Lola Jensens bedste råd: Disse få ting er vigtige, når dit barn skal starte i børnehave Har du en glad og ubekymret tumling, der skal til at forlade vuggestuen og springe ud som fuldbårent børnehavebarn? Så spænd sikkerhedsselen, og forbered dig på store forandringer. Her får du familievejleder Lola Jensens bedste råd til en tryg b'rnehavestart.
Derfor er det faktisk sundt at være vred Mange af os opfatter vrede som en forbudt og farlig følelse. I virkeligheden tjener den et vigtigt formål – nemlig at værne om vores grænser og beskytte os. Her får du psykologens bedste råd til at håndtere din vrede.
Under en færgetur opdagede Peter Mygind noget nyt om sig selv På en tur til Aarhus var Peter Mygind nødt til at tage et valg. Først bekymrede han sig om, hvad andre ville tænke, men så indså han, at der ikke var noget at skamme sig over.
Er de unge bare sarte curlingbørn? Nej, mener Emilia van Hauen Generation Z er i disse år ved at finde deres plads i samfundet og på arbejdsmarkedet. Sociolog Emilia van Hauen fortæller om de rammer, der har formet de unges liv, så det måske bliver nemmere for dig at være mor, far, kollega, ven eller chef til en Z’er.
Pernille Aalund skulle ændre noget radikalt i sit ægteskab – ellers ville hendes mand skilles En dag erklærede Pernille Aalunds mand, at en særlig ting ved deres ægteskab ikke længere fungerede for ham. Han ville have mere kropslig kontakt, og hvis hun ikke kunne give ham det, så ville han skilles. Det fortæller hun i et stort interview med ALT for damerne.
10 tigerspring: Få gode råd til dit barns mentale syvmileskridt Med få ugers margin kan vi forudse, hvornår børn tager deres udviklingsmæssige tigerspring. Find ud af, hvordan din babys verden bliver mere forunderlig i løbet af sine 10 tigerspring, og hvordan du bedst kan hjælpe dit barn, når verden bliver større.
Pernille vidste hurtigt, at hun og Martin ikke var et match – nu har de genoptaget kontakten Pernille Mikkelsen skabte røre blandt seerne, da hun meldte ud, ”at hun aldrig ville bo med en mand igen”. I dag håber hun stadig på at finde kærligheden, og hun tror på, at det kan ske på hendes egne præmisser.
Cecilie Beck: ”Jeg holder en pause fra parforhold" Tv-værtinde Cecilie Beck leder ikke efter en kæreste. Hun er glad som single og får kvalitetstid gennem andre tætte relationer. Det betyder dog ikke, at hun holder sig fra mandligt selskab, fortæller hun i et stort interview med ALT for damerne og Fit Living.
Pernille vendte livet på hovedet efter skilsmisse: ”Ingen er tiltrukket af en gammel karklud” Pernille Mikkelsen er med i den nye sæson af ’Gift ved første blik’. Før programmet havde hun været i et forhold med sig selv i fem år. Nu føler hun sig klar til igen at opsøge kærligheden, og det kan du følge med i på DR.
Drengene sendte lede beskeder til Aurora, men hun trodsede dem - nu har hun ét håb for andre som hende 27-årige Aurora Lyngdal har hele sin ungdom bevæget sig i en verden præget af hadske kommentarer. Men hun har fulgt sin drøm, og nu håber hun, at hun kan være med til at bane vejen for andre unge piger, der ønsker at gøre karriere inden for det samme som hende: Computerspil.
Ny forskning: Det er ikke helt ligegyldigt, om du synger eller vugger dit barn i søvn Kære forælder, det er ikke helt ligegyldigt, om du leger, hopper på pilatesbold eller synger, når dit barn skal sove. Det viser ny forskning. Men det er kun en snert af sandheden, siger ekspert.
Hud-mod-hud: Derfor skal du ligge helt tæt med dit barn - også når det bliver større Hud mod hud-kontakt er ikke bare en god idé. Det er tæt på magisk og kan være afgørende for, hvordan små som store børn klarer sig senere hen i livet. Og så er det forresten aldrig for sent at gå i gang.
Traumer hos børn: ”I princippet kan det tage forældre to minutter at traumatisere et barn” Troede du også, at det er bilulykker og dødsfald, der sætter spor hos vores børn, som følger dem helt ind i voksenlivet? Det er ikke hele sandheden. De oplevelser, flest børn bliver traumatiseret af, foregår nemlig i hjemmet, når de voksne ikke ”er til stede”. Det fortæller to eksperter.
