Slankekur: Find den slankekur, der passer bedst til dig

Hvilken slankekur virker for dig?

Går du og drømmer om at smide et par ekstra kilo på lårene eller få den flade mave, som du altid har ønsket dig? Så har du sandsynligvis overvejet at prøve en slankekur eller diæt.

Måske du har prøvet at dyrke ekstra motion og spise sundt, men det har bare ikke givet de resultater, du har ønsket. Det kan være en hård kamp at tabe sig, men det behøver det ikke nødvendigvis at være.

Læs mere

En stor hjælp er at finde den slankekur eller diæt, der passer bedst til dig, dine ambitioner og dine mål. Hvad enten du vil holde vægten eller tabe 5 kilo, så kan du finde den kur, der passer bedst til dig her på siden.

Overvægt er et stort sundhedsproblem

Det er ikke kun for syns skyld, at de ekstra kilo er et problem, for overvægt er både et livsstils- og et sundhedsproblem. Overvægtige er nemlig i stor risiko for at få en lang række sygdomme. Nogle af de vigtigste og mest alvorlige er hjerte- og karsygdomme, højt blodtryk, type 2-diabetes, for mange fedtstoffer i blodet, podagra, depression, galdestenssygdomme, brok, åreknuder, ryggener, søvnapnø og slidgigt.

Læs mere om de forskellige slankekure, og hvordan du kickstarter dit vægttab

Find den rigtige slankekur eller diæt til dig

Når du har besluttet dig for at gå på kur, er næste skridt at beslutte, hvilken du skal vælge for at nå dit ønskede vægttab. Der findes et hav af slankekure, der lover dig en sund og slank krop og et hurtigt vægttab, og det kan være svært at navigere i den stor jungle. Suppekur, Dukan-kur, 5:2-kur, proteinkur, stenalderkur, LCHF-kur .. Og man kunne blive ved. Slankekure er der nok af, og vi vil helst tabe os så meget som muligt på så kort tid som muligt.

Hvad siger de officielle kostråd?

En sund og fornuftig kost er en god start på en sundere livsstil. Hvis du vil være sikker på, at du spiser sundt og varieret, kan du følge de officielle kostråd fra Miljø- og Fødevareministeriet, der lyder på: spis frugt og mange grøntsager, spis meget fisk, vælg fuldkorn, vælg magert kød og kødpålæg, spis mindre mættet fedt, vælg magre mejeriprodukter, drik vand, spis mindre sukker og spis mindre salt.

Du skal være opmærksom på, at mange effektive slankekure, diæter og kostplaner strider imod de officielle kostråd, da de ofte fokuserer på en specifik kost bestående af proteiner, kulhydrater, fedt osv.

Forskellige typer slankekure

Hvis du overvejer at gå på slankekur eller diæt, er der forskellige kure at vælge imellem, alt efter hvilke mål du har. Bare fordi din veninde taber sig af en slags slankekur, betyder det ikke, at den også virker for dig. Der findes blandt andet:

5:2-kuren

5:2-kuren fungerer ved, at du spiser normal, sund kost i fem dage om ugen og delvist faster to dage om ugen. På de to fastedage skal du holde dig til 500 kalorier fordelt på to måltider - frokost og aftensmad.

De to dage, du vælger at faste, må ikke ligge i forlængelse af hinanden.

Kuren gør, at du kan opnå et hurtigt og varigt vægttab. Kuren er god for dig, der lever sundt i forvejen, men har problemer med at smide de sidste overflødige kilo. Den er desuden let at overskue, da det kun er to dage, du skal faste.

Til gengæld kan det være svært at holde sit aktivitetsniveau oppe, de dage du faster. Hvis du tror, kuren passer til dig kan du læse hvordan du bliver slank med 5:2-kuren, 5 fordele ved 5:2-kuren, eller hvordan eksperterne guider dig gennem fordele og ulemper ved 5:2-kuren.

Læs også om Sabrina, der tester kuren på egen krop, og find ud af hvorfor Lotte Bruun mener, du får et bedre helbred ved at faste.

