Thanksgiving - opskrifter til den amerikanske festmiddag

Den amerikanske højtid, Thanksgiving, fejres den fjerde torsdag i november. Thanksgiving var oprindeligt knyttet til kristendommen, men i dag fejres Thanksgiving af næsten alle amerikanere uanset religion.

Traditionen er, at man på Thanksgiving day får stegt fyldt kalkun med søde kartofler, sovs og tranebærsovs.

Herhjemme er den smukke amerikanske højtid ikke så udbredt, men traditionen med at samle venner og familie omkring et dejligt måltid mad vinder mere og mere indpas.

Her på siden kan du finde vores bedste opskrifter på en rigtig lækker Thanksgiving middag, så du kan holde Thanksgiving lige som de gør i USA.

Velbekomme!

Den første Thanksgiving fandt sted i 1621, hvor de første europæere ankom til Amerika og de indfødte hjalp dem, med at finde mad. 

Traditionen er, at man til thanksgiving-middagen får stegt fyldt kalkun med søde kartofler, sovs og tranebærsovs. 

I USA er det en tradition, at man fejre Thanksgiving sammen med familie og venner og spiser kalkunsteg, som serveres sammen med brødfars og tranebærkompot. Amerikanerne samler så meget af familien som muligt til Thanksgiving, og store kalkuner på op til 10 kg kommer hele på festbordet.

Farsen kan enten fyldes i fuglen eller bages i et fad ved siden af. 

Her får du en god opskrift på kalkun til Thanksgiving

thanksgiving-middag.jpg

Hemmeligheden bag en saftig kalkunsteg til Thanksgiving er at marinere den i en krydret saltlage 1-2 døgn før stegningen.

Opskrift: Sandra Leigh Draznin/Foto: Thomas Hergaard

Arbejdstid: 1½ time
Kryddersaltning: 1-2 døgn
Koge/stegetid: 2½ time

1 kalkun (4-5 kg)
½-¾ l bouillon
Saltlage:
4 l vand
2 dl farin eller sukker
2 dl groft salt
2 spsk hel sort peber
1 håndfuld friske krydderurter (oregano, rosmarin, salvie og timian)

Fyld:
1 håndfuld friske krydderurter (oregano, rosmarin, salvie og timian)
½ kg suppeurter

Endvidere:
75 g smør
sovsejævner
evt. 1 dl fløde
salt og peber

Sådan steger du en kalkun til Thanksgiving:

  1. Giv ingredienserne til saltlagen et opkog, skru ned og lad det simre 10 min. Si lagen over i en skål til afkøling.
  2. Læg den rensede kalkun i en stor plastpose i en spand/gryde. Hæld den kolde lage ved kalkunen (den skal være helt dækket) og luk posen. Stil det koldt (max 5 grader) i 1-2 døgn.
  3. Tag kalkunen op af lagen, skyl den og dup den tør med køkkenrulle. Læg den i en bradepande og fyld den løst med skyllede krydderurter og rensede urter. Smør kalkunen med smør over det hele.
  4. Sæt bradepanden i den nederste rille i en 250 grader varm ovn og lad fuglen brune 20-30 min.
    Tag bradepanden ud og skru ned til 175 grader.
  5. Dæk kalkunens brystparti med et dobbelt stykke stanniol penslet med olie. Sæt kalkunen tilbage i ovnen, hæld bouillon ved og lad den stege færdig ca. 1½ time.
  6. Brug evt. et stegetermometer – brystkødet skal være 76 grader.
  7. Tag bradepanden ud af ovnen og pak kalkunen løst ind i stanniol.
  8. Si skyen over i en gryde og kog den igennem. Jævn med sovsejævner, rund evt. af med fløde og smag til med salt og peber.
  9. Server med kogte eller smørristede kartofler og f.eks. waldorfsalat.

Server Thanksgiving-kalkunen med en lækker tranebærsauce til:

1 pose frosne tranebær (340 g)
2 dl appelsinsaft
100 g farin
100 g sukker

Sådan laver du tranebærsauce:

  1. Kom de frosne tranebær i en gryde med appelsinsaft, farin og sukker.
  2. Kog under omrøring, til bærrene brister (ca. 15 min.).
  3. Fjern skum og hæld kompotten i en skål til afkøling.

Brødfars eller 'stuffing' til Thanksgiving-kalkunen

2 løg (finthakket)
25 g smør + 25 g smør
4 stilke blegselleri (finthakket)
2 æbler (tern)
salvie, timian, oregano
150 g brød uden skorpe (tern)
¼ l hønsebouillon
salt og peber

Sådan laver du stuffing til Thanksgiving-kalkunen:

  1. Steg løgene bløde og blanke i smør og tilsæt blegselleri. Lad det simre under omrøring 5 min. Tilsæt æble og steg 5 min. mere.
  2. Tilsæt hakkede krydderurter – ca. 1 spsk af hver, salt og peber og vend brødtern i.
  3. Pres det over i et smurt ovnfast fad (eller fyld det i kalkunen) og dryp med bouillon.
  4. Fordel smørklatter på overfladen og dæk fadet med stanniol.
  5. Sæt det midt i ovnen ved 225 grader i ca. 30 min.
  6. Tag stanniolen af og lad overfladen blive gylden – ca. 20 min.

Inviter venner og familie til at fejre Thanksgivng sammen i år og nyd den lækre middag sammen, mens I dvæler et øjeblik ved ale de ting, som I har at være taknemmelige over.