Lader du dit barn udforske selv? Den risikofyldte leg er vigtigere, end du tror Børns leg er vigtig. Den giver dem erfaringer, kundskaber og sociale kompetencer. Men legen er også udfordret. Af byliv, skærme og forsigtige forældre. Og på den lange bane kan det betyde børn, der mangler redskaber til at forstå sig selv og andre.
Onkel Reje: ”Jeg tror, at det er det vigtigste, vi kan give vores børn” En voksen, der er rigtig god til at sætte sig i børnenes sted og skrue op for legen, er Mads Gertsen, bedre kendt som Onkel Reje fra DRs Ramasjang-univers. Her er hans råd og refleksioner over forældreskab, barndom og leg samt hans yndlingsbøger til store og små.
7 nyttige oplysninger om dit barns tissekone Skal den vaskes inden for folderne - og med eller uden sæbe? Og hvad betyder det, hvis den bliver rød? Læs med her, hvis du som forælder har ansvaret for et lille underliv.
10 nyttige oplysninger om dit barns tissemand Er du forælder til en dreng, har du måske også tænkt over, hvordan du skal håndtere din søns tissemand. Hvordan skal den vaskes? Og hvornår kan han selv klare det? Få 10 nyttige oplysninger her.
Din baby forstår mere, end du tror Det eneste, dit barn kan, er at spise, sove og græde – tror du… Men faktisk kommer baby til verden med en højt udviklet intuition og forstår, hvad du siger, og hvordan du har det.
14 lærerige tv-serier til små og store skærmtrolde Man får firkantede øjne af at se tv, siger de voksne. Men det passer slet ikke. Faktisk har tv-udbuddet til børn aldrig været større og bedre. Vi guider dig til tegneserier, nyhedsprogrammer og mysterier til børn i alle aldre.
Du må ikke gå, mor! Sådan hjælper du bedst dit barn med separationsangst Er dit barn pludselig mere grædende og søgende efter dig, har sværere ved adskillelse og er mere uroligt? Så gennemgår det nok separationsangst – altså oplever noget, der er svært og måske skræmmende – og har brug for dit nærvær. Uanset om barnet er 6 måneder, 4 år eller større endnu.
2 år og trodsig – eller bare under udvikling? Der sker meget med et barns udvikling, fra det er to til tre år. Pludselig løber junior mere end går, kravler på alt og har en mere fast vilje. Sproget er ikke nødvendigvis stort, men du ved uden skyggen af tvivl, om tomlen vender op eller ned, eller om barnet føler sig forstået eller ej. Hvad sker der? Jo, dit barn er bare to år – og har meget brug for dig til at guide og sætte rammer.
Klar til at kravle? Sådan hjælper du dit barn på vej Om lidt åbner der sig en helt ny verden for dig og dit barn: kravlestadiet. Men hvornår skal baby egentligt kunne kravle, og hvordan kan du hjælpe den lille på vej? Og er det rigtigt, det ødelægger motorikken at springe kravlefasen over? Få sundhedsplejerskens svar og råd her.
Ferie uden planer? Det kan være lykken for dit barn Børn har også brug for tre ugers sommerferie – men hvordan? Vi går tæt på hjemmeferien og giver de bedste tips til aktiviteter for familien.
Sådan bidrager børne-tv til dit barns udvikling Dummekassen er den blevet kaldt gennem årtier, men i dag er der masser af leg og læring at hente i de fantasifulde børneuniverser på tv – også selvom udlandet ser målløse til, når vi præsenterer de små for alt fra rekordlange dillermænd til satanisttilbedende heavyrockere. Som forælder er det dog vigtigt, at du ser med, siger eksperterne.
Driller babys søvn? Sådan hjælper du kærligt dit barn til at sove Kender du talemåden at sove som en baby om rigtig god, fredfyldt og uforstyrret nattesøvn? Sikke en gang vås. Babyer fødes nemlig uden at kende forskel på dag og nat, og uden samme varme følelser omkring at sove, som voksne har. De skal lære gode sovevaner, og vi kan vise dem vejen kærligt og trygt – lige efter, vi har lært, hvad god babysøvn egentligt er.