6:1-kuren

Trænings- og ernæringsekspert, Michelle Kristensen, har videreudviklet 5:2-kuren. Kuren hedder 6:1, og som navnet antyder, så indeholder den kun en enkelt fastedag, hvor du dog gerne må få et enkelt stort måltid.

Hvis muligheden er der, så vent med dit fastemåltid til hen på formiddagen – hvis sulten tillader det naturligvis. I fasteperioden skal der gå 22 timer, fra du har spist dit fastemåltid, til du igen spiser et måltid.

Lyder det mere som noget for dig, kan du læse hvorfor 6:1-kuren og de andre talkurer hitter, som de gør.

16:8-kuren

16:8 har en simpel opskrift ligesom de andre talkure. Ud af døgnets 24 timer må du spise i otte sammenhængende timer, og så skal du faste de 16 øvrige timer. De fleste af os skal have 7-8 timers søvn, og da du helst skal undgå at spise de sidste timer, inden du går i seng, så er de resterende fastende timer ok overskuelige.

Der er færre restriktioner ved 16:8-kuren end ved 6:1 og 5:2, da du må spise i 8 timer. Du kan da vælge at sætte et maksimum for dit kalorieindtag. Læs her, hvordan du bliver sund og slank med 16:8-kuren.

4:3-kuren

Filosofien bag 4:3-kuren er, at du tre dage om ugen må spise højst 500 kalorier, mens du i ugens resterende fire dage må spise lige, hvad du har lyst til. Det skulle efter sigende give et vægttab på 6 kg. i løbet af 4 uger. Talkurene hitter! Du kan læse mere om, hvorfor 4:3-kuren og de andre talkurer hitter, som de gør.

LCHF

LCHF står for Low Carb High Fat og betyder, at du skal undgå fødevarer, som indeholder mange kulhydrater – men sørge for at få rigeligt med naturlige fedtstoffer. Du skal undgå sukker, frugt, juice, mælk, brød, kartofler, pasta, ris og al mad med mel.

Til gengæld skal du spise kød, fisk, fjerkræ, æg, feta, naturlige mejeriprodukter, smør, fløde og grøntsager, som vokser over jorden. Gør du det, kan du regne med gode effekter på din sundhed. Læs mere om LCHF-kuren, og hvad den går ud på.

80-20-kuren

80-20-kuren eller 80/20-princippet fungerer efter målet 80 % sundt og 20 % usundt. På den måde er der både plads til slankekur, men også til at leve livet. Ifølge Louise Bruun er hendes 80-20-kur vejen til et varigt vægttab.

Det hele begynder 14 dage uden sukker og kulhydrat, men derefter er der plads til lidt chokolade. Læs meget mere om 80-20-kuren, og om hvordan du sætter fut i vægttabet.

Snup en lynkur, og giv dit vægttab et boost

Det behøver ikke tage lang tid at kickstarte dit vægttab. Der findes mange lynkure, der kan sætte gang i dit vægttab. Pulverkur, detox, protein, flydende og raw food.

Alle kan de noget forskelligt, og det burde være muligt at finde den helt rigtige til dig. Hvis du er i tvivl, så læs vores guide til lynkure, der gennemgår fordele og ulemper ved lynkure lige fra flydende til stenalderkost.

Find den slankekur eller diæt, der passer dig bedst, og læs også hvordan det gik tre kvinder, da de testede, om de kunne tabe sig med en slankebog i hånden. Du kan også finde masser af brugbare råd fra andre kvinder, der har tabt sig 5, 10 og 20 kilo og holdt fast i vægttabet.

Kæmper du med yoyovægt, eller har du brug for at finde formen og vægten igen efter en skøn ferie, så har vi samlet de bedste artikler til flad made, stabilt vægttab og smækker krop.

(Kilder: sundhed.dk, foedevarestyrelsen.dk, sensekost.dk)

alt.dk finder du indhold fra ALT for damerne, Eurowoman, FIT LIVING, Hendes Verden, Hjemmet og Boligliv.