Mormødre laver mormormad i køkkenet i kælderen under Holmsland
skole i Kloster tæt på Ringkøbing. Fra venstre er det: Sonja Asmussen,
Bodil Jeppesen, Esther Larsen, Hella Hansen, Anne Birthe Jørgensen,
Klara Olsen (med æggene), Inger Iversen og Jette Aarup.Foto: Jens Bach
På en skole i Jylland laver mormødrene mad: ”Børnene siger altid tak for mad”
Begrebet mormormad har fået ny betydning på en skole i Vestjylland. Her får eleverne sovs og kartofler, som ovenikøbet er tilberedt af en flok mormødre, der tjekker ind i skolekøkkenet en gang om måneden. Ud over at lave god mad fra bunden så har kvinderne det herligt sammen.
"Så er vi nået til det vigtigste.".
De otte kvinder i skolekøkkenet på Holmsland Skole i
Kloster tæt på Ringkøbing får
hurtigt dækket kaffebordet.
Klokken er ni onsdag formiddag, og det er tid til en pause
fra madlavningen. På bordet
er der hjemmelavet marmelade, brød og termokander, for kvinderne her forstår at hygge sig både med arbejde og pause.
Mormødre laver mormormad i køkkenet i kælderen under Holmsland
skole i Kloster tæt på Ringkøbing.
"Vi har det godt, det har vi," siger Bodil Jeppesen.
Kvinderne rundt om bordet
er 70+, og de er alle nogens
mormor. De fleste har haft
børnebørn her på skolen, men
i dag er det kun Bodil, der
stadig har to, som er elever.
"Vi er blevet så gamle," indskyder en smilende Anne
Birthe Jørgensen, der med
sine 82 år er alderspræsident.
Kvinderne kommer her og
laver mad til skolens 81 børn
og deres lærere en gang om
måneden.
Når
grøntsagerne er
skåret i samme
størrelse, er det
nemmere at få
børnene til at
spise dem, har
mormødrene
erfaret.Foto: Jens Bach
"Det fremmer madkulturen, og det er vigtigt. Børnene
oplever at spise det samme og
snakke om maden, og de er
så glade for det og siger altid
tak for mad," fortæller Esther
Larsen.
At dømme efter stemningen og snakken her i formiddagspausen, så er det ikke
kun børnene, der er glade for
ordningen.
De otte mormødre
hygger sig også i hinandens
selskab. "Hvis man ikke har det
sjovt som frivillig, så skal
man ikke gøre det," erklærer
Jette Aarup.
Ideen om, at der skulle
serveres mormormad i skoletiden, blev til, fordi Jettes
svigerdatter og Sonjas datter
i 2017 sad i skolebestyrelsen.
De ville gerne servere god,
hjemmelavet mad for børnene på skolen, og som Jette
siger: "Det talte jo fint sammen
med mormormaden, som var
blevet moderne igen."
I dag står menuen på hjemmelavede kyllingenuggets,
som er vendt i cornflakes og rasp. Dertil lokale, kogte kartofler, bearnaisesovs, rabarber-rødløgskompot og grøn
salat.
Kornelius
er elev på
Holmsland
skole og nyder
mormormaden.Foto: Jens Bach
Maden skal være klar til
servering klokken 11, og mens
eleverne spiser, går Sonja
Asmussen en tur rundt i klasserne for at høre, om eleverne
har smagt på det hele.
Annonse
"Det skal de. Når de tager
anden gang, behøver de ikke
tage af det hele, men de skal
smage på al maden. Jeg synes,
det er dejligt at snakke med
børnene, og jeg har altid
været glad for at være sammen med børn," siger hun.
Sonja bor i Snejbjerg tæt på
Herning, men kører gerne
turen hertil for at være en del
af mormor-klubben, hvor de
også mødes i andre sammenhænge og over årene har fået
et godt og nært fællesskab.
Hella Hansen forklarer
med et smil: "Jeg er tilflytter og har
boet i Lyngby i 18 år. Da jeg
flyttede hertil, meldte jeg
mig ind i kajakklubben, hvor
jeg mødte Esther, som var
med i mormorklubben. Jeg
er pensioneret lærer og ville
gerne i skole igen."
Der er ikke nogen egentlig
forudsætning for at være
med, men som Jette siger: "Man skal ikke nødvendigvis være god til at lave mad,
men man skal have en interesse for det."
