SKAM
SPONSORERET indhold

35 tv-serier, du bør se

Vi bliver bombarderet med nye tv-serier, men det gør ingenting, for vi kan slet, slet ikke få nok. Vi har samlet 35 af de bedste nye og ikoniske, som burde stille appetitten, uanset om du er til blodig action, teendrama, designerkjoler eller britisk accent. Vi lover: ingen spoilere.

Af: Stinne Kaasgaard Foto: All Over Press, Getty Images, HBO, Netflix og Polfoto
16. mar. 2017 | Livsstil | Eurowoman

De nye klassikere

En kronraget pige med overnaturlige evner, politisk manipulation og utroskab. Her er et udpluk af de største serier lige nu. Fra de nyeste til dem med et par år på bagen, som du stadig kan nå at hoppe med på.

Stranger Things
Hun er kun 12 år gammel, skuespillerinden Millie Bobby Brown, men hun har allerede taget hele verden med storm med sin præstation i serien Stranger Things, som handler om en dreng, der forsvinder under mystiske omstændigheder. Millie Bobby Brown spiller den kronragede pige Eleven, der med et sparsomt ordforråd og telekinesiske evner hjælper drengens familie i deres søgen efter ham. Serien foregår i en fiktiv by i 80'erne og har referencer til filmen E.T. og serien Twin Peaks. Fik vi nævnt, at Winona Ryder spiller en af hovedrollerne? 2016-nu, Netflix.

SKAM
En serie om nogle teenagere? På norsk? Øh, nej tak, tænkte du til at begynde med og fortsatte med dit voksne leverpostejliv. Men pludselig var SKAM her og der og alle vegne, og du kan stadig nå at komme med på bølgen, for afsnittene er (for) korte, og der er flere på vej. Når du først har set et par afsnit, er det nærmest uundgåeligt ikke at drømme om røde læber som Noora, positiv livsindstilling som Vilde og at give Isak en krammer, så han smiler lidt mere. Bliver du lige så stor SKAM-fan, som vi er her på redaktionen, skal du også melde dig ind i Kosegruppa DK på Facebook, som analyserer alt fra modermærkers placering til måden, hættetrøjen var trukket op over hovedet på, i en detaljegrad, du slet ikke kan forestille dig. Serr, den serie er jo dritkul! 2015-nu, Skam.p3.no

House of Cards
Blev du også deprimeret, da Hillary Clinton tabte det amerikanske præsidentvalg til Donald Trump i november? Så er det godt, at der findes en fiktiv verden med det perfekte magtliderlige powercouple bestående af Frank og Claire Underwood spillet af Kevin Spacey og Robin Wright. Serien har kørt i fire sæsoner, men vi er langtfra trætte af den. Hvis du er til politisk thriller, spin og manipulation af værste skuffe og en af de sejeste fiktive kvinderoller i nyere seriehistorie, er det helt sikkert her, du skal sætte ind. Claire Underwood for president! 2013-nu, Netflix.

Girls
2017 markerer slutningen af en æra, og sidste sæson af Girls er i fuld gang på HBO Nordic. "Arh, en æra ligefrem," tænker du. Jo, det er det faktisk. Der er nemlig ikke bare tale om endnu en chick flick-serie om nogle frustrerede kvinder i New York – ikke et ondt ord sagt om Sex and the City og Gossip Girl – men Girls har bare lige taget den et spadestik dybere. Lena Dunham, der som bekendt både har skrevet og instrueret serien og desuden spiller en af de fire hovedroller, udleverer sig selv, som vi sjældent har set før, med alt, hvad dertil hører af bløde mavedeller og bar røv. Og nå ja, tåkrummende selvoptagethed, som skal og bør høre 20'erne til. 2012-nu, HBO Nordic.

The Affair
Hvordan føles en affære egentlig? Måske har du aldrig stiftet bekendtskab med utroskab, men selv hvis du har, kan du lære noget af The Affair. Serien viser nemlig affæren fra både den utro kvindes og den utro mands side. Den ene er kvinden Alison, som spilles overbevisende af Ruth Wilson, der arbejder som servitrice på et spisested, mens hendes mand Cole (Joshua Jackson) forsøger at holde sammen på resterne af deres skrøbelige ægteskab. Den anden er forfatteren Noah, som hun forelsker sig i. Det gør det selvfølgelig ikke lettere, at elskeren har været gift med sin kone i 17 år og har børn med hende. 2014-nu, HBO Nordic.