Tre år og en temmelig stor mundfuld? Her er hvorfor Det ene øjeblik er din treårige en lille mus i din inderlomme, det næste øjeblik har barnet fået en gevaldig nej-hat på og får nedsmeltninger over stort som småt. Det næste moment er junior en kæmpe vovehals, der lader til at afprøve alle grænser i bogen. Velkommen til en alder, hvor der sker en KÆMPE udvikling, og din treårige har brug for din støtte hele vejen.
"Min bordherre kastede sig over mine ord med en sjælden interesse..." De skrevne ord får en helt ny betydning for ugens klummeskribent, der har fundet viskelæderet frem igen.
Her er 25 fine ting, vi kan lære af børn Små børn er kloge. På nogle punkter klogere end os voksne, faktisk. Vi har samlet 25 ting, som vi alle kan lære af vores børn.
Søskende bliver klogere af at skændes Ligger dine børn i evig krig med hinanden? Så er det godt at vide, at de lærer en hel masse om at forstå andre, takle følelser og at tale deres sag, når de skændes med hinanden.
15 typiske spørgsmål om babys søvn Babyer har brug for deres søvn. Men hvordan sørger du bedst for, at den lille kan boble derudaf uden forstyrrelser? Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen giver svar på de vigtigste spørgsmål om babys søvn.
Blide behandling til babyer og småbørn Hvad kan behandlingsformer som zoneterapi, akupunktur, osteopati, massage og kranio-sakral-terapi gøre for din baby? Læs med her!
Derfor bider små børn Det tager et splitsekund og vupti, så har et bidsk barn plantet sit tandsæt i en lille kammerats arm. Hvorfor bider børn, og hvad stiller du op, hvis det sker?
”Stop så! Ellers får du ingen is”: Derfor skal du undgå trusler Har du taget dig selv i at true dit barn med at aflyse turen til Tivoli, hvis han ikke tager tøj på eller slukker skærmen? Det sker typisk i afmagt, men trusler – tomme eller ej – har kun en effekt på den korte bane. Få familieterapeutens råd til at undgå trusler i opdragelsen.
Så meget kan dit barn få ud af at have et kæledyr Ønsker dit barn sig en sød, pelset legekammerat? Der er mange grunde til at sige ja, mener familiepsykolog Charlotte Diamant. Et kæledyr kan udvikle barnets motorik, styrke den sociale sans og give vigtige oplevelser med venskab, omsorg og ansvar.
Dialogisk læsning: Sådan gør du læsning til leg Mange børn er vant til at skulle tie stille, når de voksne læser højt, men de lærer meget mere af at tale om det, de hører. Journalist og mor til tre, Sine Gerstenberg, forsøger at knække læsekoden med dialogisk læsning.
Fie Hørby: ”I det nye børnesyn er voksne og børn ligeværdige, men ikke ligestillede” Børn har brug for anerkendelse, respekt og ligeværdighed – alligevel er mange af os forældre fanget i gamle tiders firkantede børnesyn, mener familieterapeut Fie Hørby. Hun vil have os til at være forældre på vores egen måde.
10 søde tegn på at din baby elsker dig Din baby kan ikke sige det med ord, men du kan være sikker på, at det lille nye menneske forguder og elsker dig - faktisk sender din baby dig kærlighedserklæringer hver dag. Lær at spotte dem!
Pakker du dit barn ind i vat? Pas på! Du er der straks med forbud og formaninger, når dit barn selv kravler op i højstolen eller balancerer på en træstamme. De skulle jo helst ikke komme til skade. Men faktisk er det vigtigt, at børn gør sig deres egne erfaringer og får knubs på vejen.
Terrible twos: Overlevelsesguide til selvstændighedsalderen Vidste du, at når din lille tumling bliver omkring to år, sætter hun turbo på at løsrive sig fra dig? Læs her, hvordan I bedst klarer jer igennem følelsestumulten under barnets første ‘pubertet’.
Sådan lærer du dit barn at blive en god ven Gode venner kan dele, vente på tur og finde på sjove lege. Aha! Og hvordan opdrager du så sådan en fremragende størrelse?
Udvikling: 7 lege der gør dit barn klogere En spand på hovedet, pruttelyde og ‘far, mor og børn’. Alle former for leg hjælper dit barn til at forstå, hvordan verden fungerer. Find ud af, hvad dit barn får ud af de enkelte lege, og hvordan du støtter både leg og udvikling.
Leg i det fri: Inspiration til udendørsaktiviteter dit barn vil elske Sommeren behøver ikke at gå stille for sig, selvom familieturen sydpå højest sandsynligt er blevet udskudt. Mange børn elsker at lege i det fri og med udendørslegetøj og sjove spil, kan haven og den lokale natur byde på mange timers underholdning.
