Vibekes Brevkasse
SPONSORERET indhold

Utroskab: Er lidt kyssen ved siden af ikke ok?

Hvor går grænsen for utroskab? Og hvornår er tiden inde til at gå fra sin utro partner? Det taler Hjemmets mangeårige brevkasseredaktør, Vibeke Dorph, med ALT.dks redaktør Sara Wilkins om i det nye afsnit af podcasten Vibekes Brevkasse, som kan høres på appen Talk Town.

Af:: Cille Lewinsky Foto: Klaus Rudbæk
24. jul. 2020 | Livsstil | ALT.dk

Er der en grænse for utroskab? Skal man fortælle sin partner, hvis man i nattens kådhed kyssede med en kollega til firmafesten? Og hvornår går utroskab hen og bliver manipulation?

I andet afsnit af den nye og ugentlige podcast Vibekes Brevkasse dissekerer Hjemmets mangeårige brevkasseredaktør, Vibeke Dorph, sammen med ALT.dk’s livsstilsredaktør, Sara Wilkins, utroskabens væsen.

Med udgangspunkt i et dilemma fra en 52-årig kvinde, hvis mand har været hende konsekvent utro med både elskerinder og prostituerede gennem mange år, er spørgsmålet, hvornår tiden er inde til at sige stop og gå fra den mand, hun har skabt en familie og et liv med?

Ifølge Hjemmets brevkasseredaktør er der ingen tvivl: Så hurtigt som muligt.

”Mit eneste råd er, at hun skal skynde sig ind, tage sit tøj og pakke sin kuffert. Men det er jo lige præcis det, der er problemet for den type kvinder. Hun har levet i det forhold i mange, mange år, og det lyder til, at han ganske fra starten har manipuleret rundt med hende,” siger Vibeke Dorph i podcasten.

Hun mener, at når man tillader sig selv at blive så længe i et usundt forhold, skyldes det, at ens virkelighedsopfattelse er blevet forskruet, og man ikke længere ved, hvem man selv er.

”Der er noget langt mere alvorligt på spil her. Der er intet selvværd. Hun er brudt ned. Man skal elske sig selv højt nok og turde stole på sig selv til at gå fra sådan en mand. Men hvis han har haft boksehandskerne på de sidste 30 år, så er det svært for hende. Man kan håbe, at en anden person kan støtte hende og hjælpe hende med at se virkeligheden, som den er, i stedet for den virkelighed, hun befinder sig i,” siger hun blandt andet.

Hvad med et lille kys?

Vibeke Dorph er selv lykkeligt gift, men mener, at alle kan blive forblændet af kærlighed og ser ikke selve utroskaben som det egentlige problem. Problemet er, når det – som i dette tilfælde – bliver systematisk.

”Jeg nægter at sige, at jeg aldrig kunne ende i et forhold som hende, for det vil vi alle kunne, er min påstand. Alle har vi en lille sårbarhed i os, som på det ”rigtige” tidspunkt, og hvis tingene kører uheldigt, godt kan gøre, at vi ender der. Men man kan håbe, at man er hurtigere til at komme ud af det igen.”

For 31-årige Sara Wilkins er det derimod helt uforståeligt, at man kan leve i et forhold med utroskab. Selv har hun talt med sin kæreste om, at utroskab er utilgiveligt – heller ikke et lille, "uskyldigt” kys til julefrokosten kan tolereres.

”For mig har det altid været et no go. Jeg er iskold med det, og jeg vil ikke kunne tilgive det. Sådan har jeg det virkelig med det. Det er så grænseoverskridende for mig.”

Vibeke: ”Er det rigtigt? Også hvis det bare er en kyssen lidt ved siden af?”

Sara: ”Ja, fuldstændig. Det har min kæreste og jeg snakket om. Dér er han ikke i tvivl om, hvor mine grænser går. Og det skal ikke lyde, som om det er det eneste rigtige. Jeg synes, at det eneste rigtige er at have en ærlig samtale med sin partner om, hvor grænserne går. Eller på en eller anden måde sikre sig, at der ikke er en, der føler sig helt vildt svigtet.”

Vibeke: ”Jeg vil sige, at der har jeg det lidt anderledes. Hvis min mand eller nogle af mine tidligere kom til at lave noget til en fest eller en julefrokost en eller anden gang, så vil jeg helst ikke høre om det. Og det råder jeg også folk til, hvis de har dårlig samvittighed over noget, de kom til at gøre til en eller anden fest og har fortrudt det. Straffen må være, at de selv må døje med det. Det at rode deres stakkels partner ind i det hjælper ingen.”

Ydmygelsen er værst

Men for Sara Wilkins er det ydmygelsen ved utroskab, der er det værste, siger hun, og hun forstår ikke den ”blåstempling”, som mange giver udtryk for i forhold til utroskab.

”Jeg synes, at det er så ydmygende. Jeg kender mange, der har stået på den ene og anden side. Hvor ondt det kan gøre, og hvordan det kan ødelægge familier. Og så er der andre, der siger, ”det snakker vi ikke højt om, så det er fint.” Det er individuelt, jeg siger bare, jeg er helt klart i den ene grøft.” 

For Vibeke Dorph er linjerne ikke trukket helt så hårdt op.

”Jeg vil sige, at min grænse for utroskab går ved, at man har et forhold kørende ved siden af. Én ting er, hvad man gør til en fest eller kan komme til. Jeg synes bestemt ikke, at det er noget, man skal tilstræbe, eller noget, jeg selv ville, men alle kan begå fejl. Det kan ske, vi er kun mennesker. Men det der med at have en affære ved siden af med en anden, dér træder det utilgivelige ind, for der bedrager du din partner på det groveste. Du lægger dit hjerte et andet sted. Du lyver,” siger hun.

Lyt til andet afsnit af Vibekes Brevkasse her.

Anbefalet til dig