Beverly Hills 90210 – alt om 90’ernes mest populære ungdomsserie

Om Beverly Hills 90210

Sjældent har en ungdomsserie påvirket en hel generation verden over, som Beverly Hills 90210 gjorde det.

Serien blev vist første gang på den amerikanske tv-kanal Fox i oktober 1990 og i 1992 kom den til Danmark, hvor TV 2 sendte den hver torsdag.

Senere er den blevet genudsendt et utal af gange på kanalen og på TV 2 Zulu. 

Sidste afsnit af Beverly Hills 90210 løb over skærmen 17. maj 2000, og det blev til i alt 296 afsnit af 44 minutters varighed i løbet af de ti sæsoner.

De to hjerner bag serien er den amerikanske film- og tv-producer Aaron Spelling, som også står bag serier som Dollars, 7th Heaven og Heksene fra Warren Manor, og Darren Star, som også er kendt for Sex and the City. Sammen skabte de også Beverly Hills 90210-spinoff-serien Melrose Place.

Hvad handler Beverly Hills 90210 om?

I serien følger man tvillingerne Brandon og Brenda Walsh, der flytter fra Minnesota til Los Angeles-forstaden Beverly Hills med deres forældre, Jim og Cindy. Første sæson handler om, hvordan tvillingerne prøver at passe ind på West Beverly Hills High School, hvor deres klassekammerater på overfladen er rige, forkælede teenagere. De får nye venner og danner bånd på kryds og tværs, så den originale ”klike” også kommer til at rumme vennerne: Dylan, Kelly, Donna, David, Steve og Andrea.

Serien sætter fokus på en lang række problematikker, som unge mennesker bakser - fra kærlighed og forældrepres til stofmisbrug og fremtidsdrømme. Vi følger også karakterernes videre færd på universitet, hvor problemerne bliver større og mere seriøse end i gymnasietiden.

I seriens sidste sæsoner følger man gruppen i livet efter uddannelse, og her er mange af de originale hovedkarakterer stoppet i serien, og nye er kommet til undervejs.

Det allersidste afsnit, ”Ode to Joy”, er et to timer langt hyldestafsnit, hvor David og Donna (endelig) bliver gift.

Hvis du vil mindes flere gyldne stunder fra årene med serien, har vi samlet nogle af højdepunkter her: 15 ting du kun forstår, hvis du har set Beverly Hills 90210.

Hvem spillede hvem i Beverly Hills 90210?

Den såkaldte originale "klike" består af de otte venner: 

Rolle: Brenda Walsh
Skuespiller: Shannen Doherty
Sæsoner: 1990-1994 (1-4)
Rolle i serien: Tvillingesøster til Brandon. Bliver kæreste med Dylan, som hun har et on/off-forhold til gennem serien. Er bedste veninder med Kelly og Donna – men Kellys forhold til Dylan kommer på tværs af deres venskab. Brenda drømmer om at blive skuespiller og skrives ud efter sæson 4, hvor hendes historie er, at hun rejser til London for at blive skuespiller

Rolle: Brandon Walsh
Skuespiller: Jason Priestley
Sæsoner: 1990-1998 (1-8) og fire episoder af sæson 9
Rolle i serien: Tvillingebror til Brenda. Populær og lidt af en "spejderdreng", der (næsten) altid gør det rigtige. Får et job på The Peach Pit, som bliver klikens stamsted. Bedste ven med Steve og Dylan. Knytter også et tæt venskab med Andrea, som han lærer at kende via skoleavisen "West Beverly Blaze". Han er kendt for ikke at danse og drømmer om at blive journalist. Har et imponerende højt antal forhold i løbet af serien, men hans store kærlighed er Kelly. De er tæt på at blive gift, men det aflyses i sidste øjeblik.