Forstå dit barns personlighed: Følsom eller fuld fart frem? Nogle børn indtager verden med åben pande, mens andre lige skal se det hele lidt an. Som forældre er det vores fornemmeste opgave at aflæse børns personlighed.
9 typiske konflikter i selvstændighedsalderen Få børnepsykolog Margrethe Brun Hansens konkrete løsninger på nogle af de konflikter, I typisk skal igennem, når bølgerne går højt hos det lille barn i selvstændighedsalderen.
Selvstændighedsalder: Forstå dit barns hidsige temperament Du giver dit barn den ‘forkerte’ ske, og egotripperen stikker i et hyl og kaster sig på gulvet i arrigskab. Tillykke, dit barn er i selvstændighedsalderen! Få svaret på, hvorfor temperamentet koger over – og lær at støtte den lille på vej mod at blive et selvstændigt menneske.
Personlighedstest: Hvilken type er dit barn? Helt fra livets begyndelse er børn forskellige. Mon du har en lille mægler, en perfektionist eller en skøn igangsætter af sjove lege? Se, om du kan genkende dit barn blandt disse ni personligheder.
Piger går tidligere i pubertet: Det øger risikoen for social isolation og sygdomme Piger helt ned til 9 år går i pubertet. Det viser en ny, dansk undersøgelse – og det bekymrer forskerne bag undersøgelsen.
Urolige børn behøver ikke at være uopdragne Har du et barn, der hverken kan sidde, ligge eller stå stille? Så er du langt fra alene, og det behøver ikke at have noget med dårlig opdragelse at gøre, for de små størrelser er bare ikke skabt til at sidde stille i længere tid. Få eksperternes forklaring på hvorfor – og gode råd til at hjælpe dit barn til mere ro under aftensmaden, tandbørstningen og på skolebænken.
Børn tager ikke skade af lidt knubs Jo, de får måske lidt blå mærker og huller på bukserne, når de klatrer i træer og på anden vis prøver motorikken af. Men det er meget vigtigt for børnenes udvikling, at de får lov til selv at mærke, hvad kroppen kan, hvis de skal blive robuste og motorisk sikre, siger eksperterne.
Er dit barn stresset? Det er ikke kun voksne, der kan få stress. Børn bliver også stressede, men reagerer anderledes end os voksne, og derfor kan det være sværere at få øje på. Her kan du blive meget klogere på symptomerne og få eksperternes råd til at hjælpe dit barn til mindre stress.
Udvikling: Hvad kan dit barn hvornår? Tigerspring er et velkendt begreb for de fleste småbørnsforældre – men hvilke vigtige spring sker der for dit barn efter baby- og småbarnsstadiet? Hjerneforskeren og familiepsykologen guider dig.
Er dit barn særligt sensitiv? Oplever du, at dit barn reagerer mere, hurtigere og voldsommere end andre børn i forskellige situationer? Så er dit barn måske særligt sensitiv. Det er ikke en diagnose, men på én gang en udfordring og en styrke. Få eksperternes råd til, hvordan du bedst støtter dit sensitive barn.
Fysisk nærhed gavner dit barns udvikling De fleste ved, at nyfødte har brug for kropskontakt og hud mod hud. Men husker du også at kysse og kramme din tumling eller din 8-årige? Alle børn – og også voksne! – har nemlig brug for daglig kropskontakt, fordi det skaber tryghed og ro. Bliv klogere på, hvad et kram betyder for dit barn.
”Jeg føler mig som en fiasko som mor” Følelsen af at være en fiasko som mor, som partner og som menneske er noget, mange mennesker oplever. Luise Thye-Østergaard hjælper dig til at finde læring i følelsen af nederlag.
Lær dit barn at løse konflikter Åh nej, skændes de nu igen? Sådan tænker du måske, når dine børn igen-igen skændes – eller slås! – om legetøjet. Men op med humøret, konflikter er faktisk sundt for de små, for de lærer en masse af dem. Eksperterne guider dig her til konflikthåndtering i børnehøjde.
Signe kæmpede med ensomhed: ”Jeg var ikke en del af fællesskabet og følte mig så usynlig” Følelsen af ensomhed kan ramme os alle indimellem, men for 24-årige Signe skete det alt for ofte i mange år. Og hvordan kommer man lige videre, når man først er begyndt at tro på, at man er komplet ligegyldig, og at der må være en god grund til, at de andre ikke gider tale med én? Signe fandt heldigvis hjælp blandt andre ensomme unge og fortæller i dag sin historie for, at ingen andre skal føle sig ligeså alene, som hun har gjort.
