Privatøkonomi: Her er de uforudsete udgifter
SPONSORERET indhold

Her er de 3 ekstraudgifter, du ikke sparer op til

Undersøgelser inden for økonomi fokuserer mest på ændringer og udviklinger. Det går op eller ned. Men ikke altid. Der er mønstre, som ikke ændrer sig. Det er hverken naturlove eller matematiske "konstanter", men faste mønstre i privatøkonomien, som du lige så godt kan kalkulere med, hvis du vil undgå at snyde dig selv.

Af: Ann Lehmann Erichsen
24. feb. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

Sådan er vores forhold til uforudsete udgifter
En ny undersøgelse, som TNS Gallup har gennemført for Nordea, afslører nogle af økonomiens faste mønstre.

1) To ud af tre danske husstande har uforudsete udgifter i løbet af et halvt år. Sådan var det også for to år siden. De uforudsete udgifter rammer "konstant" samme andel af husholdningerne. De rammer også dig

2) Og hitlisten er stadig den samme: Bil eller cykel, tandlægen og ødelagt elektronik er de tre vigtiges årsager til dine ekstraudgifter i budgettet

3) Hver femte har ikke en krone til uforudsete udgifter

4) Ca. halvdelen har en alt for stor "forsigtigheds"-opsparing til når bilen strejker eller tænderne knækker

LÆS OGSÅ: Sådan får du styr på din økonomi i 2014

Så meget skal du gemme til uforudsete udgifter
Mange har svært ved at finde ud af, hvor meget eller hvor lidt de skal sætte til side til uforudsete udgifter. Men tag et kig på naboen. Hvad brugte de til uforudsete udgifter hen over det sidste halve år? Du behøver ikke spørge, - tallet kommer her.

På et halvt år er der uforudsete udgifter på 12.150 kr. i snit pr. husstand, hvis der også bor børn. I løbet af et år skal du altså forvente, at der kan ryge helt op på små 25.000 kr. til uforudsete udgifter.

Er du under 26 år må du regne med 11.000 kr. om året, er du op til 39 år må du regne med 20.000 kr. om året, og derfra og op til 65 år skal du finde helt op til 33.000 kr. om året til uforudsete udgifter.

Bliv ikke en af de "20 procent"
Det er mange penge. Og hvis du tænker, at det ikke rammer dig, så vil jeg sige: Det er ikke til at komme uden om. Uforudsete udgifter er kommet for at blive, - sådan er det bare, uanset hvem du er.

Når nu du ved, at der kommer uventede udgifter og hvor meget de fylder i økonomien, så giver det god mening at tjekke om du er en af dem der har penge øremærket til det uforudsete, eller om du er en af de evige 20 pct. uden en krone til det formål.

Men hvis der ikke er sparet én eneste krone op til når bilens udstødningssystem falder af eller når kindtanden knækker, så kan det nærmest skabe panik. Er du en af dem der krydser fingre for at bilen kan klare nogle måneder endnu uden bøvl, skal du være heldig. Held er godt, men lidt opsparing er bedre. Og nu kender du dit mål.

LÆS OGSÅ: Få tjek på budgettet med din smartphone