Game of Thrones
Vi havde nok rystet på hovedet, hvis nogen for 10 år siden havde fortalt os, at en serie, der handler om folk, som slagter hinanden på bestialsk vis og desuden leger med fantasygenren i form af ildspyende kæmpedrager, nogensinde ville blive andet end en nørdet nicheserie for rollespilstyper. Men efter foreløbig seks sæsoner er der ikke så meget at rafle om. For selv om du står af på halshugning og rustninger, er der heldigvis også familiedrama, intriger og ikke mindst sex. Rigtig meget sex. Du får i øvrigt også selskab af Nikolaj Coster-Waldau, som spiller en af de gennemgående hovedroller. Er du stadig skeptisk, kan vi næsten love dig, at du bliver positivt overrasket. Syvende sæson har premiere 17. juli på HBO Nordic, inden serien afsluttes med sin ottende sæson.
2011-nu, HBO Nordic.

Arvingerne
Hvis du indimellem er lidt træt af licenskronerne, er det godt at huske på, at DR laver nogle af de bedste dramaserier herhjemme. Lige nu kan du følge med i en af vores favoritter, når bl.a. Trine Dyrholm, Mikkel Boe Følsgaard og Jesper Christensen viser det ypperste af deres talenter i Arvingerne. 2014-nu, DR.

LÆS OGSÅ: 12 fantastiske TV-serier, du bare må se!

Dem, vi glæder os til i 2017

En legendarisk klassiker bliver genoplivet, en inspirerende kvinde får sin egen serie, og DR kaster sig over temaet tro. Her er 4 serier, vi skal se.

Twin Peaks
En af de mest banebrydende og ikoniske tv-serier nogensinde, kan man vist roligt kalde 90'er-serien Twin Peaks med Kyle MacLachlan i rollen som Agent Cooper, der ankommer til den lille drømmeriske by, hvor intet er, som det ser ud til at være, men kaffen og cherry pie'en er damn good. Derfor er der stor grund til begejstring over, at de originale skabere af serien, David Lynch og Mark Frost, står bag en revival af de helt store, når serien vender tilbage 25 år efter premieren i 2017. Vi glæder os til et gensyn med Audrey Horne, The Log Lady og den dansende dværg. De første to sæsoner kan ses på HBO Nordic.

Girlboss
Har du også undret dig over, hvorfor så mange i 2016 taggede deres billeder på sociale medier med #girlboss? Over 3,5 mio. hashtags er det blevet til. Det hele begyndte, da den amerikanske iværksætter Sophia Amoruso, der står bag tøjimperiet Nasty Gal, skrev bogen Girlboss. Den indeholder nemlig ikke bare catchy statements, men er blevet til en bevægelse, som fortæller kvinder, at de sagtens kan selv – hvis nogen skulle have været i tvivl. Historien er nu blevet til en Netflix-serie, og den skal vi se. 2017, Netflix.

The Deuce
Manden bag den anmelderroste tv-serie The Wire er tilbage med en ny dramaserie på HBO i 2017. Titlen er The Deuce, og serien har bl.a. James Franco og Maggie Gyllenhaal i hovedrollerne. Handlingen finder sted i 70'ernes New York på Times Square, hvor pornoindustrien for alvor gjorde sit indtog. Vi har svært ved at tro, at det ikke bliver godt. 2017, HBO Nordic.

Herrens veje
Adam Price er ikke kun kendt for rigeligt med smør i selskab med sin lidt rundere og lige så madglade bror James. Han har også markeret sig som forfatter til flere tv-serier. Mest kendt er Borgen, men han har også skrevet en række episoder af hedengangne Taxa, og så var han idémanden bag Nikolaj og Julie. Nu står han bag DR's næste store dramasatsning Herrens veje, som handler om tro. Serien forventes at få premiere til efteråret, og vi skal selvfølgelig se den, fordi vi ellers ikke ville vide, hvad formentlig en million af danskerne taler om ved frokostbordene til den tid. 2017, DR.