Forstå dit barns følelser Børn oplever store følelser. Begejstring og glæde. Angst og vrede. Men hvis dit barn aldrig lærer at forstå og sætte ord på følelserne, vil det få svært ved at håndtere dem i fremtiden. Eksperterne guider dig her til at træne alle slags følelser med dit barn.
Årets vinder af Tine Bryld Prisen ”smadrer” vigtigt tabu blandt unge Foreningen Ventilen har forsøgt at bekæmpe ensomhed blandt unge i 20 år. Tirsdag aften blev deres indsats anerkendt, da de modtog Tine Bryld Prisen 2019 i VEGA.
"Min søn savner sin upålidelige far" Min søn savner sin upålidelige far, som han ikke har set i snart 4 år. Han er ikke stor nok til at forstå, hvorfor han ikke længere ser sin far, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.
Er dit barn sej på fodboldbanen, men bagud på skolebænken? Du kan hjælpe dit barn til større faglig succes med gode snakke om deres faglige udfordringer og deres sociale kompetencer. Læs med og få gode råd fra familieterapeuten og psykologen.
Babys søvn: 5 klassiske søvnproblemer - og bud på løsninger Hvis dit barn nat efter nat hiver dig ud af sengen, bliver du langsomt, men sikkert kørt i sænk – det er ikke for sjov, at manglen på søvn er et kendt torturmiddel. Med god viden om dit barns søvn og nogle få, men sikre kneb, kan du dog måske få mere kontrol over natten.
Familieterapeutens bedste råd om opdragelse? Drop den! Det kan lyde kontroversielt, at vi som forældre ikke skal opdrage på vores børn, for hvordan skal vores små poder så blive ordentlige, helstøbte mennesker? Ifølge Fie Hørby og hendes bog ”Drop opdragelsen” handler det om, at vi skal forny vores børnesyn, droppe opdragerrollen og give børnene en større frihed til at folde sig ud.
Tigerspring: Hvad sker der for de 3- og 6-årige? Lige omkring 3 år og 6 år tager dit barn nogle store udviklingsspring, hvor hele verden for en stund er kaotisk. Læs her, hvad der sker inde i dit barn – og hvordan du støtter din lille springer bedst muligt.
Udvikling: Er dit barn i selvstændighedsalderen? Selvstændighedsalder - tidligere kalder trodsalderen - kan være hård at komme igennem. Vi forklarer meningen med galskaben og giver gode råd til, hvordan I nemmest klarer de konfliktfyldte år.
Selvværd vs. selvtillid? Sådan booster du dit barns tro på sig selv og egne evner Ligner tegningen ikke det, dit barn havde i tankerne? Eller stoler dit barn ikke på, at det er godt nok, som det er? Ligegyldigt, hvor skoen trykker på dit barns følelsesregister, kan du hjælpe det godt på vej med gode snakke og simple teknikker.
Sådan bliver I klar til første skoledag Første skoledag er en stor dag for dit barn, men bestemt også for de stolte forældre, der med ét giver afkald på sit lille børnehavebarn. Det kan være et emotionelt og lidt skræmmende skift pludselig at være forælder til et skolebarn, men med et par tommelfingerregler kan du ruste dig, så både du og dit barn får en tryg og positiv skolestart.
Guide: Hvilket legetøj udvikler dit barn hvornår og hvorfor? Legetøj er ikke bare legetøj, og leg er ikke bare leg. Det er midler til dit barns læring, udvikling og glæde, hvis det altså er det rigtige. Men hvilket legetøj er bedst til hvad alder?
Sådan bliver junior skoleklar Lige nu har du måske svært ved at forestille dig, at dit børnehavebarn inden længe skal være stor og moden nok til at starte i skole. Men fortvivl dog ej, for på ingen tid kan dit barn blive helt klar til at starte i skole – især, hvis du hjælper godt til. Læs med, og bliv klogere på, hvordan junior bliver klar, parat til skolestart.
Farvel til bleen? Sådan hjælper du dit barn med at blive blefri Er dit barn begyndt at sige, når det laver i bleen? Eller er det bare nået en alder, hvor du tænker, det er ved at være tid til at smide bleen? Her får du de bedste råd til, hvordan du bedst hjælper blestoppet på vej - men først når barnet er klar.