Rolle: Kelly Taylor
Skuespiller:  Jennie Garth
Sæsoner: 1990-2000 (1-10)
Rolle i serien: Skolens populære, smukke pige, som i starten virker forkælet og snobbet, men som bag facaden kæmper med usikkerhed og et dårligt forhold til sin alkoholiserede mor og fraværende far. Er bedste ven med Donna. Kelly har det, man kan kalde et pænt vildt liv, fx har hun en spiseforstyrrelse, bliver voldtaget og afhængig af slankepiller, kommer med i en kult, fanges i et brændende hus, får en stalker, bliver afhængig af stoffer, bliver skudt og får hukommelsestab og dræber sin voldtægtsmand – for blot at nævne lidt af det, hun udsættes for i serien. I de sidste sæsoner har hun desuden en tøjbutik med Donna. Kelly har flere kærester, men de to vigtigste er Brandon og Dylan.

Rolle: Dylan McKay
Skuespiller: 
Luke Perry
Sæsoner: 
1990-1996 (1-6), 1999-2000 (9-10)
Rolle i serien: 
Introduceres som seriens mystiske rigmandssøn, der kører på motorcykel, men også har et blødt punkt for poesi. Han bliver venner med Brandon og kæreste med Brenda (meget mod far Jim Walshs vilje!) Senere bliver hans store kærlighed Kelly. Dylans far, den kriminelle forretningsmand Jack McKay, bliver dræbt af en bilbombe, hvorefter Dylan udvikler et alkoholmisbrug. Senere opdager Dylan, at det var mafiaboss Anthony Marchette, der dræbte faren, og han beslutter sig for at tage hævn. Han forelsker sig dog i og bliver gift med Marchettes datter Toni. Hun dør senere af en bilbombe, som var målrettet Dylan. Han skrives herefter ud af serien, men vender tilbage i de sidste to sæsoner. I sidste afsnit viser det sig, at Jack McKay har levet i FBIs vidnebeskyttelsesprogram, og Dylan og Kelly genforenes i et kys.

Rolle: Donna Martin
Skuespiller: Tori Spelling
Sæsoner: 1990-2000 (1-10)
Rolle i serien: Donna starter som seriens lidt naive pige. Hun har det svært i skolen, og det viser sig, at hun har indlæringsvanskeligheder. Hun er kæreste med David, men fastholder, at hun vil forblive jomfru, til hun bliver gift (det bryder hun dog i senere sæsoner...) Af andre kærester kan nævnes musikeren Ray Pruit, men forholdet stopper, fordi han slår hende. Og Noah, som hun dater i de sidste sæsoner. Hun ender dog med at blive gift med David i sidste afsnit.

Rolle: David Silver
Skuespiller: 
Brian Austin Green
Sæsoner: 
1990-2000 (1-10)
Rolle i serien: 
David starter ud som førsteårseleven, der sammen med vennen Scott Scanlon ser op til de andre. David bliver en del af vennegruppen, mens Scott forbliver nørdet og dør i en tragisk ulykke i 2. sæson, da han skyder sig selv med sin fars pistol. David laver skoleradio og drømmer om at leve af musik. Han er et år end de andre, men tager ekstrakurser en hel sommer og ender med at dimittere med de andre. Senere køber han natklubben "The Peach Pit After Dark". Han bliver også stedbror til Kelly, da hans far og hendes mor finder sammen.

Rolle: Steve Sanders
Skuespiller: Ian Ziering
Sæsoner: 1990-2000 (1-10)
Rolle i serien: Steve er klikens festglade, sporty fyr, der før seriens start har været kæreste med Kelly. Hans adoptivmor er tv-stjernen Samantha Sanders og hendes mand Rush. Det viser sig, at Rush er hans biologiske far, og at Steves mor er servitricen Karen Brown fra New Mexico, som døde kort efter, han blev bortadopteret. Steve har flere kærlighedsforhold undervejs i serien, bl.a. med Celeste Lundy, som han møder i et tv-show, og med universitetets rektor Milton Arnolds datter Clarie. I de sidste sæsoner bliver han gift med Janet.