Bodil serverer for de yngste på
skolen. Det koster 200 kroner om året
at få 8 x mormormad = 25 kroner per
måltid.Foto: Jens Bach
Jette og Inge Iversen
står for indkøb, som foregår
i den lokale Brugs, som de
gerne vil støtte. Kartoflerne
kommer fra en avler i nærheden, som ovenikøbet leverer
kartofler skrællet.
"Der skal jo købes ind og
laves mad til knap 100 mennesker, så vi planlægger også efter hvilke grøntsager, der er
sæson for. Vi gør en indsats
for at mindske madspildet og
har en spand, som børnene
skal putte
madrester
i, så vi kan
veje den og
holde øje
med, om
vi laver for meget mad," forklarer Jette.
Hun har drevet landbrug sammen med sin
mand. "Så jeg har bespist
mange mennesker hele
mit liv," som hun smilende
påpeger.
Så er der serveret
Når mormødrene ikke mødes
her i skolekøkkenet, ses de
til sommer- og julesammenkomster, og det er altid hos
Jette.
"Jeg er ikke så sart med,
om nogen går i mine køkkenskabe, så vi hjælpes alle
sammen ad i køkkenet," som
hun smilende siger.
Det er blevet tid til at folde
servietterne, for til et godt
måltid hører også en pæn servering, mener mormødrene,
som derfor folder servietter
omkring knap 100 sæt bestik.
"Vi oplever, at det betyder
noget for børnene, ligesom
duften af nylavet mad betyder
noget," siger Jette, mens hun
folder – og folder.
Da mormormaden bliver sat
frem til skolens
børn klokken
11, bliver det,
som kvinderne
i køkkenet har sagt, omsat til
virkelighed.
Kvinderne på Mormor Madholdet nyder
det fællesskab, der begyndte i 2017.Foto: Jens Bach
Børnene stimler
frem med tallerkner i hånden,
mens der bliver øst op.
"Du skal lige smage på salaten", lyder det flere gange, og
børnene nikker. De ved godt,
at de skal smage på det hele,
og for nogle er det ikke et
problem. Som en lille dreng
siger: "Jeg kan lide alt det, der er
i maden!"
For mormødrene, der laver
maden frivilligt, er det løn i
sig selv, og så føler de også, at
de pludselig har fået en stor
flok børnebørn, for som Anne
Birthe smilende siger: "Når vi går ude i byen, så
råber eleverne fra skolen: Hej mormor!"
Her kan børn få skolemad
346 skoler har søgt om at være med i en national forsøgsordning, der har til formål at give bedre forudsætninger for sundhed, trivsel og læring i skolen.
854 millioner kroner er afsat til projektet i perioden 2025-2028, så der blev trukket lod om, hvilke som kunne være med i projektet.
191 skoler er udtaget til forsøget.
Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet forventes det, at cirka 26.300 elever årligt vil kunne få skolemad i løbet af forsøgsperioden, der starter i dette skoleår 2025/26.
På denne side finder du alle vores seneste og bedste artikler med stærke mennesker, der har truffet spændende valg i livet.
Læs med om aktuelle emner og tendenser i samfundet. Få også inpiration og gode råd om parforhold, økonomi og jobskifter. Og søger du altid gode tips til din næste spiseoplevelse, kulturbegivenhed eller rejse?
Så er du havnet det rigtige sted.
For vi elsker at skrive om stort og småt i livet og hverdagen, så vi kan blive klogere, overraskede og måske (lidt) forbedrede udgaver af os selv!
Derfor kan du her finde artikler om alt det, der vedrører dit og mit liv. Hver eneste dag giver vi dig de nyeste tendenser og bedste tips på livsstilsfronten:
Fra det svære og tabubelagte til vigtige debatter eller sjove trends her og nu. Fra det nære og personlige til det store, underholdende og drømmende.
Uanset om du er på jagt efter et modigt karriereskifte, om du vil forstå andre mennesker bedre, du søger nye måder at beskue livet på, vil finde en god bog, podcast eller tv-serie, om du søger råd om kærlighed eller søger den perfekte gaveidé. Du kan finde nyt om det hele på siden her.
For vi bestræber os på at give dig de bedste artikler, der kan hjælpe til at gøre din hverdag lettere - og inspirere dig til at drømme større.