Alt du skal vide om dit barns trampolin I mange haver indtager trampoliner store dele af græsarealet, og selvom den ikke just klæder æbletræer, højbede og havemøbler i sortmalet mahogni er den et sikkert kort på hånden, når det kommer til dit barns udvikling. Motorisk såvel som mentalt. Men hvilken trampolin er bedst og hvad må barnet (ikke) på trampolinen?
Klumme: "Du er ikke den eneste far-idiot bag barnevognen" Far-bøgerne... Til fædre, om fædre, af fædre. De stod ud af bogforlagene som skidt fra en spædekalv, disse førstehåndsberetninger fra de paniske nybagte fædres vej ud i den fagre nye verden af babyrytmik, bleskift og forældremæssigt mindreværd. Men hvad er der blevet af de bøger? Journalist Søren McGuire undrer sig også.
Kære unge studenter: Dyrk vensomheden, ikke 12-tallerne! Vær en karakter i stedet for at gå op i høje karakterer, mener klummeskribent Anne Søgaard.
Hektisk dag? Kom ned i gear og mærk efter sammen med dit barn Børnehave, skole og masser af aktivitet i løbet af dagen. Det er ikke så underligt, at børn til tider har svært ved at finde ro. Men det kræver faktisk ikke så meget for at komme helt ned i gear og mærke kroppen.
Udelege er de bedste lege Leg uden for er en helt essentiel del af barnets liv og udvikling, men skal børnene lokkes væk fra den evigt underholdende iPad, så kræver det, at legetøjet uden for er sjovt, udfordrende og af høj kvalitet.
Vild leg og masser af bevægelse styrker dit barns motorik Børn træner ikke kun motorik, når de er tilmeldt en eller anden aktivitet, men hverdagen er spækket med muligheder for at få sjove og hyggelige oplevelser med venner og familie. Få gode tips i videoen her.
Hektisk hverdag: Sådan hjælper du dit barn med at finde ro Har dit barn svært ved at geare ned og slappe af? Så kan det meget vel være, det spejler sig i dig. Få eksperternes bedste tips til at finde ro og nærvær i hverdagen.
Skoleklar: Kan dit barn holde på en blyant? I den sidste tid i børnehaven tænker vi naturligt på, om vores lille, store barn er klar? Bare sådan en ting som at kunne holde på en blyant... Ja, det er faktisk sværere, end du måske går og tror.
Giv slip og lad din 1-2 årige afprøve sin balance Der er liv og glade dage, når barnet begynder at drøne rundt - og afprøve flere og flere grænser og eksperimentere med bevægelse og balance. Det bedste, I som forældre kan gøre, er at give barnet plads og lov.
Lyt med på 'Vores Børn' podcast Som forælder er der rigtig mange situationer, hvor man har ørerne, men ikke hænderne fri. Tænk på, når du går tur med barnevognen, laver mad eller kører til og fra arbejde. Vores Børn har lavet flere podcast-serier til dig med børn op til 12 år. Her får du et overblik over de forskellige serier.
Gode tips til at styrke din babys sanser Den første tid med baby er helt fantastisk! Smuk, fantastisk, overvældende og muligvis også svær og forvirrende. Her får du gode tips til det, der er vigtigt for barnet det første leveår.
Podcast: Derfor hænger krop og læring sammen Er du en af dem, der hjælper dine børn med alt fra at kravle op på stolen til at tage huen på om morgenen? Prøv at lade være. For du gør dem langt fra en tjeneste. Lyt med og blive klogere i Vores Børns podcast.
Derfor skændes søskende Skændes dine børn også? Ro på! Hvis der er under fire år imellem dem er det helt normalt, at de har en konflikt op til hvert femte minut - og det er faktisk godt for noget. Sådan lyder det fra familieterapeut Fie Hørby i en ny podcast.
Gode råd til en rolig puttetid Det kan være svært for mange børn at komme ned i gear og finde ro, når sengetid nærmer sig. Få gode tips her, som både forældre og børn synes, er hyggelige.
10 gode råd: Sådan taler du med dit barn om sorg Det kan være svært at tale med sine børn om emner, der gør ondt. Men det er så vigtigt at få sat ord på de svære følelser, så vi lærer vores børn, at det helt ok at være ked af det.
Bevægelse giver dit barn en bedre hukommelse Jo mere, dit barn bevæger sig, des bedre bliver det faktisk til at huske – en vigtig forudsætning for at kunne tage læring ind og blive klogere. Derfor giver eksperterne dig her en række gode råd til, hvordan du kan styrke dit barns hukommelse gennem leg og bevægelse.
