Du tror, de er sunde, men disse ting kan gøre dig syg
SPONSORERET indhold

5 ting, du tror, er sunde for dig – men som kan gøre dig syg

Hold øje med sundhedsfælderne. De gemmer sig både i køkkenet, badet og sengen.

Af:: Tilde Mariann Broge-Starck Foto: Alamy
04. okt. 2016 | Sundhed | ALT for damerne

Tror du, du gør noget godt for dig selv, når du renser ører med en vatpind eller laver dig en smoothies fyldt med friske bær? Tro om igen, for det er med fare for at få både infektioner og at blive smittet med multiresistente bakterier. Og fald så lige ned igen. Det er ganske nemt at komme sundhedsfarerne til livs. Her er seks ting, du tror er sunde for dig, men som kan gøre dig syg.

LÆS OGSÅ: Her er 5 hygiejnefejl du aldrig må begå

Vatpinde

Graver du grundigt med en vatpind i øregangen, når du gør din morgentoilette? Hold op med det. For selv om du gør det i bedste mening og for at få gjort rent i enhver af kroppens mange kroge, er det slet ikke sundt. Her er, hvad ørelæge Ulrik Koks Andreassen har at sige om den sag:

- Mange ørelæger er helt religiøse med, at man ikke må bruge vatpinde, fordi patienterne ofte "stamper" ørevoksen ind i øret i stedet for at få det ud. Det samme sker hos dem, der sover med ørepropper om natten, fordi samleveren snorker, fortæller han.

Hvis du er ihærdig med ørerensningen, kan du risikere at give dig selv en rift i øregangen, hvilket kan resultere i en infektion i den ydre øregang.

- Personligt mener jeg, det er OK, hvis folk er fornuftige og kun fjerner den ørevoks, som sidder helt udvendig. De mennesker, der har store problemer med ørevoks, kan skylle ørerne regelmæssigt med lunkent vand. Hvis de ikke kan finde ud af det, så kan de få det gjort hos egen læge, og hvis det er helt umuligt: hos den lokale øre-næse-hals-læge, siger Ulrik Koks Andreassen.

Men for langt de fleste er ørevoks faktisk slet ikke et problem. Vores øre er nemlig selvrensende, så det er sandsynligvis slet ikke nødvendigt at gå dem efter med en vatpind.

Bær

Det er sundt at spise bær, ingen tvivl om det, og det er nu heller ikke fordi, vi vil fraråde dig at spise de velsmagende vitaminbomber. Men du bør tænke dig om, inden du propper munden fuld. En undersøgelse offentliggjort af DTU Fødevareinstituttet i 2015 viste, at der er en risiko for at blive smittet med sygdomsfremkaldende mikroorganismer som salmonella, hepatitis A, norovirus og E. coli, hvis bærerne ikke har været varmet op. Det gælder både dem fra frost og de friske af slagsen. Det skyldes bl.a., at vi i højere grad end før importerer frugt og grønt fra udlandet, hvor man nogle steder har dårligere hygiejne end, hvad vi er vant til. Skyller du bærerne grundigt, inden du spiser dem, mindsker du risikoen med 70-80 procent. Koger du dem, er risikoen også væsentligt lavere.

LÆS OGSÅ: 10 ting der udsætter dig for fare i hverdagen – sådan undgår du dem

Dit sengetøj

En god lang nattesøvn gør godt og er altafgørende for, at du fungerer i din hverdag og holder dit helbred ved lige. Men det er ikke kun sundt for dig at dumpe ned mellem dynerne. Potentielt kan det give dig allergi. I hvert fald hvis du ikke skifter sengetøj ofte nok. Hver gang du kravler til køjs, afsætter du døde hudceller i dit sengetøj. Og dem lever husstøvmider fyrsteligt af.

Økologisk vaskemiddel, vaskenødder, dryerballs og sportsvask se det store udvalg hos med24.dk (sponsoreret)

- Når vi ikke vasker vores sengetøj, kommer der flere og flere husstøvmider over tid, fortæller Michael René, der er lektor ved Det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet på Professionshøjskolen Metropol og desuden deler sin viden om hygiejne på websitet Pletvæk.dk.

I værste fald kan du udvikle allergi overfor husstøvmider, og derfor bør du lægge rent på sengen hver 14. dag, lige som du skal sørge for at vaske det snavsede af slagsen ved mindst 60 grader.

- Så får du fjernet føden til de her husstøvmider, og når der ikke er noget at spise, så går de til, siger Michael René.

Din badesvamp

Det skulle gøre huden så blød og lækker, og det ser også hyggeligt og wellness-agtigt ud med en svamp på hylden i badet. Men vær opmærksom på, at din bademakker kan være bosted for ubudne gæster.

- Det fungerer som et perfekt miljø for vækst af bakterier, svampe og skimmel, fortæller Jessica Weiser, der er læge hos amerikanske New York Dermatology Group i en artikel hos Time.

Ifølge hende risikerer du infektioner i selv de mindste skrammer og sår forårsaget af f.eks. barbering eller tør hud. Det betyder ikke, at du skal holde helt op med at bruge en svamp under bruseren. Lægen anbefaler, at du bruger en lavet af et naturmateriale, da de naturlige fibre har enzymer, der kontrollerer væksten af bakterier og mug. Sørg for at skylle den godt igennem og vride den efter brug, og opbevar den et tørt sted. Og så skal du sørge for at skifte den ud med en ny en gang om måneden.

LÆS OGSÅ: 7 ting jeg ville ønske mine Airbnb-gæster ikke havde gjort

Din blender

Smoothies er sunde. Det ved enhver. Men hvad nu, hvis de redskaber, du bruger til at tilberede din daglige power-drik, kan gøre dig syg? Blenderen har nemlig vist sig at være køkkenets tredje mest bakteriefyldte objekt kun overgået af køleskabets grøntsagsskuffe og kødskuffe – hvilket i sig selv er tankevækkende. Det er en amerikansk undersøgelse fra NSF International, der afslører din blender som sundhedssynder. Årsagen er, at mens du sikkert tror, du gør din blender grundigt ren efter brug, så glemmer du en meget vigtig del: den lille gummiring i bunden af maskinen, der holder knivene på plads. Her samler dig sig også snavs. Faren er drevet over, så snart du sørger for at skille blenderen helt ad og rense alle dele med vand og sæbe. Hver gang den har været i brug.

LÆS OGSÅ: Sådan holder du mobiltelefonen bakteriefri

LÆS OGSÅ: Hvor ofte skal man skifte tandbørste?

LÆS OGSÅ: Begår du også disse 3 fejl i badet?