LÆS OGSÅ: 6 tv-kvinder, du skal kende

De ikoniske

Her er 7 af de største serier nogensinde. "Men I har jo glemt ..." tænker du måske. Ja, men der var ikke plads.

The West Wing
Hvis du elsker House of Cards eller danske Borgen, skal du se 90'er-serien om Det Hvide Hus, der har banet vejen for mange politiske tv-serier siden. 1999-2006, NBC.

Downton Abbey
Dekadent livsstil, smukke rober, intriger og magtkampe. Du får det hele i den historiske tv-serie om det britiske aristokratis storhedstid på tærsklen til en ny tid og et farvel til privilegierne. 2010-15, ITV.

The Sopranos
Mafia-genrens ur-serie om den amerikanske mafiaboss Tony Soprano (James J. Gandol­fini), der igennem serien går i terapi for at finde ud af at balancere familielivet med sin hemmeligholdte kriminelle løbebane. Serien har vundet et utal af priser, heraf 22 Emmyer og fem Golden Globes, og den anses som en af de største brikker i amerikansk popkultur i 00'erne. 1999-2007, HBO Nordic.

Venner
Hvis du var som de fleste i 90'erne, drømte du om karamelbrunt hår med lyse striber, føntørret særdeles luftigt som Rachels fra Venner, eller Monicas ordenssans. Vi kan stadig grine og græde over at gense vores allerbedste venner. 1994-2004, på TV 2 Zulu.

X-Files
Synes du alligevel, at Rachel var lidt for ordinær i Venner? Så er chancen stor for, at du hellere ville ligne Dana Scully i en anden legendarisk 90'er-serie, X-Files. Gillian Anderson rockede de mørkerøde lokker og ditto læber i selskab med makkeren Fox Mulder som FBI-agenter, der dykkede ned i højst usædvanlige sager af paranormal karakter. Se også skuespilleren David Duchovny gå på druk og score damer i Californication. X-Files, 1993-2001 og 2016. Californication, 2007-14.

Breaking Bad
En småkedelig midaldrende kemiprofessor lever et forholdsvis kedeligt liv, indtil han pludselig bliver diagnosticeret med kræft og finder på, at han vil sørge for, at familien kan klare sig efter hans død, ved at fremstille met-amfetamin. Det bliver ikke mere fængende i sin grimme, upolerede og alt andet end velfriserede æstetik. 2008-13, Netflix.

Homeland
Claire Danes kan på mange måder tage æren for den succesfulde thrillerserie Homeland. Hun spiller overbevisende rollen som CIA-agenten Carrie, der ikke skyr nogen midler i jagten på terrorister. Og hver gang du tror, at du kan forudsige næste træk i serien, bliver du overrasket. 2011-16, Showtime.

Dem med god stil

Hvem ville ikke gerne have Carries skoskab, Brendas jeans og Serenas designertasker?

Mad Men
Taljerede kjoler, pencilskirts, guldøreringe og perfekte røde læber. Åh, hvem der dog bare havde sexet timeglasfigur som Christina Hendrix i rollen som Joan i 50'er-60'er-serien Mad Men. 2007-15, HBO Nordic.

Dollars
Måske ikke en stil, vi ville kopiere i dag, men hvis der er nogen, man husker for skulderpuder, satinkjoler og absurde frisurer indkapslet i et par liter hårlak, er det Alexis & co. fra 80'er-klenodiet Dollars. 1981-89.

Beverly Hills 90210
I begyndelsen ville vi alle ligne Brenda med den perfekte blege hud, det kulsorte hår, de slidte jeans og de småblomstrede korte kjoler. Senere gik vi til frisøren og bad om at få Kelly-hår i form af en helt særlig etageklippet page. 1990-2000.

Gossip Girl
Serena og Blair var mildest talt ikke byens bedste børn, men de fik modeentusiaster til at dåne med deres svimlende dyre designerkjoler og livet som socialités i cremen af indercirklen på Manhattans Upper East Side. 2007-12, Viaplay.

Sex and the City
"I lost my Choo," råbte Carrie, og alle kvinder ville have stiletter fra Jimmy Choo. Det samme var tilfældet med tylsskørter, mærkelige hatte, mavebluser og boho-hår. Så du primært serien for Sarah Jessica Parker, skal du unde dig selv serien Divorce, hvor garderoben i stedet byder på klassiske kjoler og stilfulde striktrøjer. Sex and the City, 1998-2004, HBO. Divorce, 2016, HBO Nordic.

