Daisy Løvendahl giver dig 7 genveje til mere mig-tid i hverdagen.
SPONSORERET indhold

7 råd, der giver dig mere tid til dig selv

At passe på dig selv er ikke en luksus eller egoistisk. Tværtimod. Det skal være i orden, før du har overskud til at passe på andre. Personlig rådgiver Daisy Løvendahl giver dig 7 genveje til mere mig-tid i hverdagen.

Af:: Daisy Løvendahl Foto: Rune Lyndø
08. mar. 2017 | Sundhed | ALT for damerne

1. Byt skærmtid ud med mig-tid

Jeg kan faktisk give dig to timer mere om dagen til at gøre noget af det, du gerne vil. Helt konkret kan jeg vise dig, hvor du får dem henne. De ligger lige bag ”slukknappen” på din iPad, dit fjernsyn og din telefon. Danskerne bruger i gennemsnit to timer og 52 minutter på at se TV om dagen. Dertil kommer den tid, du bruger på streaming og internettet. Lad os lade være med at gå for hårdt til værks, så behold de 52 minutter. Det giver dig stadig to timer mere, som du kan bruge på lige netop det, der giver dig mest glæde.
Jeg er ikke imod, at man bruger tid foran en skærm, men jeg vil opfordre dig til at blive mere bevidst om, hvorvidt den tid, du bruger der, giver dig nok igen. Meget tid foran skærmen handler om at slappe af og gøre noget godt for sig selv. Det handler om at få fri og ikke skulle en masse. Det paradoksale er, at meget forskning tyder på, at hjernen bestemt ikke slapper af ved at få flere input. Tværtimod. Vi får ikke en dyb følelse af at få fri ved at se på en skærm. Så spørg dig selv. Kunne du få mere glæde ud af de to timer ved at bruge dem på en anden måde?

2. Accepter, at der er noget, du ikke gør

Kender du følelsen af, at der hele tiden er noget, som gør, at du ikke bare kan være, fordi du først skal ordne noget andet? Hvis du venter med at tage tid til dig selv, til alt andet er ordnet, så kommer du aldrig til at få den tid. Der vil altid være noget, som kalder på dig, og noget, du ikke har gjort. Kunsten er at acceptere, at der er ting, du kunne holde mere styr på, være mere tjekket i forhold til – og så lade de ting glide ud af dine hænder og ud af dine tanker.

LÆS OGSÅ: Hverdagslykke: 5 råd til mere lykke og mindre stress i hverdagen

3. Snup en pause

Det ville selvfølgelig være dejligt at have oceaner af tid, men det er ikke altid tilfældet. Så i stedet for at droppe alle intentionerne om at give dig selv et pusterum, så tag blot fem minutter. Det lyder måske som så lidt, at det ikke kan gøre en forskel alligevel, men det kan det. Prøv selv. Tag et ur, sæt det på fem minutter, og brug tiden på at kigge ud ad vinduet eller se ind i et tændt stearinlys.

4. Find nye måder at tanke energi på

Eksperimenter i en uge med at bruge en time om dagen på dig selv, når du har fri. Brug tiden på at gøre noget, du nyder, og som fylder dig med god energi. Det er vigtigt, at du ikke bruger den time på at ordne opvask og rydde op i sokkeskuffen. Brug i stedet tiden på at finde måder, hvorpå du virkelig kobler af og får ny energi. Nyder du at sidde i vindueskarmen og se ud med en kop te? Giver det dig en følelse af at koble af, hvis du putter dig under et tæppe og læser dit yndlingsblad? Får du ro i kroppen ved at tage et varmt bad og smøre dig ind i lækker olie? Er det afslappende at sludre med din veninde i telefonen om aftenen? Eller giver det dig glæde at gå en tur med en, du holder af? Der er lige så mange måder at fylde sig selv op på, som der er mennesker. Så find de fem bedste måde at tage tid til dig selv på og se, hvad der sker, hvis du gør en af tingene hver dag i en uge.

5. Sig ja i dag og nej i morgen

En af de klassiske fejl, vi kvinder begår, er, at vi hele forsøger at gøre det så godt for andre, at vi glemmer sig selv. Indtil vi en dag bare ikke kan mere og får lyst til at lukke døren til resten af familien, fordi vi ikke orker at blive hevet i, og hvor 14 dage på et nonnekloster i Jylland pludselig virker mere attraktivt end en kærestetur til Paris eller en fredagsbar med kollegerne.
Med al respekt for behovet for at være alene og melde fra til ting, så er det sjældent særligt rart at komme derhen, hvor du slet ikke har lyst til de ting, du ellers har glædet sig til. Det kan selvfølgelig give god mening at tage på kloster i et par uger eller skifte rødvin ud med te, men hvis din grundfølelse er blevet, at du ikke orker andre, så har du brugt for meget tid på andre og for lidt på dig selv. Så beslut dig for at tage lidt mere tid til dig. Det føles måske vildt eller egoistisk eller forkert, men det kommer igen som en reel lyst til at være sammen med andre og have dem i dit liv. Så et nej til nogen eller noget i dag baner vejen for et ja i morgen.

6. Ryd ud i kalenderen

Kig på dine planer for den næste uge, og se på, hvad du egentlig skal. Når du har gjort det, så streg tre ting ud. Prøv at fokusere på de ting, du ikke brænder så meget for – mærk efter i maven. Når det er gjort, har du fået mere tid igen. Mere kompliceret er det faktisk ikke. Tid er der aldrig nok af. Og derfor skal du øve dig i at bruge tiden på det, der har størst værdi for lige netop dig.

7. Tag en pjækkedag

Da jeg var ung, begyndte jeg at tage organiserede pjækkedage. Jeg regnede ud, hvor meget jeg måtte have fri for at være under 15 % i fravær, så når jeg havde brug for det, tog jeg en pjækkedag og skrev ”eksistentiel kvalme” på mine fraværssedler. Jeg var ung og dramatisk. I dag behøver jeg heldigvis ikke at have kvalme over verden for at tage en pjækkedag, så jeg har skilt mig af med meget af min ungdoms blues, men beholdt ideen om en dag til mig selv i ny og næ, hvor ingen ved, hvor jeg er, og hvad jeg laver. Gør det! Det er bedre, end du tror.

LÆS OGSÅ: 5 veje til et lykkeligt liv

LÆS OGSÅ: 3 kvinder tester: Sådan vandt vi over stress

LÆS OGSÅ: 5 råd: Sådan træner du dig til en stærk viljestyrke