90'er tendenser: Skønhed
SPONSORERET indhold

16 ting, vi gjorde i 90’erne for at ”se godt ud”

Hver ting til sin tid, som de siger. Lige præcis sådan har vi det, når vi kaster et mentalt blik på makeuppungen, som den så ud, da vi smukkeserede os foran badeværelsesspejlet i 90’erne.

Af: Mi Skjold brix Foto: Getty Images
08. nov. 2020 | Mode | Eurowoman

Det var årtiet, hvor glimmer-niveauet kun kunne være i underkanten, og håret gerne skulle have et strejf af "unaturligt". Brynene var forsvindende og læberne i fokus.

LÆS OGSÅ: 19 ting, der vil gøre dig nostalgisk, hvis du voksede op i 90'erne

Her er, hvad vi er svært tilfredse med ikke længere at stræbe efter, oven på årtiet der hyldede en æstetik, der inkluderede Buffalo-sko, hårmascara og reflekser a la zebra:

Rottehaler

Selvom de nok mest giver mindelser om håret på hovedet af et præpubertært barn, så blev rottehaler voldsomt populære - også blandt ældre piger. Tænk bare på sådan en som Baby Spice. Og mange andre siden.

Hårmascara

Hvis 80'ernes farvede mascara og hårsprayen ynglede, ville det ende i denne 90'er-klassiker: hårmascaraen! Et genialt produkt, der tillod sin bruger at farve en hårtot eller flere for en stund. Ulempen var den stive tekstur, håret var efterladt med, der afslørede, at du i hvert fald ikke havde taget noget permanent valg.

Cold as ice

Du tænker nok, at den lyseblå farvelade til øjenlågene var en 80'er-ting, men du har garanteret også set op til Britney i hendes storhedstid og købt pastelblå krigsmaling til makeuppungen. Det var her, der og alle vegne - ledsaget af brune læber. Mums.

Øjenbryn på kur

Mange kvinder var måske en smule for ivrige med pincetten i de hyper 90'ere. Trenden var nemlig at skamplukke brynene til uigenkendelighed for derefter at tegne den smule, der var tilbage, op med en brynblyant i en svagt buende streg.

Bh-strop i håret

Til at tæmme lokkerne var vi flere, der tyede til undertøjsskuffen - i hvert fald inddirekte. For bh-strop-hårbåndet var i høj kurs hen imod slutningen af 90'erne. Åh Gud.

Gotisk læbekant

Læbeblyanten er en gave til alle, der har det godt med en vis form for kontrol, når de lægger makeup. Den sikrer, at farven ikke siver ud og giver et flottere resultat i længere tid. Liplineren kan også bruges til direkte at fremhæve din læbes kant, hvilket mange benyttede sig af i 90'erne. Tænk bare på Sexy Spice aka Geri!

Party in the back

Den hurtige frisure med fest bagi. Stjerner som Meg Ryan og Victoria Adams (nu Beckham) var pragteksemplarerne, og mangen en frisør har fået stukket et udklip med Meg i hånden, når en ung pige satte sig tilrette. 90'erne var generelt de krølhåredes sværeste årti på frisurefronten. Suk.

Farvebesat mundparti

Læberne var særligt udsatte i 90'erne. Foruden føromtalte glimmer, blev de også kamufleret med alskens farver så langt fra det naturlige udgangspunkt som muligt. Vi taler blå læber. Lilla læber. Sølv læber. Lige til at tryllebinde E.T. eller andre intergallaktiske kræ.

Zebrastriber

Dengang gik de i højere grad under navnet "striber". Man gik til frisøren og udbad sig frivilligt at få lavet... striber. Og striber var, hvad mange fik. En centimeter brede afblegninger, der på ingen måde tog højde for udgangspunktet. Var der nogen, der sagde zebra?

Frugtgloss

Her er tale om et samleobjekt blandt den yngre del af generationen, som var børn i 90'erne. Den klistrede lipgloss i glasflaske, som lækkede, hvis den ikke stod oprejst, var et hit! Og hvis ikke folk kunne se, du havde den på læberne, kunne de muligvis dufte det!

Ørntvist

Selvom 90'erne ikke ligefrem er kendt for sin afslappede tilgang til mode og skønhed, så var der alligevel et sært populært indslag, der gav mindelser om sovekammerhår og så alligevel ikke. Vi var alle sammen med på bølgen med de to totter, der hang ned og viftede i femøren på os. Så upraktisk, men så populært. Vi var en hel generation af ørentvister i plateausko og benvarmere.

Bindi

Pludselig rendte de hvideste teenagere i landet også rundt med en lille plet mellem øjnene – noget, der ellers normalt er forbeholdt indere. Men en bindi skulle der til og gerne med lidt pangfarve og bling.

Topsy Tail

Det må have været intet mindre end en milliardforretning at være hjernen bag frisuren, der krævede et særskilt værktøj at sætte. I hvert fald var vi mange, der skyndte os i Føtex for at erhverve en Topsy Tail, så vores hestehale kunne få et løft.

Levende discokugle

Glimmer i alle afskygninger. Det var her, der og alle vegne. Både i butikker og på samtlige afkroge af din krop – mere eller mindre frivilligt. Når du først havde påført det, havde du sendt det afsted som en sæbeboble ud i sommerluften – ingen vidste, hvor det endte. Og selvom det var tiltænkt en prominent placering på dit øjenlåg eller måske læberne, kunne det sagtens ende i hårskilningen eller på overlæben, hvor det kunne sidde og tage alt dit spotlight fra ham den søde.

Sommerfugleklemmer

En knold var aldrig helt på plads, førend der var stukket et par plastiksommerfugle med glimmer i den. Det samme gjaldt i øvrigt for mange andre frisurer i de glade 90'ere. Eksempelvis førnævnte hurtige frisure med langt fortil og kort bagtil.

Pandehår eller ej?

Det fjerlignende halvtag var svært populært i årtiet, der også gav os tamagotchien og Backstreet Boys. Det undseelige pandehår har kamoufleret mangen en acneramt pande og sat prikken over i'et på flere 90'er-frisurere.

Artiklen er oprindeligt udgivet i 2017. Opdateret i 2020 af Julie Bruun Lund.

Anbefalet til dig