LÆS OGSÅ: 6 film du bør se i 2017

De største på dansk

Vi kan sagtens producere kvalitets-tv-serier i Danmark. Disse 3 kan vi se igen og igen.

Forbrydelsen
Sofie Gråbøl behøvede ikke Forbrydelsen for at slå igennem, men Forbrydelsen nød i den grad godt af hendes præstation som vicekriminalkommissær Sarah Lund i sin berømte islandske sweater og alvorlige mine. 2007-12, DR.

Matador
Den er lige så forudsigelig, som den er komplet uundgåelig i dansk tv-sammenhæng. Følg Mads Skjerns sociale opstigen som tilflytteren, der udfordrer den dominerende familie Varnæs i lille Korsbæk. Har du stadig ikke fået set serien med Maude, Agnes, Ingeborg og alle de andre uforglemmelige karakterer, er du ganske enkelt gået glip af et stykke danmarkshistorie. 1978-81, DR.

Klovn
Må man knalde sin filippinske au pair? Og hvad gør man egentlig, hvis man bliver snydt af en handicappet mundmaler? Der er dømt grænseoverskridende mandehørm til sidste blodsdråbe, og hvis du ikke har ondt i dine krummede tæer bagefter, skal du seriøst tale med nogen. 2005-09, TV 2 Play.

Guilty Pleasures

Her er 3 serier af tvivlsom kvalitet, du ser alligevel.

Horton-sagaen
Hvordan kan den blive ved, fristes man til at spørge. Det kan den, fordi det åbenbart aldrig bliver kedeligt at følge med i karakterernes vanvittige liv med døde familiemedlemmer, der genopstår, og folk, der skifter identitet.
1965-nu, Viafree.dk.

Glamour
Vildt nok, at en på overfladen temmelig banal historie om to konkurrerende mode-virksomheder kan kaste så mange affærer, uægte børn og skeletter i skabet af sig. Men vi elsker det. 1987-nu.

Alle tiders barnepige
Fran var alt for meget og helt rigtig på samme tid i sine meget lårkorte kjoler, høje hæle og tårnhøjt hår. For hvem siger, at man ikke kan passe børn i den mundering? 1993-99.

Eksperten anbefaler

Vi har bedt ekspert i tv-serier Keld Reinicke om at udvælge sine favoritter

3 serier, du skal se nu
The Crown: "Hvis du elskede Downton Abbey og er til periodedrama og britisk accent, skal du se The Crown om den engelske dronning Elizabeth, som er Netflix' dyreste serie nogensinde." Netflix.

Insecure: "Serien er blevet kaldt Girls for sorte og er baseret på
YouTube-fænomenet Awkward Black Girl, som amerikaneren Issa Rae står bag. Hun er, meget a la Lena Dunham, både forfatter til og spiller hovedrollen i serien." HBO Nordic.

Animal Kingdom: "En ung fyr flytter ind i en kriminel familie fyldt med stærke karakterer og stort sammenhold a la The Sopranos. Familen ledes af den karismatiske mor Janine, som har et bizart kærligt forhold til sine sønner." Viaplay.

3 serier, du skal glæde dig til i 2017
This Is Us: "Dramakomedie, der handler om folk, som er født samme dag, hvor mærkeligt det end lyder. Det er en coming of age-fortælling, som i bund og grund handler om at lære at forstå og acceptere hinanden som dem, vi er."

Taboo: "Hvis man kan lide serien Peaky Blinders, skal man se thrillerserien Taboo, som er skabt af Tom Hardy (fra netop Peaky Blinders). Den handler om en mands kamp mod en stor multinational virksomhed i 1800-tallet og er fyldt med action og vild scenografi." HBO Nordic. 

Doubt: "Der er ikke tale om en tung CBS-serie, men en serie, du skal se, hvis du har tømmermænd og i øvrigt elsker serier som Greys hvide verden og Suits." 

LÆS OGSÅ: Få filmklasikkernes look

LÆS OGSÅ: Nu får denne romantiske komedie fra 00'erne en opfølger

LÆS OGSÅ: Her er de 7 mest sexede filmscener med Ryan Gosling