Fra venstre er det: Sonja Asmussen, Bodil Jeppesen, Esther Larsen, Hella Hansen, Anne Birthe Jørgensen, Klara Olsen (med æggene), Inger Iversen og Jette Aarup.
Mormødre laver mormormad i køkkenet i kælderen under Holmsland skole i Kloster tæt på Ringkøbing. Fra venstre er det: Sonja Asmussen, Bodil Jeppesen, Esther Larsen, Hella Hansen, Anne Birthe Jørgensen, Klara Olsen (med æggene), Inger Iversen og Jette Aarup.

På en skole i Jylland laver mormødrene mad: ”Børnene siger altid tak for mad”

Begrebet mormormad har fået ny betydning på en skole i Vestjylland. Her får eleverne sovs og kartofler, som ovenikøbet er tilberedt af en flok mormødre, der tjekker ind i skolekøkkenet en gang om måneden. Ud over at lave god mad fra bunden så har kvinderne det herligt sammen.

hjemmet logo farve

"Så er vi nået til det vigtigste.". De otte kvinder i skolekøkkenet på Holmsland Skole i Kloster tæt på Ringkøbing får hurtigt dækket kaffebordet. 

Klokken er ni onsdag formiddag, og det er tid til en pause fra madlavningen. På bordet er der hjemmelavet marmelade, brød og termokander, for kvinderne her forstår at hygge sig både med arbejde og pause.

Mormødre laver mormormad i køkkenet i kælderen under Holmsland skole i Kloster tæt på Ringkøbing. 

"Vi har det godt, det har vi," siger Bodil Jeppesen. Kvinderne rundt om bordet er 70+, og de er alle nogens mormor. De fleste har haft børnebørn her på skolen, men i dag er det kun Bodil, der stadig har to, som er elever.

"Vi er blevet så gamle," indskyder en smilende Anne Birthe Jørgensen, der med sine 82 år er alderspræsident. Kvinderne kommer her og laver mad til skolens 81 børn og deres lærere en gang om måneden.

Når
grøntsagerne er
skåret i samme
størrelse, er det
nemmere at få
børnene til at
spise dem, har
mormødrene
erfaret.
Når grøntsagerne er skåret i samme størrelse, er det nemmere at få børnene til at spise dem, har mormødrene erfaret.

"Det fremmer madkulturen, og det er vigtigt. Børnene oplever at spise det samme og snakke om maden, og de er så glade for det og siger altid tak for mad," fortæller Esther Larsen. At dømme efter stemningen og snakken her i formiddagspausen, så er det ikke kun børnene, der er glade for ordningen. 

De otte mormødre hygger sig også i hinandens selskab. "Hvis man ikke har det sjovt som frivillig, så skal man ikke gøre det," erklærer Jette Aarup.

Ideen om, at der skulle serveres mormormad i skoletiden, blev til, fordi Jettes svigerdatter og Sonjas datter i 2017 sad i skolebestyrelsen. De ville gerne servere god, hjemmelavet mad for børnene på skolen, og som Jette siger: "Det talte jo fint sammen med mormormaden, som var blevet moderne igen." 

I dag står menuen på hjemmelavede kyllingenuggets, som er vendt i cornflakes og rasp. Dertil lokale, kogte kartofler, bearnaisesovs, rabarber-rødløgskompot og grøn salat. 

Kornelius
er elev på
Holmsland
skole og nyder
mormormaden.
Kornelius er elev på Holmsland skole og nyder mormormaden.

Maden skal være klar til servering klokken 11, og mens eleverne spiser, går Sonja Asmussen en tur rundt i klasserne for at høre, om eleverne har smagt på det hele. 

"Det skal de. Når de tager anden gang, behøver de ikke tage af det hele, men de skal smage på al maden. Jeg synes, det er dejligt at snakke med børnene, og jeg har altid været glad for at være sammen med børn," siger hun. 

Sæsonens grøntsager 

Sonja bor i Snejbjerg tæt på Herning, men kører gerne turen hertil for at være en del af mormor-klubben, hvor de også mødes i andre sammenhænge og over årene har fået et godt og nært fællesskab. 

Hella Hansen forklarer med et smil: "Jeg er tilflytter og har boet i Lyngby i 18 år. Da jeg flyttede hertil, meldte jeg mig ind i kajakklubben, hvor jeg mødte Esther, som var med i mormorklubben. Jeg er pensioneret lærer og ville gerne i skole igen." 

Der er ikke nogen egentlig forudsætning for at være med, men som Jette siger: "Man skal ikke nødvendigvis være god til at lave mad, men man skal have en interesse for det." 

Bodil serverer for de yngste på
skolen. Det koster 200 kroner om året
at få 8 x mormormad = 25 kroner per
måltid.
Bodil serverer for de yngste på skolen. Det koster 200 kroner om året at få 8 x mormormad = 25 kroner per måltid.

Jette og Inge Iversen står for indkøb, som foregår i den lokale Brugs, som de gerne vil støtte. Kartoflerne kommer fra en avler i nærheden, som ovenikøbet leverer kartofler skrællet. 

"Der skal jo købes ind og laves mad til knap 100 mennesker, så vi planlægger også efter hvilke grøntsager, der er sæson for. Vi gør en indsats for at mindske madspildet og har en spand, som børnene skal putte madrester i, så vi kan veje den og holde øje med, om vi laver for meget mad," forklarer Jette. 

Hun har drevet landbrug sammen med sin mand. "Så jeg har bespist mange mennesker hele mit liv," som hun smilende påpeger.

Så er der serveret 

Når mormødrene ikke mødes her i skolekøkkenet, ses de til sommer- og julesammenkomster, og det er altid hos Jette. 

"Jeg er ikke så sart med, om nogen går i mine køkkenskabe, så vi hjælpes alle sammen ad i køkkenet," som hun smilende siger. 

Det er blevet tid til at folde servietterne, for til et godt måltid hører også en pæn servering, mener mormødrene, som derfor folder servietter omkring knap 100 sæt bestik. 

"Vi oplever, at det betyder noget for børnene, ligesom duften af nylavet mad betyder noget," siger Jette, mens hun folder – og folder. Da mormormaden bliver sat frem til skolens børn klokken 11, bliver det, som kvinderne i køkkenet har sagt, omsat til virkelighed. 

Kvinderne på Mormor Madholdet nyder
det fællesskab, der begyndte i 2017.
Kvinderne på Mormor Madholdet nyder det fællesskab, der begyndte i 2017.

Børnene stimler frem med tallerkner i hånden, mens der bliver øst op. 

"Du skal lige smage på salaten", lyder det flere gange, og børnene nikker. De ved godt, at de skal smage på det hele, og for nogle er det ikke et problem. Som en lille dreng siger: "Jeg kan lide alt det, der er i maden!" 

For mormødrene, der laver maden frivilligt, er det løn i sig selv, og så føler de også, at de pludselig har fået en stor flok børnebørn, for som Anne Birthe smilende siger: "Når vi går ude i byen, så råber eleverne fra skolen: Hej mormor!"

Her kan børn få skolemad

346 skoler har søgt om at være med i en national forsøgsordning, der har til formål at give bedre forudsætninger for sundhed, trivsel og læring i skolen. 

854 millioner kroner er afsat til projektet i perioden 2025-2028, så der blev trukket lod om, hvilke som kunne være med i projektet. 

191 skoler er udtaget til forsøget. 

Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet forventes det, at cirka 26.300 elever årligt vil kunne få skolemad i løbet af forsøgsperioden, der starter i dette skoleår 2025/26.