne slipper let og er nem at rengøre:

Muffinsforme fra Blomsterberg hos Kitchen One, 214 kr. (sponsoreret)

Muffinsforme i silikone 

6. Genanvendelige madposer

Hører du også til dem, der bruger fryseposer til mange forskellige formål: Madpakken, osten i køleskabet og den åbnede rulle med kiks? Så er her et nemt sted, hvor du kan være mere miljøvenlig i din dagligdag.

Læs mere 39 tips fra Tænk: Så nemt er det at gøre hverdagen mere grøn

Madposer er et godt og økologisk alternativ til engangsemballage som fryseposen. De findes i mange varianter, men fælles for dem er, at de er genanvendelige og har en form for smart lukke-mekansime. Planet Wise har et stort udvalg af madposer, snackposer og lign.

Se det store udvalg af Planet Wises produkter på Minie.dk

  • Genanvendelige madposer 

Anbefalet til dig