Ren design æstetik

Ren design æstetik

Ærligt, eksklusivt, simpelt og smukt. Den belgiske designvirksomhed When Objects Work står for design, der er skabt til at vare hele livet – til det liv, vi lever hjemme. Se med her og mød stifteren, Beatrice de Lafontaine, der sammen med internationale topdesignere har fundet opskriften på den perfekte kombination af form og funktion til boligens hverdagsobjekter.

Simpel form, perfekt funktion og helt og aldeles tidløst. Det er nogle af kodeordene for den belgiske virksomhed When Objects Work, der har specialiseret sig i eksklusive designobjekter skabt af internationale topdesignere og -arkitekter fra hele verden, der alle er optagede af at få simpel form og funktion til at gå op i en højere enhed uden unødige detaljer. For firmaet, der lancerede sin første kollektion i 2001, har den filosofi, at hverdagsobjekter til boligen skal være brugbare og smukke samtidig med, at materiale og håndværk skal gå op i en højere enhed. Tiden er ikke til alt for mange dikkedarer på designfronten, og derfor rammer When Objects Work plet i tidsånden lige nu, siger den belgiske stifter, Beatrice de Lafontaine:

– Efter finanskrisen er folk over hele verden blevet mere forsigtige med, hvad de køber. De går i højere grad efter ærlige og tidløse ting frem for det her og nu fashionable. De overfladiske trends er væk, og det ses også i fremgangen hos store klassiske firmaer som fx Carl Hansen og PP Møbler. Folk ved, at møbler fra Poul Kjærholm og Hans J. Wegner er evigt gyldige pga. deres stærke og ærlige design og fantastiske håndværk. Og det er også en af grundene til, at det går godt for When Objects Work. Vores design passer perfekt ind i både meget rene rum, men også i mere klassiske byggerier. Og så ser vi en voksende trend, der peger i retning af, at folk har fået øjnene op for, at livet skal leves derhjemme. Vores objekter er med til at gøre følelsen af det hjemlige element endnu stærkere.

Dykker man ned i listen over de designere og arkitekter, der tegner virksomhedens profil, møder man bl.a. belgiske Vincent Van Duysen, engelske John Pawson og japanske Shigeru Ban, der hver især har et helt personligt formsprog, der rammer den form- og designmæssige underdrivelse, som er så kendetegnende for When Objects Works designfilosofi. Det gælder især Vincent Van Duysen, der i Danmark mest er kendt for sit fantastiske stentøj. Hans design er karakteriseret af en nytænkende fortolkning af kendte og klassiske former, hvilket hans stentøjskollektion ‘Pottery’ er et godt eksempel på. Den består af stabelbare ovale skåle i en farveskala hentet fra det nordeuropæiske himmelstrøg, der både er skabt til at blive brugt – men hvor udformningen samtidig er så smuk, at hver skål i sig selv er et dekorativt designobjekt. Et træk, der også kendetegner design af den engelske arkitekt John Pawson, der var en af de første til at tro på Beatrice de Lafontaines vision og var med, da firmaet lancerede sin første kollektion på designmessen i Milano for godt et årti siden.

Selve materialevalget er også afgørende for When Objects Work. Det skal være ærligt og autentisk for overhovedet at komme i betragtning. Derfor er det også variationer af forskellige metaller, glas, træ, keramik, krystal, marmor og sølv, der er gennemgående i firmaets kollektioner. På den måde passer alle objekter fint sammen og kan blandes på kryds og tværs. Og samtidig har de hver deres individuelle historie, som skal være med til at tilføre rummet noget ekstra. Eller som Beatrice de Lafontaine siger med et citat af den afdøde engelske kunstner og forfatter William Morris, når hun prøver at forklare kernen i virksomhedens eksistens: – ‘Have nothing in your house that you do not know to be useful or believe to be beautiful.’

John Pawson, skål i bronze, hvid, sort eller off-white lak. 

John Pawson, service i ovenfast stentøj.

Vincent van Duysen, Pottery-serie i ovnfast stentøj med egetræslåg i forskellige tykkelser. Fås i otte forskellige farver.

John Pawson, salatbestik i ibenholt, inspireret af klassiske årer og traditionelle japanske Shamoji ris-skeer.