Forældres skilsmisse rammer helt små børn Når mor og far går fra hinanden, bliver selv de helt små børn påvirkede. I yderste konsekvens kan skilsmissen skade børnenes udvikling.
Derfor er faste sengetider vigtigt for dit barn Børn og søvn er ligesom religion, siger man. Men det passer ikke. Søvn er et basalt behov, der er forsket grundigt i. Derfor kan man sige med sikkerhed, at faste sengetider og nok søvn ér det bedste for barnet.
Sådan taler du med dit barn om døden Døden kan være svær at tale om med sit barn, men når børn mister en bedsteforælder eller en onkel, er det vigtigt at give plads til at snakke om døden, tabet og sorgen. Se hvordan du gør her.
Skab rolige stunder i hverdagen og styrk dit barns motorik De fleste tænker på motorik som lege og øvelser, der får pulsen op. Men dit barns motoriske udvikling kræver faktisk også, at både krop og sanser får ro. Bliv klogere på hvorfor, og få en række gode råd til at geare helt ned sammen med dit barn i hverdagen.
4 grunde til at flytte ud af byen Selvom du ikke har ambitioner om at blive selvforsynende i et stråtækt bondehus i den helt autentiske Morten Korch-stil, er der stadig gode grunde til at vende blikket mod landet. Der er nemlig flere økonomiske årsager til at skifte dit forvoksede kosteskab af en københavnerlejlighed ud med hus og have uden for byen
Adam Duvå Hall: Fra modermælk til Mokai Der er også hele test-tingen. Nogle trives med at blive målt og vurderet løbende. For andre er det et mareridt. Jeg håber virkelig, at min søns skoletid bliver det perfekte mix. At nederlag og sejre ikke altid er et tal. Tv-vært Adam Duvå Hall forbereder sig på sønnens skolestart.
Se videoen - Børnefamilien ”Vi fulgte drømmen om hus, have og egen carport” For Kim og kæresten blev Vesterbro for trang. De byttede bylejligheden ud med albuerum, børnevenlige omgivelser, et rigt overraskende kulturliv og evigt egen parkeringsplads i Roskilde.
Se videoen: Fra København til Stenlille: ”Vi drømte om mere plads, der var helt vores egen” Selv en storby kan blive for trang for en børnefamilie med udflytterdrømme og længsler efter åbne vider og delvis selvforsyning. Luanna og familien har taget springet – skal du med?
10 lege, som styrker dit barns motorik Der er masser af sjove lege og helt almindelige hverdagsaktiviteter, som du kan lave sammen med dit barn for at styrke den lilles motorik. Her får du 10 forslag, som ikke kræver den store planlægning og nemt kan passes ind i hverdagen.
Curling eller omsorgsfuld? Sådan giver du slip på dit barn Er det curling, du har gang i - eller er du bare en omsorgsfuld forælder? Uanset hvad, kan det være vemodigt at se sit barn blive større, for det minder os om en tid, der aldrig kommer igen.
Danske børn har problemer med motorikken Hvert tredje barn har svært ved at holde på en blyant, klippe med en saks eller cykle, når de starter i skole. Det kan have konsekvenser for indlæring, selvværd og det sociale, men der er heldigvis mange hverdagsaktiviteter, som du kan lave med dit barn for at træne motorikken.
Forskning: Masser af kram og hud-mod-hud giver klogere børn Er du en af den slags forældre, der altid krammer dine børn? Hvis svaret er ja, skal du endelig bare blive ved. En amerikansk undersøgelse viser, at fysisk kontakt med din baby er langt vigtigere, end du tror.
Enhver idiot kan skifte en ble. Men prøv at argumentere for strengere skærm-politik over for en 12-årig… Hvornår begyndte det at gå galt?, spørger journalist Søren McGuire. Hvornår blev den rundkindede nuttethed erstattet med en hængende mundvig?
Guide: Sådan lærer du dit barn at cykle selv Det er stort for de mindste at lære at cykle. Se her, hvordan du giver dit barn en sjov og sikker start på det tohjulede eventyr.
Derfor bør du ikke bære dit barn med ansigtet ud Det er både uhensigtsmæssigt for barnets neurologiske udvikling og ergonomien, hvis du bærer det med ansigtet vendt ud, siger jordemoder og slyngevejleder Lotte Hald.
