Noora Amalie Sætre
SPONSORERET indhold

Derfor elsker alle Noora fra SKAM

Har du også et massivt "girl crush" på den blonde hovedkarakter med de røde læber og stærke principper fra anden sæson af den norske web-serie SKAM? Du er ikke alene. Vi ser her nærmere på, hvad karakteren Noora kan, som de andre ikke kan.

Foto: NRK
28. sep. 2016 | Livsstil | Eurowoman

Dengang Spice Girls havde deres storhedstid, havde vi alle en yndlings-Spice. Én som lignede os selv lidt mere, passede lidt bedre til vores personlighed, eller som vi på anden vis bare havde lidt lettere ved at spejle os i end de andre i gruppen. Var man glad for sport og udadvendt, var man nok til Mel C. – var man mere til det pigede og nuttede, var man mere en "Baby Spice".

Samme princip synes imidlertid ikke at gøre sig gældende for den norske ungdomsserie SKAM, som lige nu oplever stor interesse fra danske teenagere, unge voksne og medier. Her tyder kommentarspor på sociale medier og nytrykt merchandise på, at det i overvældende grad er karakteren Noora Amalie Sætre, der løber med fansenes hjerter.

via GIPHY

Noora + William = Forever 💙 @itgenser #itgenser #skam #skam4life #today more about the it-sweater on @envelope_no

Et billede slået op af Celine Aagaard (@celineaagaard_) den 18. Maj 2016 kl. 12:14 PDT

Modeblogger Celine Aagaard har investeret i den populære Noora+William-T-shirt. 

søss

Et billede slået op af 🐞Josefine (@josefinpettersen) den 3. Aug 2016 kl. 1:41 PDT

Josefine Pettersen, skuespilleren bag SKAM-karakteren Noora, får komplimenter i massevis på sin Instagram-profil. "Skulle ønske jeg så sånn ut," skriver én i kommentarfeltet til dette billede. 

Men hvorfor egentlig? Hvad er det karakteren Noora kan, som de andre piger ikke kan?

Rollemodel med røde læber
Skal du lige have genopfrisket, hvem hun er, denne Noora, som pludselig figurerer på T-shirts og memes overalt på nettet?

Hun er den kloge, charmerende, smukke og selvsikre pige med det lyse pagehår, som bliver introduceret allerførst i serien med den overbevisende replik til første sæsons hovedkarakter, den noget mere usikre og følsomme Eva: "Du veit, sånn statistisk sett, så er det sånn at jenter som kaller andre jenter "sluts", har 90 prosent større sjanse for å få klamydia".

Hun har politisk korrekte holdninger og talegaverne i orden, og når hun går med rød læbestift hver dag i skolen, er det ikke for mændenes, men hendes egen skyld, siger hun – alligevel har hun den, ganske sigende, ikke på, da hun er på hyttetur med pigerne fra "russebussen".

LÆS OGSÅ: Derfor skal du se serien, alle taler om

I anden sæson af serien er hun hovedperson – og, måske allervigtigst, hovedperson i seriens helt store kærlighedsdrama, som udspiller sig mellem hende og den indesluttede og plagede, men også enormt populære, William med veninden Vilde på sidelinjen.

Tre grunde til at vi falder for Noora
Ifølge Anne Jerslev, professor i Film og Medievidenskab på Københavns Universitet, er der tre især tre grunde til, at vi alle forelsker os lidt i Noora, særligt i anden sæson af serien:

– For det første har det noget at gøre med hendes udseende. Hun har i højere grad end de andre "modeludseende", først og fremmest fordi hun er tynd. Det er ikke fordi serien ellers benytter sig af modefotografiets æstetik, vi ser jo konstant både Noora og de andre piger med bumser i ansigtet og sådan noget, men hun har nogle mål og en fremtræden som i høj grad ligner et nutidigt ideal, som vi kender fra modemagasinerne, siger hun.

– Den anden grund er, at hun er "sej", i den forstand at hun har sine egne meninger og er tilpas feministisk, venstreorienteret eller i hvert fald progressiv.

– Det sidste, der nok også spiller ind, er, at hun i anden sæson er hovedperson i en vældig klassisk kærlighedshistorie, nemlig historien om den unge kvinde, der øver modstand og øver modstand, men som vi alle sammen godt ved nok skal ende med at få prinsen til sidst.

LÆS OGSÅ: Mine 20'ere var de værste år af mit liv

Seriens ene forfatter og instruktør Julie Andem har tidligere udtalt, at serien blandt andet har til formål at "lære de unge piger at være uperfekte, for det er jo ikke så farligt", som hun er citeret i Information for at sige. Derfor kan det også måske også undre, at vi alligevel falder for karakteren, der netop lever op til de klassiske skønhedsidealer og bliver hovedrollen i en egentlig ganske traditionel kærlighedshistorie. Men Noora formår at holde benene på jorden undervejs, forklarer Anne Jerslev, og det gør hende til et godt forbillede:

– En del af pointen er, at hun trods alt holder fast i sig selv. Og at det jo også opleves som autentisk, at hun ikke bare flyver efter en ung mand, fordi han siger, at hun ser dejlig ud. Lidt i modsætning til første sæson, hvor Eva, som også bliver skildret i et meget fint portræt, var meget afhængig af sin kæreste. Set i det lys fremstår Noora nærmest som en postfeministisk heltinde, som er stærk og selvstændig, men som så alligevel løber med helten. De fremstår også som et meget moderne og ligeværdigt, ungt par, og det kan jeg godt forstå, at mange unge mennesker kan spejle sig i og se op til.

❤️

Et billede slået op af Noora Sætre (@loglady99) den 3. Jun 2016 kl. 10:21 PDT

Noora og William på karakteren Nooras Instagram-profil @loglady99

Hvordan passer Noora som heltinde ind i tidsånden?

– Hun er på mange måder en heltinde, der passer til tiden, idet hun står for selvstændighed, for styrke og for individualitet. Hun gør sig ikke til objekt for det mandlige blik, men har samtidig udseendet med sig og insisterer på fornøjelsen ved at se godt ud med sin røde læbestift – som jo, i hvert fald ifølge hende selv, kun er for hendes egen skyld.

NRK har netop taget hul på 3. sæson af SKAM,som denne gang skifter hovedperson fra Noora til den hemmelighedsfulde Isak, der særligt i første sæson skabte en god del drama på "Nissen" (Hartvig Nissen Videregående Skole, red.). Der er indtil videre kun udgivet to små klip, en chatsamtale og en lille Instagram-video. Du kan se det hele her. 

LÆS OGSÅ: Her kan du få det fedeste SKAM-lir

LÆS OGSÅ: Hun har 100.000 følgere på Instagram - men findes hun i virkeligheden?

LÆS OGSÅ:  "Det lugter lidt af, at nu er det blevet populært at synes, at kurvede kvinder er flotte"