100.000 børn i fare for at få mæslinger
Antallet af små børn der får MFR-vaccinens anden del er faldet de senere år, og derfor er der nu øget risiko for et større mæslinge-udbrud i Danmark, advarer Statens Serum Institut.
Langt de fleste danske børn er gennem årene blevet vaccineret for mæslinger, fåresyge og røde hunde med den såkaldte MFR-vaccination. Men en ny opgørelse fra Statens Serum Institut viser nu, at antallet af børn, der IKKE bliver vaccineret er stigende. Og det får instituttet til at opfordre de danske forældre til at lade deres børn vaccinere.
»Der er i hver årgang 10-15 procent, der ikke bliver vaccineret. Det svarer til 6.500-10.000 børn per årgang og betyder, at der efterhånden er så mange ubeskyttede danskere, at mæslinger får mulighed for at brede sig, siger overlæge Steffen Glismann fra Statens Serum Institut til gratisavisen 24timer.
I 2008 blev tidspunktet for anden del af MFR-vaccinen flyttet fra barnets tolvte år til det fjerde år. Og herefter er det gået hurtigt ned ad bakke for tilslutningen til netop denne del af vaccinen. Ifølge Statens Serum Instituts opgørelse, så har kun 64 procent af danske børn fra årgang 2004 fået MFR2, mens årgang 2005 er helt nede på 61 procent.
Instituttet opfordrer derfor samtidig de danske læger til at holde mere øje med børnenes vaccinationskort.
»Og viser det sig, at børnene ikke er vaccineret, bør lægen tage en samtale med forældrene og spørge, om det ikke var på tide, siger Steffen Glismann.
Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, der arbejder på helt at udrydde mæslinger, skal mindst 95 procent af børn i hver årgang vaccineres, for at sygdommen kan udryddes. Og det tal er vi altså lige nu ret langt fra i Danmark, erkender Steffen Glismann.
Ifølge Statens Serum Institut er der flere grunde til, at forældre fravælger vaccinationen til deres børn. Nogle er direkte modstandere af vaccinen, mens andre frygter bivirkninger eller mener, at det gør børnene stærkere at blive beskyttet mod mæslinger ved at få sygdommen i stedet for vaccinen.
Der ud over er der uden tvivl en række forældre, som glemmer at få børnene vaccinere – eller som stadig tror, at de først skal have anden del af vaccinen, når børnene er tolv år. Derfor overvejer Sundhedsstyrelsen nu også, om der skal sendes huskekort ud til forældrene, fortæller Steffen Glismann til 24timer.