Rolle: Andrea Zuckerman
Skuespiller: 
Gabrielle Carteris
Sæsoner: 
1990-1995 (1-5)*
Rolle i serien: 
Andrea er jøde og bor med sin bedstemor for at kunne gå på West Beverly High. Hun er dygtig i skolen og en stræber. Er forelsket i Brandon, men ender med kun at have kæresteforhold uden for kliken. I college bliver hun gravid med kæresten Jesse Vasquez. Hun dropper ud, og de bliver gift og får datteren Hannah. Andrea skrives ud af serien, da hun starter på Yale University. *Hun gæsteoptræder flere gange i senere sæsoner, hvor hun fortæller, at hun og Jesse er blevet skilt. Er med i sidste afsnit.

Andre relevante roller gennem serien:


Rolle: Jim og Cindy Walsh

Skuespiller: James Eckhouse og Carol Potter 
Sæsoner: 1990-1995 (1-5) 
Rolle i serien: Far og mor til Brenda og Brandon

Rolle: Nat Bussichio
Skuespiller: Joe E. Tata
Sæsoner: 1990-2000 (1-10)
Rolle i serien: Ejer af stamcaféen "The Peach Pit".

Rolle: Valerie Malone
Skuespiller: 
Tiffani-Amber Thiessen
Sæsoner: 
1995-1998 (5-8)
Rolle i serien: 
Flytter ind hos familien Walsh. Er datter af deres gamle naboer fra Minnesota.

Rolle: Clare Arnold
Skuespiller: 
Kathleen Robertson
Sæsoner: 
1994-1997 (4-7)
Rolle i serien: 
Datter af universitetets rektor Milton Arnold. Har et godt øje til Brandon. Bliver kæreste med David og senere Steve

Rolle: Ray Pruit
Skuespiller: 
Jamie Walters
Sæsoner: 
1994-1996 (4-6)
Rolle i serien: 
Musikeren, som bliver kærester med Donna, har også et seksuelt forhold til Valerie.

Rolle: Emily Valentine
Skuespiller: 
Christine Elise
Sæsoner: 
1991-1992 (1-2)
Rolle i serien: 
Er kæreste med Brandon, som er meget betaget af hende. Hun har dog problemer og giver ham bl.a. stoffer i en drink og sætter ild til noget udsmykning, de laver til en skoleafslutning.

Rolle: Janet Sosna
Skuespiller: 
Lindsay Price
Sæsoner: 
1998-2000 (8-10)
Rolle i serien:
 Bliver gift og får datten Madeline med Steve.

Rolle: Jesse Vasquez 
Skuespiller: 
Mark Damon Espinoza
Sæsoner: 
1993-1995 (3-5)
Rolle i serien: 
Gift med (og senere skilt fra) Andrea.

Seriens påvirkning på mode i 1990'erne

Man kan næppe snakke om mode og kultur i 1990'erne uden at komme omkring Beverly Hills og seriens indflydelse på datidens ungdom. Når Kelly sportede et fjerlignende halvtag af et pandehår eller lavede lyse zebra-striber i sit hår, blev det øjeblikkeligt højeste mode, og når Donna hoppede i et par Levis 501, gjorde vi andre det også.

Nye serier som minder om Beverly Hills 90210?

Mange har forsøgt at udfylde det gabende tomme hul, som Beverly Hills 90210 efterlod, da serien stoppede. Blandt de bedste bud har været serier som Gossip Girl, The OC, Dawson's Creek og Friends.

Leder du efter inspiration til andre (nye) serier, så har vi naturligvis lavede forskellige guides til dig:

35 tv-serier, du bør se

Derfor ser du stadig 'Venner' og disse 29 andre serier om og om igen

Se, hvad vi ellers skriver om: Serier, Kendte, Kultur, Trends, Skønhed og Interview