Sandheden er ofte ilde hørt - så ti stille eller stik en hvid løgn...
Har du svært ved at navigere i rigtigt og forkert, når det handler om at udtrykke dine sande tanker og holdninger? Så læs videre her, hvor ALT for damerne har allieret sig med en mand, der ved noget om god opførsel - Bill Holmberg.
Ærlig, men høflig...
Lad det være sagt med det samme: Du kommer ikke (altid) længst med ærlighed. Virker det moralsk forkert? Tja, det er i princippet også. Men ikke desto mindre er det et
fact
, at det at kunne gøre sandheden lidt mere spiselig for andre er en vigtig social kompetence. Det fastslår takt & tone ekspert Bill Holmberg:
“Jeg sætter stor pris på ærlighed, men det er langt fra de fleste, der kan tåle at høre den hudløst ærlige version. Mennesket er af natur destruktivt – mange har mange negative tanker om dem selv eller mangler selvironi, og hvis de konstant skal konfronteres med hudløs ærlighed, går der måske helt hul på bylden...og de kan i værste fald ende i behandling, fordi det æder deres selvværd op.”
Kunsten er selvfølgelig at finde den rette balance : Hvor meget kan du sige til andre - og hvornår?!... Læs videre her og få lidt inspiration.
Den overordnede tommelfingerregel er enkel: Du kan godt sige din ærlige mening til andre - men du skal bare huske at pakke den pænt ind, råder takt & tone ekspert Bill Holmberg:
“Det handler om at tilpasse dig en lille smule og komplimentere positivt frem for at sige noget negativt.”
Med andre ord: Kom rundt om sandheden ifølge dig selv på en anden måde. Et eksempel: I stedet for at pille din kæreste eller mand ned, hvis han spørger til din mening om hans tøj, skal du selvfølgelig ikke sige: 'Du ser bleg og fed ud i beige....'
“Fokuser på det positive og foreslå: 'Vælg en anden farve. Prøv denne her - jeg tror, den er bedre til dig...' Tænk altid over, hvordan du serverer dine udsagn - er det en verbal trækølle eller er der noget kontruktivt i det, du siger?”
Hvis alt andet er prøvet, kan du dog godt være hudløst ærlig. For nogle gange handler ætlighed om at gøre andre en tjeneste, påpeger Bill:
“Så er det okay at sige: Skat, det er altså ikke flot at rende rundt i en kort T-shirt, når du har de der 'lovehandles'. ”
Derudover er det altid vigtigt, at du er bevidst om, hvem du taler til, så du kan rette din kommunikation ind efter det. Der er nemlig forskel på, hvor ærlig du kan tillade dig at være i forhold til din partner og dine venner, råder Bill Holmberg:
“Hvis din partner efterlyser sandheden, skal du være den fødte diplomat og sno dig lidt. Forskellen er jo også, at dine venner ser du i ny og næ, men din partner ser du med al sandsynlighed dagligt. Så når du pakker sandheden lidt ind, er det noget, du gør for husfredens skyld. ”
Blandt venner kan du til gengæld tillade dig en mere præcis form for ærlighed:
“Og nogle gange er det næsten usynligt og usagt – du behøver bare hæve et øjenbryn. På mange områder vælger man også bare at sige, jamen…fuck det. Man accepterer, at de har dårlig ånde, mangler takt og tone eller har en klumpfod.”
Dermed ikke sagt, at du skal holde tand for tunge med alt, understreger Bill Holmberg:
“Hvis dine venner eller din partner har lavet en eklatant brøler, så kan du godt kommentere det og sige: ’Det var ikke specielt godt, det du lavede der’. Eller sagt på en anden måde: Hvis dine venner eller din partner ikke rejser sig op for en gravid i bussen, så vælger du måske at lade den gå. Men den dag, hvor de beder en gravid om at rejse sig for dem, så siger du noget!...”
ALT for damerne vil gerne vide:
Hvor tit pakker du sandheden pænt ind over for din mand, dine venner eller familien? Giver det dig dårlig samvittighed eller ej? Skriv et par eksempler i kommentarfeltet her på siden.