Hvornår kan børn se farver? Dit spædbarn kan se farver efter en måned, og når hun er halvandet år, kan hun genkende og skelne farver. Men helt frem til tre-fireårsalderen kan hun blande rundt på blå og rød – så hjælp hende med at få styr på farverne.
9 gode stykker babylegetøj der udvikler og styrker barnet Gennem leg udvikler din baby balance, sanser og motorik, hvilket er nødvendigt for at kunne udforske verden og have overskud til lære nye ting.
Derfor skal du have en slynge til dit barn Flere og flere vælger at bruge en slynge, når de bærer rundt på deres baby eller lille barn. Det er en god ide, fordi det stimulerer barnets motoriske og empatiske evner samtidig med, at det giver forældrene bevægefrihed, lyder det fra eksperter.
Fuld fart frem: Derfor løber børn i stedet for at gå De løber, selv om de ofte falder. Og sidder mærkeligt. Men selv om det ser farligt og ubekvemt ud, er det sundt for deres udvikling.
Vi tester: Gåbiler Dyt-dyt, her kommer jeg. Hvilke gåbiler er sikrest at trille rundt med, og hvilke er nemmest at styre, når de små ben stadig er lidt usikre? Mødregruppens halvandetårige har testet gåbiler.
Hjælp, mit barn vil ikke kravle! Børn skal kravle, før de kan gå, siger man. Men hvad gør man, hvis de begynder at gå, inden de kan kravle?
Klar til at kravle? Sådan hjælper du dit barn på vej Glatte gulve forvandler en kravleklar baby til Bambi. Kravlestrømper, ruskind eller sutsko kan hjælpe din baby på vej.
Derfor er god motorik så vigtigt for dit barn Motoriske færdigheder er forudsætningen for, at vores børn overhovedet kan lære noget. Læs, hvorfor børn skal kunne hoppe, springe, kravle og klatre.
Danske børn er motorisk understimulerede En ny undersøgelse viser, at det står mere end almindeligt sløjt til med danske børns motorik. Heldigvis er der meget, du kan gøre for at give dit barn en god motorisk start på livet.
Bange og usikker: Hjælp dit barn til at lege frygten væk Nogle børn er født ængstelige – andre har fået svækket deres nervesystem igennem dårlige oplevelser. Hjælp dit barn med at klare de svære situationer.
Derfor foretrækker babyer lyse stemmer Vi taler med lyse stemmer, når vi snakker med spædbørn. Forskning viser, at der er en god grund til det. Babyer er nemlig mest opmærksomme over for feminine stemmer.
Pas godt på din babys ryg Hvor længe må din baby sidde i autostolen, cykelsædet og bæreselen? Læs eksperternes råd til, hvordan du beskytter og styrker din babys ryg.
6 gode grunde til at lære dit barn babytegn Babytegn giver dit barn et sprog, længe inden det kan tale. Færre raserianfald er bare én af de fordelene.
Bryder dit barn med de gængse kønsstereotyper? Prinsesser, tyl og hudafskrabninger - få eksperternes råd til at tackle kønsstereotyper.
Leder: "Hvordan forklarer jeg mine børn om Gud, Allah og engle?" Det kan være svært at forklare ens børn om religion og tro - især hvis de gerne vil have konkrete svar. Det kender Vores Børns chefredaktør, Mette Hovmand-Stilling. Ifølge hendes søn er engle Guds venner, og de er megaseje, for de kan flyve.
Et "besværligt" barn: "Om natten vågner han så hyppigt, at jeg er holdt op med at se på uret" Udmattende? Jovist, men der er masser af fordele ved at have et såkaldt high need-barn, forklarer journalist, May Kjærsgaard.
Filosofiske samtaler med børn styrker kreativitet, sprog og tænkning Snak om livets store spørgsmål med dine børn - det er lærerigt for både dig og dine unger.
Video: Dit barns udvikling - når dit barn er 1 år Nu er dit barn 1 år - se, hvad der sker med dit barn i denne fase.
Video: Dit barns udvikling - din baby 11-12 måneder Nu er din baby 11 måneder gammel - se, hvad der sker med dit barn i denne fase.
Video: Dit barns udvikling - din baby 9-11 måneder Nu er din baby 9-11 måneder gammel - se, hvad der sker med dit barn i denne fase.
Video: Dit barns udvikling - din baby 6-9 måneder Nu er din baby 6-9 måneder gammel - se, hvad der sker med dit barn i denne fase.