Min mands familie håner mig Vibeke Dorph Brevkasse Hjemmet

Foto: Getty Images Uoverensstemmelserne med min svigerfamilie påvirker vores parforhold, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Min mands familie håner mig

Min svigerfamilie er meget dominerende, og de har meget faste holdninger til, hvordan man opfører sig i en familie. De er meget enige om, at jeg ikke er god nok eller "rigtig nok", og nu går det ud over mit ægteskab, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om dominerende og destruktiv svigerfamilie

Jeg er en gift kvinde på 30 år, mor til en lille datter på syv måneder. Jeg har været sammen med min mand i 10 år, og det har desværre været nogle ret udfordrende år. Jeg elsker min mand højt, problemet er min svigermor, der aldrig har accepteret mig.

Hun er meget religiøs og ekstremt kontrollerende. Selv kommer jeg fra en åben familie, der altid har sat en ære i at respektere folks forskelligheder. Den respekt har jeg også forsøgt at vise min svigermor. Hun har så alligevel altid anklaget mig. Blandt andet har hun beskyldt mig for, at jeg ikke passer mit hjem, at jeg vejer for meget, og at jeg er en luder, fordi jeg ikke vil bære tørklæde.

LÆS OGSÅ: Min kærestes eks styrer familien

I starten anede min mand intet om, hvordan min svigermor behandlede mig, for hun nedgjorde mig kun, når han ikke var til stede. Da han opdagede det, fik han sagt fra, og i dag har vi ikke kontakt med hende.

Desværre har jeg heller ikke længere et godt forhold til min mands søskende. Jeg støttede i sin tid min mands søster i at gøre sig fri af sin mors kontrol, da hun holdt op med at bære tørklæde og begyndte at leve sit eget liv. Alligevel har hun i dag taget afstand fra mig, hun går stadigvæk ikke med tørklæde, men hun er meget dominerende og minder om sin mor.

Min mands lillebror taler ned til kvinder. Han synes, det er underligt, at min mand også laver mad. Når jeg forsøger at forklare ham, at herhjemme deles vi om tingene, så håner han mig. Problemet er, at mens min mand ønsker at bevare et godt forhold til sine søskende, så magter jeg dem ikke. Jeg er træt af at omgås mennesker og være i et miljø, hvor der ingen respekt eller anerkendelse er. Min mand og jeg skændes om hans familie, vi har talt om skilsmisse, men jeg elsker ham så højt, så jeg ved ikke, hvad jeg skal stille op?

Vibeke Dorph råder til at koncentrere sig om sin egen familie

Det kan da godt være, at din svigermor påstår, at hun er et religiøst menneske, men hun lyder nu til at være det modsatte. For jeg sporer hverken næstekærlighed eller respekt for andre mennesker i hendes opførsel. Tværtimod. Hendes hang til at ydmyge dig vidner om, at hun er et psykisk usundt og grænseoverskridende menneske. Den slags mennesker skal man enten holde sig langt væk fra, eller også skal man sætte dem grundigt på plads. For hos dem er venlighed lig svaghed.

Det er nok også derfor, at din svigermor har honoreret din overbærenhed ved kun at optrappe sin dårlige opførsel. Jeg forstår således godt, at du holder dig fra hende, men med tiden håber jeg dog på, at du får modet til at sætte hende på plads. For du skal huske på, at det er dig, der har fat i den lange ende. Du gør alt det rigtige, alt det der peger frem for både dig selv og din datter. Det er din svigermor, som lever i en mørk fortid, som hun også gerne vil spærre dig inde i.

LÆS OGSÅ: Min svigerfamilie sviner mig til

Når det så gælder din mands søskende, så synes jeg, at det er synd for jer alle, hvis din svigermor også her skal få lov til at spøge og skabe spild. For det er jo klart, at hendes børn er præget af at være vokset op med en mor med et så forkvaklet livssyn. Jeg vil derfor råde dig til at være mere large overfor dem end overfor din svigermor, for jeg er ret sikker på, at det, du oplever som en kritik fra deres side, i virkeligheden handler om, at de føler sig truet af dig, fordi du har gjort dig mere fri, end de selv har været i stand til.

Prøv derfor at være lidt rummelig her, for det er din mands familie. I det hele taget bør du og din mand bruge jeres tid på at støtte hinanden i stedet for at spilde den på at diskutere skilsmisse og andet vås. I har jeres at slås med, ja, men det er jer, der gør det rigtige. Det er jer, der har de gode kort på hånden, så koncentrer jer i stedet om at spille dem bedst muligt.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Familieliv og Brevkasse