Boggaver

Bogredaktøren: Disse bøger skal under juletræet

Skønlitterær redaktør fra Politikens Forlag, Katrine Riisager, giver inspiration til de bedste boggaver.

DET SKAL DU GIVE DIN:

Kæreste/Mand:

Min mand har fået sin julebog på forkant – Jespers Steins Uro. Og det var en fejl, for nu er han uden for rækkevidde hver aften. Uro er en cool politikrimi skrevet af en mand, som ved, hvad han taler om. Uro er bind et i en serie og handler om urolighederne i forbindelse med rydningen af Ungdomshuset i 2007.

Bror

Min bror skal afgjort have Chad Harbachs Kunsten at gribe livet. Vidunderlig velskrevet roman om en gruppe unge på et universitet i USA og deres store valg i livet. En slags Forbandet ungdom anno 2012.

Søster

Jeg tror, jeg vil give min søster de to første bøger i Sylvia Days Crossfire-trilogi. Det er en erotisk serie, lidt frækkere end Fifty Shades of Grey. De er usædvanligt fængende; også for folk, som ville have forsvoret nogensinde at skulle læse den genre. Jeg skal bare sikre mig, at min far ikke er der, når hun åbner gaven.

Far

Min far en faglitteratur-mand, men der er alligevel en skønlitterær roman, som jeg tror ville kunne fænge ham; Adam Johnsons De stjålne liv. Det er en gennemresearchet og smukt skrevet roman, som foregår i det hermetisk lukkede Nordkorea i nutiden. Rystende, rørende og øjenåbnende på samme måde som Jung Changs Vilde Svaner.

Mor

Min mor vil blive glad for Anne-Cathrine Riebnitzskys Den stjålne vej, som foregår i Afghanistan. Forfatteren har lige vundet Bogforums Debutantpris og er nomineret til Weekendavisens Litteraturpris og DR Romanprisen for romanen; hun er har en usædvanlig baggrund som forfatterskoleuddannet samtidig med, at hun er sprogofficer i Forsvaret.

LÆS OGSÅ: Her er de bedste erotiske romaner

Hvad er den bedste bog-julegave, du har modtaget?

Som forlagsredaktør er det sjældent, at man får bøger i gave, så jeg må helt tilbage til min barndom for at finde den bedste bog-gave. Jeg fik engang foræret Michael Endes Den uendelige historie, som jeg har læst i hvert fald fire gange og sagtens kunne finde på at genlæse som voksen. Den bog har afgjort sat sine spor hos mig og præget mine læsepræferencer som voksen og givet mig smag for den vemodige, begavede og overnaturlige fortælling.

Hvad har været din bedste og din værste læseoplevelse i år?

Min bedste læseoplevelse i år har i allerhøjeste grad været Sankt Psyko, en psykologisk spændingsroman skrevet  af min yndlingsforfatter, Johan Theorin. Man skal ikke være alene hjemme, når man læser hans bøger, selvom det mest uhyggelige ikke foregår på papiret, men i ens eget hoved. Jeg har også genlæst Helle Helles Ned til hundene. Jeg ved aldrig, om jeg skal grine eller græde, når jeg læser hendes romaner, men jeg er afsindigt godt underholdt undervejs, selv om der ret beset ikke sker meget.

Jeg havde glædet mig afsindigt til J.K. Rowlings The Casual Vacancy og stod klar, da dørene åbnede i vores Boghal, og bogen blev frigivet til salg. Jeg har læst de første 100 sider to gange, men kan desværre ikke få hul på den og falder i søvn.

Hvilken bog glæder du dig mest til at læse til næste år?

Jeg kan næsten ikke vente til den næste Jo Nesbø kommer næste år.  Jeg var i tvivl, om der kom en efterfølger til Genfærd, men nu er det heldigvis blevet offentliggjort, at der kommer en ny roman i sommeren 2013 på norsk. Jeg ville ønske, at jeg havde hans romaner til gode og ikke læst dem endnu. Og så glæder jeg mig til i næste ferie at tage hul på Håkan Nessers Slagteren fra Lille Burma og læse alle Jussi Adler-Olsens Afdeling Q-romaner i rap.

Hvilket tema kommer især til at præge de skønlitterære bøger, vi kommer til at læse i 2013?

Det er svært at spå om, hvilke temaer der kommer til at præge næste års skønlitterære bøger. Jeg tror fortsat, at der vil udkomme mange (nordiske) kvalitets-krimier, (danske) romaner om parforhold, og så forestiller jeg mig, at den erotiske bølge vil strække sig et godt stykke ind i 2013.

LÆS OGSÅ: Bogredaktøren anbefaler: De bedste boggaver